BARBAROS TANTAN

BARBAROS TANTAN

   Duyarsızlık diz boyu iken ödül dağıtmak !

   Duyarsızlık diz boyu iken ödül dağıtmak !

   Kocaeli’nde, Sanayi Odası’nın geleneksel hale getirdiği çevre ödülleri dağıtımı 25 yıldır yapılır. Çevre konusunda duyarlılığı teşvik açısından önemlidir, ancak bu önemi o ödülü alanlar yeterince algılayıp gereğini yerine getiriyor mu, asıl buna bakmak lazım.
   Öncelikle, ödülün ismine olan itirazımı yineleyerek başlamak istiyorum. Şahabettin Bilgisu Çevre Ödülleri adı, biraz gerçeklikten uzak tanımlama içeriyor. Sevgili Başkanı babamın da sevip saygı duyduğu bir büyük olarak tanıdım. Ailesinde benim de çok sevdiğim dostlarım var. Bunlar bir yana, ama çevre ödülleri verilmesinin Şahabettin Bilgisu adıyla anılmasını halen içselleştirebilmiş değilim.
   Kocaeli Sanayi Odası’nın (KSO) bugünkü yönetim kurulu ve de meclis başkanları Şahabettin Bilgisu’yu ne kadar tanır bilemiyorum, ama benim bildiğim ve tanıdığım kadarıyla, sanayinin kuralsız yapılaşması, kendisinin ve dönem arkadaşlarının ısrarlı takibi sonucu dönemin merkezi yönetim temsilcilerinin de çok sayıda eksiğe göz yumarak oluşturdukları teşvik dosyalarıyla oluştu.
   KSO, söz konusu ödüllerin dağıtılmaya başlandığı yıldaki yapılanmasından çok farklı yerde. KSO üyeleri de, o günkü anlayışlarından çok farklı noktada belki. Ama, Kocaeli halen evsel ve endüstriyel atıklar dolayısıyla üst derece kirliliğin hissedildiği bir il. Bu kirlenmeye bağlı olarak sağlık sorunlarının da üst düzeyde gündeme gelmesi halen can sıkıcılığını koruyor.
   Hal böyleyken, soruna köklü çözüm bulunması konusunda daha ciddi adımlar atılmasını teşvik etmesi gereken meslek odası KSO, bunun yerine daha fazla teşvik ve daha fazla yaşam alanının kuralsız sanayileşmesine çanak tutmakla meşgul.
   Bu duruma verilecek gerçek isim DUYARSIZLIK olmalıdır…
   KSO Başkanı Ayhan Zeytinoğlu, 25. Yılda 25 firmanın başvurduğu ödüllerin dağıtımı için yapılan törendeki konuşmasında, çevre konusundaki eğitim organizasyonları, projeleri, Oda’nın Çevre İhtisas Komisyonu ve Proses Emniyeti Sempozyumu hakkında bilgi paylaşırken, “Çevreye olan duyarlılığımızın bir göstergesi olduğunu düşündüğümüz Şahabettin Bilgisu Çevre Ödüllerimizi çeyrek asırdır gurur duyarak yapıyoruz’’ demiş. 
   Demiş de, binlerce sanayi tesisinin bulunduğu ilimizde 8’i Sakarya, Bursa, Ankara, Zonguldak, Ordu ve Hatay illerinden olan toplam 25 firmanın başvuruda bulunması düşündürücü değil mi ?
   Ayrıca, belediye eliyle kurulan ve sonrasında havayı, çevreyi ve doğayı kirletici unsurların başında geldiği görülen İZAYDAŞ ve bu kirletici unsurları denetlemek-ceza yazmakla görevli Kocaeli Büyükşehir Belediyesi’ne ödül organizasyonu katkıları dolayısıyla teşekkür etmek, kentte giderilememiş çevre kirliliği için kirletici unsurları teşvik etmek anlamına gelmez mi ?
   Büyükşehir Belediyesi Başkanvekili Yaşar Çakmak’ın, “Sanayi için çevreden, çevre için de sanayiden vazgeçemeyiz’’ sözlerinin altına imzamı atarım. Ama, ‘’İkisini bir arada sürdürme’’ kararlılığının neleri getirdiği ve neler yapılması gerektiği konusunda mutabakat sağlayabilir miyiz bilemem. Çünkü, kendisi denetleyici kurumun tepe noktasında görevli. Ve o kurum uzun yıllardır bu kirlenmenin artmasına zımmen de olsa katkı sağlar noktada duruyor. 
   Ve Vali Hüseyin Aksoy;
   Bu kentin sanayi kirlenmesi açısından değerlendirilmesi söz konusu olduğunda çok yeni bir isim. İyi niyetli olabilir, ama sanayici-iktidar blokunun işbirliği düşünüldüğünde yasadan gelen yetkilerini tam olarak kullanıp halk sağlığı açısından gereken önlemlerin eksiksiz alınmasını sağladığını söyleyemem.
   Hal böyleyken, 
   Asım Kibar OSB, Hyundai Assan Otomotiv Sanayi ve Ticaret A.Ş, LİMAŞ Liman İşletmeciliği A.Ş, BAYER Türk Kimya Sanayi Limited Şirketi, ASAŞ Alüminyum Sanayi ve Ticaret A.Ş, TOYOTETSU Otomotiv Parçaları Sanayi ve Ticaret A.Ş, AKPLAS Plastik Kalıp Sanayi ve Ticaret A.Ş ve FORD Otomotiv Sanayi A.Ş’nin aldığı ödülleri nereye koyabilirsiniz ki ?

Bu yazı toplam 1937 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
BARBAROS TANTAN Arşivi