BARBAROS TANTAN

BARBAROS TANTAN

Yargıçlardan ‘hukuk’suzluk kararı

Yargıçlardan ‘hukuk’suzluk kararı

Yerel seçimlerde tartışılan kararlara imza atan Yüksek Seçim Kurulu (YSK), bu kez öylesi bir kararı duyurdu ki, tam bir ‘hukuksuzluk kararı’ demek olası.
YSK’nın bu kararına göre, Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile kamudan atılan ve 31 Mart yerel seçimlerinde belediye başkanı seçilen kişilere mazbata verilmeyecek. Mazbatalar, seçimi ikinci sırada tamamlayanlara verilecek. 
Pes doğrusu…
Madem böyle bir hukuk normu var, söz konusu kişilerin adaylığını nasıl kabul edersiniz ?
O isimlere, ‘seçime girebilirsin, seçilebilirsin ama göreve başlatmayız’ deniliyor. Bunun adı hukuk değil, olsa olsa olağanüstü dönemlerin ‘iliştirilmiş hukuk’ anlayışı olabilir:
Peki, bu hukuksuzluk kararı kimleri kapsıyor ? 
Bu durumdaki kişiler, Diyarbakır Bağlar'da HDP'den belediye başkanı seçilen Zeyyat Ceylan, Van Tuşba’da seçimi önde tamamlayan Yılmaz Berki, Edremit’te Gülcan Kaçmaz Sayyiğit, Kars'ın Digor ilçesine bağlı Dağpınar Belediyesi'nde Abubekir Erkmen, Siirt Belediyesi Eşbaşkanı seçilen Berivan Helen Işık ve Çaldıran’da Leyla Atsak.
Yani, kararın kapsama alanında hangi siyasi görüşe sahip belediye başkanları olduğu ortada. Bu kişiler mazbatalarını alamayacak ve yerlerine iktidar blokundan aday olup sandıktan ikinci sırada çıkanlara mazbata verilecek ve ‘göreve başla’ denilecek.
Mesela Bağlar’da, itirazı yapan ikinci en yüksek oyu alan AKP adayı Hüseyin Beyoğlu YSK’ya başvuruyor. Beyoğlu’nun itiraz dilekçesinde, OHAL kapsamında alınan tedbirlere dikkat çekilip, şu ifadelere yer veriliyor: “Kamu görevinden çıkarılan kişilerin, mahkumiyet kararı aranmaksızın rütbe veya memuriyetleri alınır ve bu kişiler görev yaptıkları teşkilata yeniden kabul edilmezler, bir daha kamu hizmetinde istihdam edilemezler, doğrudan veya dolaylı olarak görevlendirilemezler. İzah edilen nedenlerden dolayı HDP’nin adayı Ceylan’ın en yüksek oyu almasına rağmen seçilme yeterliliğine sahip olmaması nedeniyle mazbatanın en yüksek ikinci oyu alan adaya verilmesi hususunda gereğini arz ederim.”
O kurumun aldığı kararın uygulanmasıyla da, görevi Beyoğlu alacak. Yani, seçilme yeterliliğini tescil ederek seçime girmesine YSK tarafından izin verilen HDP adayı Zeyyat Ceylan, seçilmesine rağmen görev alamayacak. Bunun adı da hukuk olacak.
Pes doğrusu….
Biliyor musunuz, söz konusu ilçelerde ikinci yüksek oyu alan isimler, AKP'nin adayı olarak seçime girmiş ve yarışı kaybetmişlerdi. Şimdi ise kaybetmelerine rağmen yarışı kazanmış gibi mazbata alıp göreve başlayacak.
YSK, daha önce benzer bir durumda Malatya’nın Doğanşehir ilçesinin Kadılı Mahallesi’nde resmi olmayan sonuçlara göre muhtarlık seçimini kazanan Hüseyin Arslan hakkındaki kararda, kamu görevinden çıkartılan kişilerin mahkumiyet kararı aranmaksızın bir daha kamu hizmetinde istihdam edilemeyeceklerine dikkat çekip, Hüseyin Arslan’a mazbata verilemeyeceğine hükmederek en çok oy alan ikinci kişiye mazbata verilmesini de karara bağlamıştı..
YSK, seçilme hakkını değerlendirip olur verirken yasalara göre, seçildikten sonra göreve başlamak için gereken mazbatayı verirken ise yasalara değil KHK’ya göre karar veriyor.
Hukuku en üst düzeyde uygulaması gereken önemli kurumlardan biri olan YSK’nın bu ikili uygulaması hukuken, ahlaken ve siyaseten kabul edilebilir olmaktan uzaktır. 

Bu yazı toplam 1967 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
BARBAROS TANTAN Arşivi