Unut(tur)ulanlar !

Unut(tur)ulanlar !

 

İnsan, bireysel yaşamında o kadar çok şeyi unutuyor ki, buna toplumsal yaşamda unut(tur)ulanlar eklenirse, koskocaman bir ‘’ unut(tur)ulanlar manzumesi’’ ortaya çıkar.

İzmit’in sembolü, en önemli tarihi değer olan ‘Saat Kulesi’dir. Kulenin maketi yapıldı, kente yeni gelen ya da veda eden konuklar ile üst düzet görevlilere hem Valilik hem de Büyükşehir Belediyesi tarafından armağan edildi.

Ama, ne yazık ki saatlerini bir türlü çalıştırılamıyor…

Bunun nedeni nedir, kapsamlı açıklama yapan kimse yok. Eğer maliyet ise yapılan ekstra harcamaların yanında ‘’devede kulak’’ denilebilecek bir maliyet olduğu herkes tarafından biliniyor. ‘’Tamirci bulunamıyor’’ denilecekse bu da inandırıcı değil, çünkü Türkiye’nin hemen her yerindeki saat kulelerinin saatleri çalışıyor. Demek ki, tamircisi var.

Geriye, koruyuculuk anlayışının hayata geçirilememesi kalıyor. Tamir ediliyor, bir süre normal çalışıyor, sonra hemen bozuluyor. Kuledeki saate dışarıdan müdahale yapılıyorsa koruma altına alınmalıdır. Bu korumanın nasıl olacağını, elektronik koruma ağları kuran kişi ya da firmalar elbette ayrıntılarıyla ilgili kuruma aktaracaktır.

Bu yüzden, sembollerimizin bakımsız ve kullanılamaz halde oluşunu kabullenmemiz beklenmemelidir.

Gölcük ilçesinin Kavaklı sahilinde de bir Saat Kulesi var. İzmit’teki gibi tarihi değeri yok, ama o sahile bir farklılık getiriyor, bir değer katıyor. Ne yazık ki, o da yıllardır bakımsız.

Kaidesinin bazı bölümleri kırık ve her yeri çok kirli. Sembollerimizden biri olarak görünen bu saat kulesi de yeterince sahiplenilmediği için perişan halde. İvedilikle elden geçirilip yeterince korunmalıdır.

Yani, o saat kulesi de, diğerleri gibi unut(tur)ulanlar arasındaki yerini almamalı.

İzmit’in bir bölümünde yaşayanlar açısından kabus haline gelen ve uzun süredir unut(tur)ulanlar arasındaki yerini sağlamlaştıran bir başka olgu da, ‘’Nikomedya Surları’’dır. Bu surlar, şimdilerde yeniden kent gündemine oturdu.

Orhan Mahallesi’nde 5-6 yıl önce patlak veren, bölge sakinlerinin sert tepkisi ile karşılaşınca askıya alınan bu kabusu yeniden yaşanır hale getiren, bölgedeki evlerin sahiplerine, ‘’evlerinizi boşaltın’’ içerikli tebligatların yeniden gelmeye başlamasıdır.

Kocaeli Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu, sur duvarlarına her yönden 10 metreye kadar mesafede bulunan 12 adada yaklaşık 150 parselde yıllar önce inşa edilmiş konutların sahiplerine,  “Sahip olduğunuz ev, koruma alanındadır, yasa dışıdır” içerikli tebligatları göndermeye başladı.

SİT alanı olarak bilinen bu bölge 1979 yılında Anıtlar Yüksek kurulu tarafından tescil edildi. Ancak 1995 yılında dönemin belediyesi, Anıtlar Yüksek Kurulu kararına rağmen, bölgeyi imara açtı. O tarihten sonra burada yüzlerce konut inşa edildi.

Yani, bir çok şeyde izlenen unut(tur)ulma stratejisi bu bölge için de uygulanmış ama yanlış hesap Bağdat’tan dönüyor. Bölge halkı için bir kabus olan bu durumun daha da süreceği görülüyor.

Çünkü, Kocaeli Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu, Nikomedia surlarına yakın bölgenin boşaltılmasına yönelik kararını 11 Şubat 2014 tarihli toplantıda almış.

Şubat ayında alınan kararın neden şimdi, iki büyük seçim geçtikten sonra vatandaşa tebliğ edildiği de ayrı bir tartışma konusu.

 

Bilenler, lütfen kamuoyunu aydınlatsın…

Bu yazı toplam 87 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Yazılar
Arşivi