BARBAROS TANTAN

BARBAROS TANTAN

 TÜFE artıyor da ?

 TÜFE artıyor da ?

 Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) eylül ayı için açıkladığı enflasyon rakamları, Tüketici Fiyat Endeksi'nde (TÜFE) yüzde 0.99'luk bir artışa işaret ediyor.
   Başlı başına bu rakamlar bile Hazine ve Maliye Bakanı olan damadın çizdiği pembe tablonun doğu olmadığını, hedeflerin tutturulbamayacağını göstermeye yeter.
   TÜFE artışına işaret eden ana harcama gruplarından giyim ve ayakkabıda yüzde 2.13, çeşitli mal ve hizmetlerde yüzde 2.09, alkollü içecekler ve tütünde yüzde 1.79 ve ulaştırmada yüzde 1.61 artış gerçekleşti.
   Aylık en fazla düşüş gösteren grup yüzde 0.60 ile gıda ve alkolsüz içecekler oldu. Bu arada, endekste yer alan gruplardan eğlence ve kültürde yüzde 0.53 ve haberleşmede yüzde 0.07 düşüş gerçekleştiği görülüyor.
   Verilerin son bölümünde, ülke insanının neden sonradan kimyacı ve tütün eksperi olduğunu çok iyi anlatan rakamlar da var.
   Buna göre, yıllık en fazla artış yüzde 43.86 ile alkollü içecekler ve tütün grubunda gerçekleşmiş.
   Şaşırdık mı ?
   Elbette hayır...
   Çünkü, alkolün başına gelenleri yakınen bilen biri olarak beklediğim rakamlarla karşılaştım.
   Sigara kullanan tanıdıklarımın da maliyeti düşürme adına tütünle daha fazla içiçe olduğunun tanığıyım.
   Alkol ve sigaranın bu kadar yaygın kullanıldığı bir ülkede, devlet kaynak yaratmak istiyorsa her iki ürün üzerindeki vergi yükünü azaltmayı öngörür.
   Biz de tam tersi oldu, oluyor. Çünkü, hakim güç hem alkole hem de sigaraya düşman. Ama, her iki ürün üzetinden alınan vergiden vazgeçmeyi hiç düşünmüyor, aksine hep artırıyor.
   Üretimi ve mamul madde imalatını merdiven altına iten bu makro politika, ülkede gerginlik ve kaosu da artırıcı olabilir.
   Yönetsel erki elinde tutanlarla yönetilenler arasında yeniden bir bağ kurmak için bireysel yaşam tercihlerin müdahaleden vazgeçilmelidir.
   Böyle olursa, başlıktaki tereddüt tamamen ortadan kalkar. Denetlenemez merdiven altı üretimler olmaz ve de TÜFE endeksinde her iki ürün üzerinden örnekleme yapılmaz.
   Kısacası, daha çağdaş bir toplum topolojisi kendiliğinden oluşabilir.
   Önemli ve aslolan niyettir...

Bu yazı toplam 1658 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
BARBAROS TANTAN Arşivi