Tuncer Altunbulak

Tuncer Altunbulak

BENİ SEN ÖLDÜR

BENİ SEN ÖLDÜR

 

Bu insanı insanlığın utandıran sözleri 1978 Maraş katliamı sırasında bu katliamın mağdurlarından Maraşlı bir kadın eşine söylüyor. Çünkü dışarıda kapıların önünde bıçaklı, kamalı silahlı onlara saldıracak insan azmanları var ne yapacakları belli olmayan insanlık müsvettesi bunların yüzünden kadın eşine onlar öldürmeden sen öldür diye yalvarıyor. Böyle bir trajedi ne Shakspeare’in ne de Dostoyevski’nin eserlerinde vardır. Böyle yazılar yazmak insanın içini sızlatıyor. Bundan dolayı diyorum ki Türkiye’de kadın olmak Azrail komşu olmak gibi bir şey Türk kadınları tarih boyunca idarecilerin ve erkeklerin yüzünden çok büyük acılar çekmiş aşağılanmalara maruz kalmışlar. “Yakup Kadri Yaban” isimli eserinde kadınların bu acılarını anlatır. Emeti isimli bir kadınla sohbetinde ona sen hiç yüzünü yıkamaz mısın diye sorar?

Emeti “Ay. Oğul. Ay yüzümü yıkamaya zamanım mı var. Sabah erkenden kalkıyorum çocukları giydiriyorum sonra inekleri, koyunları sağıyorum sonra çobanların dağarcıklarının hazırlıyorum. Akşam oluyor nerden yüzümü yıkamaya zaman bulacağım.”  Köylük yerinde böyledir kadınlar kadınlıklarını anlayamadan yaşlanırlar çektikleri acılarda kendilerine kar kalır bu coğrafya da öteden beri büyük bir hoyratlık vardır. Bir takım anlayışsız, kaba, nobran insanlar vardır. Nerdeyse bu hoyratlar kadınları insan olarak bile görmezler. Kadınlara özgürlük lafından nefret ediyorlar. Kafaları almıyor. Yürekleri yetmiyor bu cahiller kadınları birer köle olmasını istiyorlar bunlar öyle cahiller ki herkesin kendileri gibi düşünmelerini davranmalarını yiyip giymelerini isterler bu insanların gerçekten psikiyatrinin tedavi görmeleri gerekiyor.   

On gündür basında çokça sözü edilen birisi var… bu… önce hamile kadınların sokakta gezmelerini abes buldu. Sokakta hamile gezmek terbiyesizliktir dedi… Sonra daha da ileri giderek evlenmeden çocuk yapan kadınlara öyle büyük bir hakaret etti ki benim terbiyem o cümleyi yazmama müsaade etmiyor bu bir zihniyet tabi.

Size ne be kim oluyorsunuz hem sonra kim olursanız olun. Herkesin gerçekliği ve ahlakı kendine bu lafları etmek resmen böyle düşünen kadınları infaz etmektir. Bu insanlar ne zaman düşecekler kadınların yakalarından bu ülkenin kadınlarının çektikleri acılar insanlık dışıdırlar ne zaman son bulacak. Biz erkekler önce kendimizi kendimizden kurtarmaya çalışsak çok daha iyi bir iş yapmış oluruz.

Hayatı yaşamayı bu kadar sevip başkalarının hayatlarını zehir eden onlara yaşamı çekilmez hale getiren başka bir millet daha var mı bilmiyorum. Kimsenin birbirini dinlemediği dinlese de yine kendi bildiğini okuduğu bir toplum haline geldik. Herkes mutsuz, herkes depresif ve endişeli devamlı kin, öfke ve sıkıntı yaratıyoruz ah bir kendi kendimizle yüzleşebilsek yaptığımız yanlışlara göre bilsek herkesi olduğu gibi kabul edebilsek. Kendimize istemediğimiz şeyleri başkaları içinde istemesek. Belki biraz doğrulup durabiliriz. Kimin daha kişilikli olduğunu mesleğinden mevkisin den değil tavırlarından, davranışlarından anlaşılır.

 

Herkesin ahlakı kendine…

Bu yazı toplam 821 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Tuncer Altunbulak Arşivi