Gerçek işsizlik ve işsizler

Gerçek işsizlik ve işsizler

 

 

Ülkemizdeki gerçek işsizlik oranının yüzde 17, işsiz sayısının da 5 milyon 480 bin kişi olduğu açıklandı.

Açıklamayı, Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu Araştırma Enstitüsü (DİSK-AR) yaptı. Enstitü, ayrıca 1 yılda işsiz işçilerin sayısının 10 kat arttığına da dikkat çekti.

Türkiye İstatistik Kurumu’nca (TÜİK) açıklanan işsizlik rakamlarını değerlendiren DİSK-AR, Kasım 2015 dönemindeki işsiz sayısının, geçen yılın aynı dönemine göre 29 bin kişi artışla 3 milyon 125 bin kişiye çıktığını anımsattı.

DİSK-AR raporunda şu ifadelere yer veriliyor:

“Resmi işsizlik oranı yüzde 10.5 ile geçtiğimiz yılın aynı dönemine göre 0,2 puan gerilerken, işsiz sayısı 29 bin kişi artışla 3 milyon 125 bin oldu. İşsiz sayısında Kasım ayı dönemi için rekor kırıldı. İşsizlik oranında geçtiğimiz yılın aynı ayına göre göreli azalış, kayıtlı işsizlerin çalışma hayatından uzak kalmaması amacıyla uygulamaya sokulan Toplum Yararına Çalışma Programı (TYÇP) kapsamındaki kişilerin sayısındaki devasa artıştan kaynaklandı. Geçtiğimiz yılın aynı döneminde bu kapsamda çalıştırılan işsiz sayısı 10 kat artarak 28 binden 300 bine yükseldi.’’

Raporda, bu kişilerin haklarının söz konusu olması halinde işçi kapsamında değerlendirilmeyip en temel haklardan yoksun bırakıldıklarına da değinilerek, şu vurgulara yer veriliyor:

‘’Bu kişiler en güvencesizler kapsamında yer alıyor. Buna karşın, bu kişiler çalışan kategorisinde değerlendiriliyor. Eğer işsiz kapsamında değerlendirilselerdi, resmi işsizlik oran yüzde 11,5'e yükselecekti. Resmi işsiz sayısı ise 3 milyon 333 bin olacaktı.’’

Sevgili okurlar, araştırıp baktığınızda, sözü edilen rakamların, Cumhuriyet tarihinin en yüksek işsiz sayısı olduğunu göreceksiniz…

Raporda, çarpıcı verilere rastlıyorsunuz, işte onlardan birkaçı…

-Kasım 2015 dönemi için işsiz sayısı TYÇP'nin etkisine rağmen Kasım 2012 dönemine göre yüzde 35 artmış durumunda. Söz konusu dönemde işsiz sayısı 2 milyon 304 bindi.

-Kasım 2015 döneminde resmi işsizlere, umudu olmadığı için ya da diğer nedenlerle son 4 haftadır iş arama kanallarını kullanmayan ve işe başlamaya hazır olduğu halde bu nedenle işsiz sayılmayanlar da (umutsuzlar ve diğer) dâhil edildiğinde işsizlik oranı yüzde 17, işsiz sayısı da 5 milyon 480 bin kişi olarak gerçekleşti.

-İşinden memnun olmayan ya da daha fazla çalışmak istediği halde düzgün işler bulamadığı için çaresiz kısa süreli işler yapanlar (eksik ve yetersiz istihdam edilenler) ilave edildiğinde işsizler, gizli işsizler ve çaresizlerin toplam sayısı 6 milyon 429 bin kişi oldu. Bunların geniş işgücü içindeki payı ise yüzde 20 olarak gerçekleşti.

Rakamlar korkunç değil mi ?

Bence, kabul edilebilir seviyelerin çok üzerinde…

Bu arada, kadın işsizlerin sayısının arttığı gerçeğiyle de yüz yüzeyiz.

AKP faşizmi, kadınları iş hayatının dışına iten sorunları gidermek yerine, bu konudaki gelişimi teşvik edici adımlar atıyor.

Kadınlar için resmi işsiz sayısı bir önceki yılın aynı dönemine göre 57 bin kişi artmış ve kadınlarda geniş tanımlı işsizlik oranı ise yüzde 24 olmuş.

Eh, ‘kadın otursun evinde’ değil mi ?

Başka bir veri de, yükseköğretim mezunu resmi işsiz sayısının 768 bin kişi olması. Yükseköğretim mezunları için işsizlik oranı yüzde 10.8 ile ortalamanın üstünde. Bu yükseklik içerindeki kadın payı da yüzde 15,7 seviyesinde.

Bu oran yükseköğretim mezunu erkeklerin işsizlik oranına göre iki kat fazla…

Resmi genç işsizlik oranı ise yüzde 27,7 seviyelerindeymiş. Genç kadınlar için bu oran yüzde 33 olmuş.

TÜİK İşgücü Anketi Kasım 2015 dönemi verilerine göre, işsizlik rakamları bir önceki dönemle kıyaslandığında "Toplum Yararına Çalıştırılan işsizlerin” istihdamda görünmesi dolayısıyla gerçek verilerin altında çıkmış olabilir.

Ayrıca, Suriye'deki savaşın sonucunda işgücü piyasalarına önemli oranda göçmen işçi dahil oludu.

Bunu da göz ardı etmemek gerek…

 

 

Bu yazı toplam 81 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Yazılar
Arşivi