Tuncer Altunbulak

Tuncer Altunbulak

KARANLIKTAN AYDINLIĞA

KARANLIKTAN AYDINLIĞA

Edebiyatı, var eden ve besleyen en önemli kaynak insandır. Edebiyat insanların hayat öyküleriyle varlığını sürdürür. Şimdi hayat öyküsünü anlatmaya çalışacağım, Ayşe nine seksen yaşındadır. Sevgili anamız yaşını önemsemeden okuma – yazma kursunu gitmiş, okuma yazmayı öğrenmiş diploma almış. Kursa giderken bu yaşta okumak, yazmak ne işine yarayacak diyen komşularını hiç önemsememiş.

İbret alınacak bir hayatı korkarak yaşadım. Para veremem, ineceğim yeri bilemem diye bu yaşıma kadar otobüslere binmedim canım anneciğim okuma bilmemezlik böyledir. Gizli gizli çok ağladım kendimden utandım birkaç kez kendimi öldürmeye yeltendim dünya benim için karanlık bir mağara gibiydi okumayı öğrendiğim ’de, bütün dünyam aydınlandı güven geldi, cesaret geldi, yaşama hevesim arttı ömrüm boyunca hep okuma yazmanın hayalini kurdum. Boş kağıtlara parmak basmaktan bıkmıştım şimdi herkes gibi bende imza atıyorum.

Ayşe ninenin bu acılarla, özlemlerle dolu haberini bir gazeteden okuyunca çok sevindim. Ayşe annem kayıp olduğunu düşündüğüm insanlıkla tanıştırdı beni bu cesur, azimli kadın hayat öyküsü sevgili Edip Can Sever ’in şu güzel şiirini hissettirdi. Boynu bükük duruyorsam eğer / içimden böyle geldiği için değil / ah güzel Ahmet abim benim / insan yaşadığı yere benzer / o yelin suyuna – toprağına- suyunda yüzen balığına – toprağına iten çiçeğine dağlarına benzer. Ayşe nine Türkiye’ye benziyor biz halk olarak hepimiz Anadolu’ya benzeriz. Nedir birbirimize olan kinimiz, öfkemiz, nefretimiz nedir bizleri birbirimizden farklı kılan hepimiz aynı kültürden gelenekten gelmiyor, aynı dili konuşmuyor muyuz aynı dili konuşup anlaşamamak çok ayıp çok ayıp.

Ayşe ninenin öyküsünün bir yanında zifiri bir karanlık cahillik öte yüzünde aydınlık var. Güzel sözler bilgice sözler güzel konuşmak güzel şeyler bilmek bunları anlatmak ve ifade etmek okumak gerekir benim için yazmak hatırlanmak var olduğumu ispat etmek duygu ve düşüncelerimi ifade etmektir. Bütün bunları başarabilmek için okumak gerekiyor. Güzel şeyler anlatmazsanız sizi kimseler dinlemez anlatacaklarınızın dinlenmesini istiyorsanız güzel vurgulu bir dille anlatmalısınız.

Kıs istemeye gittiğinizde söyleyeceklerinizi güzel bir dille anlatmazsanız entelektüel bir aileyse kızını vermez size. Bilgili insan çıkar gözetmeyen hakkın adaleti rehber edinen baskıya zor karşı çıkan insandır. Bilgili insan boş sözlere önemsiz fikirlerle ilgilenmez. nabza göre şerbet vermez Rüzgâra göre yön değiştirmez halk dal kavukluğu yapmaz. Bütün bu nitelikler okumakla kazanılan şeylerdir. Okumak çok önemli yetmez okuduklarımızı analiz etmemiz başkalarıyla paylaşmamız da gerekir. Bilgidir insan özgürleştirilen Ayşe nine bize bunu anlattı bilgisiz insan eli, ayağı ve beyni prangalı insandır.

Hayat çok zordur, Ayşe nine bu zorluğu okuyarak yenmiş diploma ne işe yarayacak diyenlere hayatı öğretecek bana diyor. Sevgili dostlar iyi ahlaklı ve vicdanlı bir insan olmak istiyor. Ülkenize de faydalı olmak istiyorsanız okuyacaksınız cahil insanın ne ülkesine ne ailesine nede kendisine faydası olur insanı insanlaştıran güzelleştiren bilgidir bilgi birlik ve dayanışmadır.             

Bu yazı toplam 4535 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Tuncer Altunbulak Arşivi