Dilek ALP

Dilek ALP

NEDEN OY VERMELİSİN CANIM KARDEŞİM?

NEDEN OY VERMELİSİN CANIM KARDEŞİM?

14 Mayıs 2023 Pazar günü, Türkiye Genel Seçimlerinde oyunu KESİNLİKLE kullanmalısın canım kardeşim. Vatanımızın Cumhurbaşkanını ve seni temsil edecek milletvekillerini seçerken “BEN DE BURADAYIM” diyerek bu coğrafyada ağırlığını göstermelisin. Unutma seçen sensin, güç sensin. Hayatını ve geleceğini şekillendirirken söz sahibi olan sadece sensin…

Kararsızlık YOK,
Küskünlük YOK,
Kızgınlık YOK,
Acaba YOK,
Keşke YOK,


Tam tersine, tam bir kararlılıkla, aklı başında, sadece kendini değil geleceğini ve vatanını koruyan bir zihinle güzel güzel OYLARIMIZI KULLANACAĞIZ. O tarihte yurtdışında olmam sebebiyle 29 Nisan sabahı İstanbul Havalimanında oyumu kullanarak ülkemden ayrılacağım. Oyumu havalimanında kullanabilmek için günlerce meşakkatli bir koşuşturma yaşadım ama bu yorgunluk her şeye değecek. Hepinizin aynı hassasiyetle davranacağını biliyorum. Yoksa benzine gelen günlük zamlardan, sokak simitine verdiğin 7,5 liradan, alamadığın bir kilo kıymadan, sadece uzaktan koklayabildiğin çilekten, ucuz diye aldığın zar gibi incecik tuvalet kâğıdından, hastalanmayı göze alıp açmadığın doğalgaz fiyatlarından bir sıkıntı duymuyor musun? Seni bilmem ama ben duyuyorum… Artık kaderini değiştirmenin senin vereceğin kararlara bağlı olduğunu fark et canım kardeşim… Ve OYUNU KULLAN…

Unutma ki;

Sadece oy kullanmak bile demokrasiyi korur.
Özünde, oy sistemi demokrasi ile alakalıdır. Seçimlere ne kadar çok insan katılır ve oy kullanma haklarını kullanırsa, siyasetçilerin seçmen çıkarlarını temsil etmesi o kadar önemlidir. İnsanlar katılmazlarsa, pozisyonları risk altında olmadığı için politikacılar halkı dinlemek için ihtiyaç duymazlar. Aktif oy veren nüfus demokrasiyi korur.

Kullanılan her oy çok önemlidir.
Pek çok insan, sadece bir oyun önemli olmadığına inandıkları için oy kullanmıyor. Gerçek şu ki, seçimler genellikle çok yakın rakamlarla belirlenir. Her oy çok fazla ağırlık taşır. Herkes oylarının önemli olduğunu anlasaydı, hükümetler önemli ölçüde daha temsil edici olurdu.

Oy kullanmak oranı sosyal gündemleri belirler.
Evlilik, doğum hakları, ölüm cezası, ifade özgürlüğü ve din dâhil seçimlerden etkilenen birçok sosyal sorun vardır. Sosyal sorunlar herkesi öyle ya da böyle etkiler. Sosyal gündemlerle ilgili yasaları kimin çıkaracağı ve hangi yasaların yürürlüğe konulacağı konusunda söz sahibi olmak için oylama çok önemlidir.

Oy kullanmak ekonomiyi direkt şekillendirir.
Bir toplumdaki yasalar sadece sosyal sorunları etkilemez, aynı zamanda ekonomiyi de şekillendirir. Buna vergiler, yükseköğrenimin maliyeti, öğrenci kredisi politikaları, sosyal güvenlik yardımları ve sağlık maliyetleri ile ilgili yasalar dâhildir. Oy vererek, insanlar ekonomik önceliklerini netleştirebilirler.

Oy kullanmak çevre politikalarını etkiler.
İklim değişikliği geleceği tehdit etmeye devam ederken, çevreyi düşünerek oy kullanmak her zamankinden daha önemlidir. Küresel olarak, çevre politikaları acil hale geldi. Bazı politikacılar içinde bulunduğumuz korkunç durumu anlarken, diğerleri bir sorun olduğunu bile inkar etmeye devam ediyor. Önemli kararları kimin alacağına seçmenler karar vermeli.

Oy kullanmak dış politikayı şekillendirir.
Ticaret, ortak çıkarlar veya çatışmaları çözme konusunda tüm uluslar diğer ülkelerle ilişki kurmalıdır. Pek çok seçmen, oylarının dış politikayı nasıl belirlediğini pek düşünmeyebilir, ancak bu politikalar, malların maliyeti, benzinin fiyatı ve iş fırsatları gibi günlük şeyleri etkileyebilir. Ordudaki veya uluslararası alanda çalışan insanlar için dış politika da son derece önemlidir.

Oy kullanmak cüzdanınızı etkiler.
Oylamanın paranız üzerinde doğrudan bir etkisi vardır. Yerel ve ulusal düzeyde seçilmiş yetkililer sayısız bütçeden sorumludur. Maaşınızdan alınan vergiler o bütçeleri doldurur. Oylama, bu paranın nereye gittiği ve kimin ne ödemesi gerektiği konusunda söz sahibi olmanızı sağlar.

Oy kullanmak liderlere sorumluluk yükler.
Seçmenin hükümeti desteklediği yerlerde oyların çok büyük bir gücü vardır. Bir politikacı vaatleri nedeniyle seçilir, ancak sonra geri çekilirse, seçmenler onu oylayabilir. Bu sorumluluk, özgür ve adil seçimlerin bu kadar önemli olmasının çok büyük bir nedenidir. Oy hakları tehdit edilirse, bu durum insanların seçilmiş yetkilileri sorumlu tutma özgürlüğünü de engeller. Oy kullanmadığınız takdirde, beğenmediğiniz politikacılar, seçmenlerinin çoğu gitmelerini istese bile iktidarda kalmaya devam eder ve vaatlerini tutmaz.

Oy kullanmak bugünü ve geleceği etkiler.
Şu anda kendiniz için önemli olan konularda oy kullandığınızı düşünebilirsiniz, ancak oylama aynı zamanda geleceğinizi de etkiliyor. Sadece seni değil çocuklarını ve torunlarını da ilgilendiriyor. Bu sorumluluğu görmezden gelemezsin.

Oy kullanmak, insan haklarını korumaktır.
Hükümetimizi kimin yönettiği konusunda söz sahibi olmak bir insan hakkıdır. Bir çeşit oylama sisteminin olmadığı yerlerde, insanlar hükümetin çalışmalarına ve gündemine katılamazlar. Oy kullanma hakkı olmasaydı, insanlar bir şeyleri değiştirmek isterlerse seçimle göreve aday olamazlar, liderler seçimlerle hesap vermezler, herkes istediğini istediği gibi yasaları önemsemeden dayatmaya kalkardı. Oy hakkı, örgütlenme özgürlüğü ve ifade özgürlüğü gibi diğer insan haklarını da korur ve kollar.

Kısaca OY VERMEK bir İNSAN HAKKIDIR.


Not:
Şeker Bayramımız ve 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramımız tüm ulusumuza kutlu olsun.

Bu yazı toplam 15949 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Yazılar
Dilek ALP Arşivi