Dilek ALP

Dilek ALP

100 YIL

100 YIL

Bin 200 ay
5 bin 200 hafta
36 bin 500 gün
876 bin saat
52 milyon 560 bin dakika
3 milyar 153 milyon 600 bin saniye

Değerli sanatçımız Tarkan’ın sözleri ile

Sen rahat uyu yüreğimizdesin her an,
Sen rahat uyu biz hep izindeyiz Atam,
Sana olan bu aşk ebediyete kadar,
Bizdeki bu yangın hiç sönmez hep yanar…


Yıllar önce Cumhuriyetimizin YÜZÜNCÜ YILI olan 29 Ekim 2023 gününün çok uzaklarda bir tarih olduğunu, kutlamaların 40 gün 40 gece ülkemizin her noktasında coşkuyla süreceğini hayal ediyordum. O gün ne kadar hızlı geldi, dünyanın dengeleri o kadar şaşırdı ki, yanı başımızda savaşın barut kokularını içimize çekerken, cumhuriyetimizin kurucusu Atamızın hangi zor koşullarda ve coğrafyada “barış ve huzur dolu” bir ülke kurma çabalarını daha iyi anlıyor olmalıyız… Tam şuanda “yurtta sulh cihanda sulh” sözü yerini buldu sanırım. Hiç de hayal ettiğimiz gibi olmadı, büyük hayal kırıklığı tabii… Bence şuan her şeyin üstünde ve dışında tutulmalıydı 100. yıl kutlamalarımız, eğer gerçekten gurur duyuyorsak, gerçekten minnettarsak, gerçekten vatanımızın üstünde başka değer yoksa… 101. ya da 103. yıl kutlaması değil ki bu, özel bir asırdan söz ediyoruz. Maalesef bazı şeyler yerine oturmuyor, oturtulmuyor, bireysel çabalarımız dışında… Darısı 200. yıla inşallah!

1999 Gölcük Depremi‘nden itibaren dâhil olduğum, 18 kırkyama sanatçısı kadından oluşan, başarıları UNESCO tarafından kitaplaştırılmış “Yaşam Çiçeği Kırkyama Kadınları”, Cumhuriyetimizin 100. yılına hediye ettiğimiz özel bir koleksiyon hazırladı. İki yılda tamamlanan eserler 100. yılımızda misafirlerimiz ile Ankara SOKÜM Müzemizde buluşacak. İki yıl önce, pandemi dönemine rastlayan dönemde, bu zor kararı verdiğimizde duyduğumuz heyecan hiç eksilmedi. Binlerce parçadan oluşan sürdürülebilir eserlerimizi gelecek nesillerimiz olan çocuklarımıza ve torunlarımıza 100. yılın hatırası olarak bırakmaya karar verdik.

Binlerce kravatın kullanıldığı bu muazzam koleksiyon geleneksel sanatın, çağdaş ifade biçiminin eşsiz dünyasını keşfetmenize olanak tanıyacak. Farklı kültürlerde, coğrafyalarda ve disiplinlerde üretilmiş değerli malzemeleri bir araya getiren sergide yer alacak çalışmalar Cumhuriyetimizin zengin mozaiğini yansıtacaktır.

Bu koleksiyona ev sahipliği yapacak olan Ankara Somut Olmayan Kültürel Miras Müzesi bizim için büyük onur kaynağı oldu. Bir kırkyama koleksiyonunun asıl ait olduğu yerde sergilenişi hepimizi çok heyecanlandırıyor. Bu saygın müzede gerçekleşecek ilk sergi çalışması oluşu da ayrıca şeref verdi bizlere. Tüm konukseverliği ve destekleri için müze yetkililerine, UNESCO Türkiye Milli Komite Başkanımız, değerli öğretmenimiz Prof.Dr. Öcal Oğuz’a her zamanki gibi minnettarlığımızı sunuyoruz. Açılışımızda bizi yalnız bırakmayacak Atina Ulusal Gazeteciler Derneği’nden sevgili Sofia Berberakis, Ankara Üniversitesi’nden sevgili öğretmenlerimiz Prof. Dr. Mükerrem Arslan ve Prof.Dr. Ruşen Keleş’e şimdiden sonsuz teşekkür ediyoruz.

afis.jpg

Biz Yaşam Çiçeği Kadınları, 100. Yılımızda atalarımızın sahip olduğu tüm coşku ve özgüven ile çalışmaya devam ediyoruz, DAİMA edeceğiz. Bunca gri rengin arasında binlerce cümbüş rengin sürdürülebilir DÖNÜŞÜMÜNÜ sağlayan 18 çağdaş Türk kadınını sizlere tanıtmaktan gurur duyarım.


Münire UYSAL ( Usta Kırkyama Sanatçısı)
Asuman GÖKÇE
Ayşe BÜYÜKÜSTÜN
Ayşim GEREN
Ceyda ENGİNSEL
Çiğdem DANYER
Dilek ALP
Feriha DURMAZ
Gülay KARASU
İrem Yeniçeri GÜLER
Nursen DEMİRHAN
Nüket ZENGİN
Özlem ÇOLAKOĞLU
Sedef BİÇER
Serap DOĞAN
Serap YILDIRIM
Serap YURTTAŞ
Sinem BARBAK

Sizleri Cumhuriyetimizin 100.yılında, Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunun bu önemli dönüm noktasını kutlamak için sanatın ilham verici dünyasında duygusal bir yolculuğa çıkmaya davet ediyoruz.

davetiye.png

Açılış Tarih : 28 Ekim 2023
Açılış Saat : 13.00
Sergi : 28-29 Ekim 2023
Yer : Ankara Somut Olmayan Kültürel Miras Müzesi
Talatpaşa Bulvarı, Öz Sk. No:8
Altındağ / ANKARA


Cumhuriyetimizin 100. yılında, ülkemizin zengin kültürel mirası ve tarihiyle gurur duyuyoruz. Bu mirası gelecek nesillere aktarmanın sorumluluğunu omuzlarımızda taşıyoruz. Unutmayınız, 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı, Türk Milleti’nin bağımsızlık ve özgürlük tutkusunun kutlandığı özel bir gündür.

Cumhuriyetimizin 100. yılı kutlu olsun!

Bu yazı toplam 12904 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Yazılar
Dilek ALP Arşivi