Gülnur Çelik

Gülnur Çelik

Napolyon Bonapart: Para Para Para

Napolyon Bonapart: Para Para Para

Bir rivayete göre, Napolyon’a sormuşlar: “Savaş kazanmak için gerekenler nedir?

Demiş ki komutan: “Para para para

Para demişken, gelelim parayı yeniden tanımlayan Bitcoin Peer To Peer Electronic Cash System’e  

peer to peer’, merkezi olmayan dağıtık bir ağ yapısı demek.

Daha önce kullanıldığı bir kaç yerde endüstrileri yıkıp yeniden inşa etme gücüne sahip oldu bu üç kelime. Bu sistem ‘para’ gibi günümüzde hayati öneme sahip bir aracın aracılarını ortadan kaldırıyor.

Peki kim bu aracılar” dediğinizi duyar gibiyim.

Finansal organizasyonlar, bankalar en başta da ülkelerin Merkez Bankaları diye addedebiliriz.

Bu sistem aslında açık kaynak kodlu bir yazılım. Bu para birimini kullanan herkes tarafından indirilip inceleme şansına sahip olduğunuz hatta çok daha fazlasını yapabileceğiniz bir sistem.

Şu an Bitcoin’den farklı bin 300 tane para birimi var.  Ve bunların sayıları her geçen gün daha da artıyor.

Peki, Bitcoin’i bu kadar ayrıksı yapan nedir?

Altını ele alalım mesela, altını neden değerli buluruz? Çünkü dünyada nadir madenlerden biridir.  Özüne indiğimizde ise bir taş parçasıdır. Onu değerli kılan nadir olmasıdır. Miktarını az olarak belirtiyoruz ama sonuçta net miktarını da bilemiyoruz. Hala topraktan çıkmaya devam ediyor. Ve ne  kadar çıkacağı hakkında da varsayımlar dışında net bir bilgiye sahip değiliz.

İşte Bitcoin madenciliğinde altından farklı olarak bir sınır var. Ne kadar Bitcoin üretilebileceği net ve sınırlı. 21 milyon olarak sınırlandırılmış olup, sonuncu Bitcoin’in 2140 yılı civarında  üretileceği söyleniliyor.  Sınırlı ve zor üretilebilir olduğu için çok değerli. İşte bu benzerliklerden ötürü dijital altın olarak isimlendiriliyor.

Tamam da nasıl olacak bu iş” derseniz öncelikle bir Bitcoin hesabı oluşturmanız gerekiyor. Dijital cüzdan ya da muhasebe defteri olarak da düşünebiliriz. Bu cüzdanın iki anahtarı var biri özel, biri genel. Özel anahtarı sadece siz biliyor ve siz kullanabiliyorsunuz.  Öncelikle kendi özel anahtarınızla bu transferi onaylıyor daha sonra genel anahtar ile birlikte Bitcoin ağına gönderiyorsunuz. Ağdakiler ise bu genel anahtarı kullanarak işlemin doğrulunu kontrol ediyor. Ve genel Bitcoin ağında transfer onaylanınca gelen kişinin kimliği doğrulanmış oluyor.

Bu transferler için üç bilgi gerekli: Gönderenin hesap numarası, alıcının hesap numarası ve gönderilen miktar. Bu gönderilen paralar dijital defterlere, bloklara işleniyor. Ve bunlardan bir zincir oluşturuluyor. Bu para transferleri dijital defterlere Bitcoin olarak yazılıyor. Yapılan işlemleri, ilk yapılan Bitcoin transferinden itibaren bugün yapılan Bitcoin transferine kadar bilgisayarınıza indirebiliyorsunuz.

Eeee herkese açıksa buna nasıl güvenelim” diyebilirsiniz.

Sonuçta bu kayıtlar değiştirilemez mi? Bunlara güven olur mu?

Bence olur çünkü herkes tarafından kayıtta tutuluyor ve isteyen de kayıtçı olabiliyor.

Madem bu kadar değerli ve avantajlı bu Bitcoin, hemen gidip alalım mı?” derseniz,

Denemeden bilemeyiz” derim.

Belki değeri düşecek, belki yükselecek, belki de bir ülkede daha yasaklanacak ve değeri sıfırlanacak.

Eeee benden bu kadar. Ben öğrendiklerimi size aktardım alıp almamak, deneyip denememek size kalmış.

Haftaya yeni konu ile kavuşmak üzere kendinize iyi bakın.:)

Bu yazı toplam 23782 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Yazılar
Gülnur Çelik Arşivi