BARBAROS TANTAN

BARBAROS TANTAN

Yaşama veda etmek

Yaşama veda etmek

Önce Aksaray ilinde yaşları 45-65 arasında değişen 4 kardeş. Sonra Antalya'da ölü bulunan 4 kişilik aile. En sonunda İstanbul Bakırköy'de 1'i çocuk 3 kişilik aile.
   Bu vakaların tümünde siyanür var...
   İntihar gibi duran (ama kardeş ya da aile reisi cinayetini de andıran) bu acı olayların nedeninin, etkili ve yetkili isimler ne kadar yalanlasa da ekonomik yetersizlik, yani yoksulluk ve hayata yetememezlik olduğu kesin.
   Aksaray'daki olayı daha önce bu sütunlara taşıyıp, "bu olayın toplumsal ve siyasal sorumluları olmalı" demiştim. Ki, daha o vakanın sorumluluğu konusunda toplumun kafasındaki şüpheler giderilmeden Antalya'daki ikinci olay ve nihayetinde İstanbul Bakırköy'deki son olay sarstı herkesi.
    Antalya'nın Konyaaltı ilçesinde yaşayan Şimşek ailesinin, bilindiği kadarıyla 9 aylık kira borcu nedeniyle evi tahliye etmeleri isteniyor. Dairenin boşaltılması için kapıya avukat gidiyor ve evin reisinden aldığı yanıt "uzun süredir maaş alamıyorum. Biraz daha idare edin" oluyor.
   Anlaşılıyor ki, Şimşek ailesi ciddi bir geçim sıkıntısı çekiyor ve o yüzden kira ödeyemiyor.
   Sonucunda, bir gece ailenin tüm fertlerinin cansız bedeni bulunuyor. Olay yeri inceleme ekipleri, ailenin ölüm sebebinin tıpkı Aksaray'daki intihar olayında olduğu gibi siyanür olduğunu tespit ediyor.
   Düşünün biraz, bilgisayar teknisyeni olarak çalışıyorsunuz ve 9 aydır maaş almadığınız için başta kira olmak üzere hiçbir ödemenizi yapamıyor ve temel ihtiyaçlarınızı karşılayamıyor haldesiniz.
   İlk adımlarınız ne olur acaba ?
   Sağlıklı düşünebilir misiniz?
   Kendinize ve ailenize umut aşılayabilir misiniz ?
   O evin sahibi, ailenin 4 senedir kiracısı olduğunu, 9 aydır kira alamayıp 10 aydır da da bina aidatının ödenmemesi üzerine senet imzalattığını ifade edip, ailenin başka borçlarının olduğunu da doğruluyor.
   Ve, İstanbul'un Bakırköy ilçesinin Osmaniye Mahallesi Çoban Çeşme Sokak 'ta oturan Delen ailesinin yaşadığı dram.
   Eşi Zeliha ve çocuğunu siyanürle zehirleyen Bahattin Delen, aynı yöntemle intihar ediyor.
   Bu olay hem cinayet hem de intihar. Nedeni ise altın ticaretiyle uğraşırken internet siteleri üzerinden kayıt dışı ticari işlemler yapan aile reisinin ortaya çıkan aşırı borçlanma yüzünden bunalıma girmesi.
   Yani, asil neden ekonomik durum...
   Bu üç olayı birbirinden bağımsız olarak değerlendirseniz bile akla gelen ilk soru, 'yaşama veda etmek' düşüncesinin ardında duran nedenlerin nasıl ve hangi sürede ortadan kaldırılacağıdır.
   Yoksa bu yapılmayıp, bekleme sürecine girip, toplumu sadece izleyip "ölen ölür, kalan sağlar bizimdir" mi denilecek?

Bu yazı toplam 1927 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
BARBAROS TANTAN Arşivi