Dilek ALP

Dilek ALP

KENT SERİSİ 44: 6.ULUSLARARASI ÖZKAN MERT ONUR ÖDÜLLERİ

KENT SERİSİ 44: 6.ULUSLARARASI ÖZKAN MERT ONUR ÖDÜLLERİ

Şiire derinlemesine ilgi duyanların Dünya Şairi Özkan Mert’i ve şiirlerini duymamış olmaları mümkün değildir. Türk Şiir Antolojisinde yerinin olmasının yanısıra dünya dillerinin çoğuna çevrilmiş, yurtdışında basılmış yüzlerce şiir kitabı ile Dünya Şiir Antolojisinde yerini almış değerli bir şairimizdir. Uzun yıllar ülkesinden uzak yaşamış olması sadece ülkemiz için büyük kayıp yıllar. İsveç hükümetinin Nobel Barış Edebiyat Ödülüne Aday gösterdiği ve tüm hayatı boyunca onu koruyup kollayacaklarını açıklaması ise tesadüf olmasa gerek.

Şair 21 Ekim 1944, Erzurum doğumlu. İzmir Namık Kemal Lisesi mezunu. Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih Coğrafya Fakültesi Sinoloji Bölümünde (Sinoloji, Orta Asya Türk tarihi hakkında özellikle Çin’i konu alan ve araştıran bir bilim dalıdır) okudu. 1960’lı yılların başında şiire İzmir’de başlayan şair, üniversite eğitimi için geldiği Ankara’da, 68 olaylarının sıcak günlerini yaşadı. Şiirleri üniversite gençliğinin elinde dolaştı. Çıkar çıkmaz yasaklanan ‘Kuracağız Her Şeyi Yeniden’ (1969) adlı ilk şiir kitabıyla, 60 kuşağının protestocu öncü şairlerinden oldu.

Lund Üniversitesinde Drama/Tiyatro/Film derslerini aldı. 1981’den sonra İsveç Devlet Radyosunda Türkçe Yayınlar Bölümünde program yapımcısı, İsveç Kültür Bakanlığında danışman olarak çalıştı. 1973’ten sonra yaşamını İsveç, Türkiye ve Tayland’da sürdürdü.

İlk şiirlerini, Demokrat İzmir gazetesinin Atilla İlhan’ın yönettiği sanat sayfasında yayımladı. 1969 yılında İkinci Yeni Şiir Hareketine karşı Ant dergisinde yayımlanan bildiriye; Ataol Behramoğlu, İsmet Özel ve Süreyya Berfe ile birlikte imza koyan dört şairden biriydi. Şiirleri uluslararası antolojilerde yer aldı. 1990 yılında Yunus Nadi Ödülünü ve İlhan Demiraslan Şiir Ödülü ile “Gurbetçi Ozanlar” Ödülünü aldı. Türkiye Yazarlar Sendikası, Edebiyatçılar Derneği, Türk-PEN Yazarlar Derneği, İsveç Yazarlar Birliği, İsveç Gazeteciler Sendikası, İsveç PEN Tutuklu Yazarlar Komitesi aktif üyesidir.

Bu değerli şairimiz ile yollarımızın İzmit’te kesişmesine neden olan değerli Numan Gülşah ile (Bithynia Valisi olarak tanınır) yapılan uzun çalışmalar sonucunda kent için çok önemli bir karar ortaya çıkmıştır. Genelde sanatçılarımızın vefatından sonra onların adına düzenlenen günlere karşı olduğumuz ortak fikri ile değerli şairimiz hayattayken onun adına ve seçim kriterleri belirli olan bir ödüllendirme yapılmasına karar verilmiştir. Şairin dünya barışı ve özgürlüğüne dayanan hayat görüşünün İzmit gibi tarihinde önemli olduğu bir coğrafyada gerçekleşmesi de tesadüf değildir. Dünyanın ilk Hoşgörü Kararı olan Gallerius’un Tolerans ve Hoşgörü Kararının 1712 yıl önce İzmit’te açıklanması bu kararın temel çıkış noktasıdır. Bu arada İzmit kenti o kadar fazla tarihin akışını değiştirecek önemli olaylara sahip ki, bizler gibi kültürel tarih için çalışan kişiler için derya niteliğinde bir saha. Kent yöneticilerinin bu konuda çok bilinçli ve akılcı davranma zorunluluğu var. Yaşadıkları coğrafyanın tarihi gerçekleri ile yüzleşebilmeli ve tarihin akışına göre kenti şekillendirebilme yeteneğine sahip olabilmeliler. Kulaklarının üzerine yatamayacak, görmezden ve duymazdan gelemeyecek kadar kritik bir noktada hizmet veriyorlar. Hizmet veriyorlar sözünü özellikle yazdım, çünkü bu makamlarda bulunma nedenleri misafir ağırlamak ya da evraklara imza atmak değil, gerçekten kentin geleceği için, kentin tarihi için, toprağın altında ve üstünde “kent için” çalışmak ve hizmet vermektir. Kısaca cesaretli ve korumacı kişilere ihtiyaç var Roma İmparatorluğu'nun önemli bir eyaleti olan Bithynia'nın başkenti İzmit için…

Çağdaş dünyada kabul gören ve farklılıklara tahammülü ifade eden ”tolerans" ve ”hoşgörü" kavramlarının çok kıymetli olduğu bu yüzyılda, insanlığa ve ülkemize örnek olacak katkıların takdir edildiği, 2015 yılından itibaren Türkiye'nin Nobel Barış Ödülleri olarak kabul edilen, UNESCO ve TC. Kültür Bakanlığının “Yaşayan İnsan Hazineleri” kriterlerine göre yapılan değerlendirmeler sonucunda “VI. Uluslararası Özkan Mert Onur Ödülleri” açıklandı. Dünya Barış Günü anısına, 6.Uluslararası Özkan Mert Onur Ödülleri; Artshop Yayıncılık, Fikirtepe Lions Kulübü, Fikirtepe SanataEvet Branch Lions Kulübü, Nicomedia Akademi Derneği ve Uluslararası Özkan Mert Ödülleri Seçici Kurulu tarafından belirlendi.

Ödül töreni bu yıldan itibaren İstanbul’da gerçekleştirilecek olup, 23 Eylül 2023, Cumartesi günü, Saat: 14.00 de Feneryolu, Uluslararası Lions Merkezi, Tarihi Kilercibaşı Köşkünde gerçekleştirilecektir.

ÖDÜL ALANLAR:

Şiir Onur Ödülü: Duran AYDIN

Edebiyat Ödülü: Metin TURAN

Çeviri Ödülü: Volkan HACIOĞLU - Deniz Dağdelen DÜZGÜN

Bilim Onur Ödülü: Prof. Dr. Nur URFALIOĞLU

Doğa Edebiyatı Ödülü: Leyla Zeynep BAKKALBAŞI

Gastronomi Onur Ödülü: Şef Tolgar MİRELİ

Kültürel Miras Ödülü : Tarihi Pandeli Restoran adına Özay ÇINAR

Müzik Onur Ödülü: Renan KOEN

Tiyatro Ödülü : Mehmet KONUK

Sinema Onur Ödülü: Gülsen TUNCER

Karikatür Ödülü: Piyale MADRA

Fotoğraf Ödülü: İsa ÇELİK

Özel Onur Ödülü: FİLENİN SULTANLARI – Türkiye Voleybol Federasyonu (Sanem MERT Anısına)


* Ödüllerin belirlenmesi, UNESCO'nun "Yaşayan İnsan Hazineleri" kriterleri göz önüne alınarak gerçekleştirilmiştir. Bu kriterler: Toplumda becerisini en az 10 yıldır icra ediyor olması, bilgi ve becerisini uygulamadaki üstünlüğü, konusunda bilgili oluşu, kişinin yaptığı işe kendini adamışlığı, kişinin bilgi ve becerilerini geliştirme yeteneği, becerisinin toplumla buluşmasını sağlayacak yenilikler içermesi, gönüllülük, kişinin bilgi ve becerilerini topluma bırakabiliyor olma becerisi, bilgisinin ve becerisinin görünür olmasıdır.

YAZARIN NOTU:
Bir kenti şekillendiren öğelerden en önemlisidir, düzenli yapılan tören ve kutlamalar, şenlik ve anma törenleri. Sürdürülebilirlik kavramının çok değerli olduğu bu çağda, günübirlik yapılan işler anlamını yitirmiştir. Kent için düşünülen ve uygulamaya sokulan her yenilik için “kente verimlilik” temel çıkış noktası olmalıdır. Bana göre İzmit Kenti enerjiisi çok yüksek, saygın bir ödül töreni etkinliğinin ev sahipliğini sessiz sedasız kaybetti. Çıtası her yıl yükselen bu tören artık medeniyetlerin kenti İstanbul’da devam edecek ve bu kente hizmet edecektir.

Bu yazı toplam 16666 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Yazılar
Dilek ALP Arşivi