Gülnur Çelik

Gülnur Çelik

Halkla İlişkiler... Ne İş ?

Halkla İlişkiler... Ne İş ?

Kurumsal iş dünyasına en yakın hatta kanımca bu dünyanın kalbi olan bölüm ‘Halkla İlişkiler’

Şirketlerin ayakta kalabilmeleri için artık bir ürün ya da hizmet üretmeleri yeterli olmuyor. Firmaların ürünlerinin tüketiciler için daha çekici hale getirip diğer üreticilerden ayrıştırılması gerekiyor. İşte tam burada Halkla İlişkiler PR ve Reklamcılık faaliyetlerinin önemi ortaya çıkıyor.

Çalıştığı firmanın tanıtım raporlarını, reklam bültenlerini ve resimli broşürlerini tanıtmakla birlikte seminer, basın toplantısı, konferans, sergi gibi sosyal etkinlikleri de düzenlenmesi gerekiyor. Yani bir Halkla İlişkiler uzmanının asli görevi  kurumun daha iyi tanıtılmasını ve saygınlığının artırılmasını sağlayacak çalışmaları sürdürmesidir. Peki bu kadar mı bu iş? Olay sadece firmayı tanıtmak ve saygınlık oluşturacak haberleri takip etmek mi? Elbette değil.

Tüm bu görev tanımının dışında kanımca en profesyonel ve iş takibinin özenle yapılması gerektiği kısım ise aynı kurum içerisinde bulunan tüm farklı departmanları bir araya getirecek kurum içi organizasyonlar oluşturulması ve firma saygınlığını kurum içine de en iyi şekilde aktarılmasına olanak sağlamasıdır. Bu tür organizasyonlarda çoğu yazımda değindiğim ‘çalışan motivasyonu’ büyük önem kazanıyor. Çoğu kurum bu konuyu göz ardı etse de motive edilmiş çalışanların üretimleri, firmaya katkıları bariz fark gösteriyor.

Yazının başında kurumsal iş dünyasının kanımca kalbi demiştim ya, tam oradayız şu anda. İş analizini ve takibini doğru ve özenle yapan bir Halkla İlişkiler uzmanınızın olması size çok avantaj sağlayacaktır. Eh yani her işin bir zorluğu vardır, bu işinde netameli kısımları var mutlaka.

Can alıcı kısımları konuştuk, peki bir Halkla İlişkiler uzmanında aranan nitelikler acaba neler? Ohooo saymakla bitmez.. Vasıfsız eleman ilanlarında bile bir sürü nitelik belirtiyorlar. Adı üstünde vasıfsız diye okuyorsunuz, istenilen özellikleri görünce hızla sayfadan kaçıyorsunuz. Neysee yine konudan uzaklaşmaya başladık ne diyorduk nitelikler…

Öncelikle sözlü, sözsüz ve yazılı iletişim dilini kullanmasını oldukça iyi bilmelidir.  Yazılı ya da sözlü haberleşmede kelimeler Halkla ilişkilerin temel aracıdır ve özenle seçilerek akıllıca kullanılan sözcükler, karşılıklı anlaşma sağlanmasında büyük katkı sağlar. Sağlıklı bir iletişim, düşüncenin iyi ifade edilmesine dayanır. 

Yani aslında anlam kelimelerde değil onu kullanan insanlardadır..

Burada ki şiirsel geçişimin altını çizmek isterim..

 

İkinci en önemli özellik ise ‘Saygınlık kazandıracak bir dış görünüm’ bu demek değildir ki pahalı giysiler, göz alıcı renkler, abartı makyajlar. Uyum sade ve temiz bir görünüm yeterli olacaktır. Görgü kuralları, kavrama gücünün yüksekliği ve tabi kendi dili dışında iyi konuştuğu dillerin sayısı da Halkla İlişkiler Uzmanının başarı düzeyine katkı sağlayacaktır. Ve bunun gibi birçok nitelik sayabilirim size…

Bariz olması gereken özellikler bunlar, yazarken sizlerle sohbet etmeyi çok seviyorum.

Kendinize iyi bakın..

Haftaya görüşmek üzere..

Bu yazı toplam 22656 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Yazılar
Gülnur Çelik Arşivi