BARBAROS TANTAN

BARBAROS TANTAN

Yeni normaller(imiz)

Yeni normaller(imiz)

Covid-19 Pandemisi kapsamında getirilen yasakların büyük çoğunluğu bugünden itibaren kalkıyor. Peki bugünden itibaren hayata geçecek yeni normaller neler?
Evlere kapandık, işyerlerimizi evlerimize taşıdık, ekmekler yaptık, hazır almayı azalttık hatta bazılarımız tamamen hayatlarından çıkardı, sevdiklerimizle aramıza fiziksel mesafeler girdi... Tüm bu sürecin üzerinden yaklaşık iki buçuk ay geçti. Salgının tam anlamı ile kontrol altına alındığını söylemek henüz mümkün olmasa da olumlu gidişat "esnek"liği de beraberinde getirdi. Bu esnekliklerden bazıları sokak kısıtlaması, şehirlerarası seyahat yasakları, park ve bahçe yasakları son bulması ile ilgili. Kısacası   bugünden itibaren hayatımızda birçok şey değişecek. 
Neler mi ?
İşte yeni "normal"lerimiz...
-20 yaş altıyla ilgili sokağa çıkma uygulamasını 18 yaşa indi. 0-18 yaş grubu ise artık iki ayrı grup halinde sokağa çıkmayacak. Bu yaş grubunun tamamı çarşamba ve cuma günleri, 14.00-20.00 saatleri arasında sokağa çıkabilecek.
-65 yaş ve üstünün sokağa çıkma sınırlaması devam ediyor bu kapsamda 65 yaş ve üstü bireyler pazar günleri 14.00-20.00 saatleri arasında sokağa çıkabilecek.
-Kütüphaneler, millet kıraathaneleri, gençlik merkezleri, gençlik kampları bugünden itibaren belirlenen yeni şartlar dahilinde faaliyete geçecek.
-Şehirlerarası seyahat kısıtlaması bugün itibariyle kalkıyor. Önemli bir uyarı: Olumsuz bir gidişat durumunda bazı iller için bu kısıtlama yeniden getirebilir.
-Kreşler ve gündüz bakım evleri bugün itibarıyla açılacak.
-Bugün itibarıyla restoran, kafe, pastane, kıraathane, çay bahçeleri, dernek lokali, yüzme havuzu, kaplıca türü işletmeler belirlenen kurallar dahilinde saat 22.00'ye kadar hizmet vermeye başlayacak. Ancak eğlence mekanları kapalı kalmaya devam edecek, açık olan kafelerde nargile satışı yapılmayacak.
-Spor salonları, spor tesisleriyle içlerindeki tesisler, gece 24.00'e kadar hizmet verebilecek. Spor salonlarındaki buhar banyosu ve sauna bölümleri kapalı kalacak.
-Plajlar, milli parklar ve bahçeler, müzeler belirlenen kurallar dahilinde bugünden itibaren faaliyete geçecek.
-MEB, özel okul öncesi eğitim kurumları, yabancı dil, bilgisayar gibi çeşitli kurslar ile sürücü kurslarının bugün itibarıyla açılacağını duyurdu.
-Yol güzergahlarındaki dinlenme tesisleri hizmet vermeye devam edecek.
-Açık havada oturma alanları bulunan yerlerdeki konserler saat 24.00 ile sınırlı olmak şartıyla başlayabilecek.
-İdari izinde bulunan veya esnek çalışma sistemine dahil olan kamu personeli, 1 Haziran itibarıyla normal mesai saatlerinde çalışmaya başlayacaklar.
-Hayvan satış yerleri 1 Haziran'dan, hipodromlar 10 Haziran'dan itibaren yeniden faaliyete geçebilecek.
-Deniz turizmi, balıkçılığı ve taşımacılığıyla ilgili sınırlamalar da belirlenen kurallar dahilinde kaldırıldı.
-Bugün itibarıyla eczane açılış-kapanış saatlerinin hafta içi ve cumartesi günleri 09.00-19.00 olacak.
-Halı sahalar, tenis kortları faaliyete geçiyor.
-İstinaf ve vergi mahkemelerinin duruşma ve keşif haricindeki tüm yargısal faaliyetleri bugün başlayacak. Adli ve idari yargıda ilk derece mahkemelerinin duruşma ve keşifleri 16 Haziran'da başlayacak.
-Cezaevlerinde kapalı görüşleri bugün yeniden başlıyor.
Evet, özetlemeye çalıştım. Şimdi, top bizde. 
Yeni normal hayata hazır mıyız ve
yeterince korunaklı bir yaşam sürdürebilecek miyiz ? 
Önemli olan bu.
Hepimize sağlıklı günler...

Bu yazı toplam 2065 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
BARBAROS TANTAN Arşivi