BARBAROS TANTAN

BARBAROS TANTAN

Dünya çok hareketli

Dünya çok hareketli

Yeni bir yıla girerken, ülkemizde yasananları şimdilik dikkate almadan dünyada neler olduğuna bir bakmak gerekir diye düşünüyorum.
   Arka arkaya birkaç yazıya konu olacak bu başlığın özeti, dünyanın birçok ülkesinde farklı boyutlarda yaşanan "sosyal eşitsizlik ve adaletsizlik" meselesidir.
   Çok yabancılık çekmeyeceğimiz bu ana eksenli sorunu on yıllardır yaşayan bir ülkenin yurttaşları olarak iyi düşünmemiz lazım. Çünkü, dünya bu konuda çok hareketli.
   Orta Doğu’dan Asya’ya, Güney Amerika’dan Karayipler’e ve Avrupa’ya kadar yüz binlerce kişi sokaklara dökülüyor.
   Ülkelerinde yaşanan yoksulluk, zamlar, siyasi problemler, işsizlik ve gelir dağılımındaki adaletsizlik nedeniyle halklar değişim çağrısında bulunuyor.
   Tek nedeni de Neoliberalizm ve bu dayatma karşısında öfke dalgası  büyüyor.
   Lübnan’dan Irak’a, Şili’den Pakistan’a geniş yelpazede gerçekleştirilen eylemler, bu öfkenin boyutunu gösteriyor. Ve, artık eskisi gibi yaşamak istemeyenlerin sesi sokakları dolduruyor.
   Örnekleme yaparsak;
   Şili’de halkın zamlara tepki olarak başlattığı eylemler büyüyerek sürerken hükümet, diktatör Augusto Pinochet’den kalma anayasayı değiştirme kararı almak zorunda kaldı. Çünkü, eylemler sırasında ordunun saldırısı nedeniyle ülkede en az 20'nin üzerinde insan hayatını kaybetti, 1200'ün üzerinde yaralı ve de 9 binin üzeŕrinde de gözaltı var. 
Ülkede, bir milyondan fazla kişi sağcı Başkan Pinera’yı istifa çağırırken, 1973’te gerçekleşen askeri darbe sırasında stadyumda işkenceciler tarafından öldürülen Victor Jara şarkıları dilden dile dolaşıyor.
   Lübnan'da da, bir ayı aşkın süredir devam eden protestolarda halk sokakları terk etmiyor.
   Halk, vergi politikaları, mezhep kotası sisteminin yapısal yetersizliği, güç ve refahın yetersiz standartlara göre paylaşılması ve tekelleşen bir rant sistemini protesto ediyor.
   İspanya'da ise Yüksek Mahkeme’nin bağımsızlık yanlısı Katalan siyasetçilere verdiği mahkûmiyet kararlarını protesto eden on binlerce kişi Barcelona sokaklarını dolduruyor.
   Ve, Endonezya halkı...
   Bu ülkenin halkı, şeriat kurallarını uygulamaya sokan, evlilik dışı birliktelik, eşcinsel ilişki, doktor kararı olmadan kürtaj yapılmasının suç sayılmasını öngören tasarıya karşı protestolar düzenleniyor.
   Bu ülkelerdeki durum, bizim ülkemize ne kadar da benziyor değil mi ?

Bu yazı toplam 1938 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
BARBAROS TANTAN Arşivi