BARBAROS TANTAN

BARBAROS TANTAN

Yine, yeniden iş cinayetleri

Yine, yeniden iş cinayetleri

 Kimilerinin iş kazaları diye dile getirdiği iş cinayetleri, bu sütunlarda kimbilir kaç kez üzerinde durduğum konudur inanın anımsamıyorum.

   Vazgeçmeyeceğim bu konuyu gündeme taşıma kararlılığından. Çünkü, her koşulda karşımıza çıkan veri tabanı, dünyaya emek ve emekçiler penceresinden bakan bizlerin gerçekten canını gerçekten çok acıtıyor.

   Evet, bu konuda en sağlıklı veri tabanı İşçi Sağlığı ve İş Güvenli (İSİG) Meclisi'nde var. Meclis, oluşan veri tabanını her ay periyodik olarak kamuoyu ile paylaşıyor. Biz de, iş cinayetlerinde o ay kaç kişi ölmüş, hangi iş kollarında daha çok cinayet var, cinayete kurban giden emekçilerin yaş ve cinsiyet grupları ile hangi illerde daha çok iş cinayeti yaşanmış gibi bilgileri edinme fırsatı buluyoruz.  

   Bu bilgiler, her şeye rağmen halen "işçi kenti" diye anılan Kocaeli açısından elbette çok önemli. O yüzden de, sütunumda sık sık yer alan bu bilgiler, biraz da bölgemizdeki iş cinayetlerinin arşivini oluşturuyor.

   İSİG'in son raporlarından biri, 2 aylık süreçte kaç işçinin Coronavirüs’ten dolayı hayatını kaybettiğine işaret ediyor.

   Meclisin resmi açıklamasına göre, 11 Mart’tan 10 Mayıs’a kadar olan süreçte  toplam 128 işçi Coronavirüs nedenli iş cinayetine kurban gitti. Yaş ortalaması 50 olan bu işçilerin 119'u erkek.

   Rapordaki veriler, Covid-19 nedenli iş cinayetlerinin en fazla İstanbul'da yaşandığını gösteriyor. 78 işçinin yaşamını yitirdiği bu ilimizi 9 işçi ile 

Kocaeli takip ediyor.

   Daha sonraki sıralama 7 işçi ile İzmir, 5 işçi ile Bursa, 3'er işçi ile Ankara ve Gaziantep, 2'şer işçi ile Aydın, Balıkesir, Diyarbakır, Sakarya, Tekirdağ, Uşak ve Zonguldak, 1'er işçi ile de Çankırı, Düzce, Edirne, Hatay, Kırklareli, Mardin, Mersin ve Muğla'dan oluşuyor.

   Bu tabloya bakınca başta İstanbul ve Kocaeli olmak üzere sanayi havzası sayılan illerin işçi ve emekçiler için adeta ölüm havzası haline dönüştüğünü görüyoruz. 

   Peki bu cinayetler nasıl durdurulacak ?

   Bu soruya verilecek tek yanıt, iktidarın sermaye yanlısı politikaları ne pahasına olursa olsun yürütmek zihniyetinden vazgeçmesi olur.

Ama, tabi ki AKP iktidarı için bu söz konusu bile olamaz. O yüzden, işçi ve emekçiler ne yapıp edip AKP iktidarından kurtulmalıdır. 

   Bu cehennemden çıkışın, kurtuluşun tek yolu budur...

 

Bu yazı toplam 2283 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum
BARBAROS TANTAN Arşivi