Sokağa çıkma yasakları

Sokağa çıkma yasakları

 

 

Hiç sokağa çıkma yasağı koyulan bir kentte yaşadınız mı ?

Çoğunluğumuz için ‘Sanmıyorum’ doğru yanıt olacak. Buna rağmen, empati kurarak o yasağın uygulandığı illerde yaşanan psikolojiyi ve nesnel durumu anlamaya çalışmak önemli.

Malum, ülkemizin Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde uzun süredir uygulanmak istenen güvenlik konsepti gereği kentler yakılıyor, yıkılıyor. İnsanlar öldürülüyor, yaşam adeta durma noktasına getiriliyor.

Ve doğal olarak GÖÇ başlıyor…

O yüzden, bu tür illerde yaşayan halkın neler hissettiğini ve yaşadığını empati yoluyla anlamalıyız. Çünkü, etnik kökeni ne olursa olsun insandan söz ediyoruz. Ve biz halkız, kardeş halklarla güven ve barış içinde yaşamanın önemine inanırız. Bunu sağlamak için de, olanca gücümüzle kesintisiz mücadele veririz.

Şimdi, bölgede yaşananlara sadece istatiksel açıdan bakalım istiyorum.

Türkiye İnsan Hakları Vakfı (TİHV) Dokümantasyon Merkezi, sokağa çıkma yasaklarıyla ilgili bir araştırma yapıyor ve sonuçlarını da kamuoyu ile paylaşıyor.

O açıklamada, 16 Ağustos – 11 Aralık arasında 7 kent ve 17 ilçede toplam 52 kez süresiz ve gün boyu sokağa çıkma yasakları ilan edildiğini gösteriyor.

Sokağa çıkma yasaklarından toplam 1 milyon 299 bin 61 kişinin etkilendiğine yer verilen açıklamada, 52 kez sokağa çıkma yasağı ilan edilen il ve ilçeler şöyle sıralanıyor:

Diyarbakır’ın 8 ilçesinde toplam 31 kez ‘sokağa çıkmak yasak’ denildi. Lice’de yaşayan 26 bin 427 kişi 7 kez yasak ilanını duydu. Yasaktan Silvan’da 86 bin 663 kişi ve Sur’da ise 121 bin 75 kişi 6 kez nasibini aldı. Bismil’de 112 bin 461, Hani’de ise 32 bin 413 kişi 4’er kez kez yasakla yüzyüze kaldı. 2 kez yasak koyulan Hazro’da 17 bin 54 kişi, 1’er kez yasaklı günler gören Yenişehir’de 206 bin 534 ve Dicle’de 40 bin 33 kişi yaşıyor.

Mardin’deki 3 ilçede toplam 9 kez sokağa çıkma yasağı ilan edildi. Bu ilçelerden 5 kez ilanı duyan Nusaybin’de116 bin 68 kişi, 2’şer kez yasak yaşayan Dargeçit’te 28 bin 601 kişi ve Derik’te de 61 bin 32 kişi yaşıyor.

Şırnak’ın 2 ilçesinde toplam 5 kez sokağa çıkma yasağı ilan edildi. Bunlardan 4 kez yasak ilan edilen Cizre’de 132 bin 857 kişi ve 1 kez yasak ilan edilen Siloği’de ise 121 bin 11 kişi yaşıyor.

Hakkari Yüksekova’da toplam 4 kez ilan edilen sokağa çıkma yasağından 117 bin 44 kişi etkilendi.

Muş’un Varto, Batman’ın Sason ve Elazığ’ın Arıcak ilçelerinde de birer kez sokağa çıkma yasağı ilan edildi. Varto’da 32 bin 378, Sason’da 30 bin 646 ve Arıcak’ta 15 bin 306 kişi yaşıyor.

Bu rakamlara ve yaşanan duruma bir göz attıktan sonra hala içiniz kararmadıysa, ruhunuz sıkılmadıysa son bir kez düşünün.

Sizin yaşadığınız il ya da ilçede bu kadar kısa sürede bu ölçekte sokağa çıkma yasağı ilan edilse ne yaparsınız, nasıl yaşarsınız ve tepkiniz ne olur ?

AKP’nin güvenlik konsepti ne kadar doğru değil mi ?

Yoksa,

HDP Diyarbakır Milletvekili ve TBMM Grup Başkan Vekili Çağlar Demirel’in iddiası çok ciddi. Diyor ki, ‘’9 gün boyunca hayatın durduğu, hedef alınan mahallerde tek bir binanın sağlam kalmadığı, yaralı yurttaşların günlerce ateş altında ambulans gelmesini beklediği Sur’da, AKP soykırım provası yapıyor ?’’

Yaşananlara bakınca, ne hissediyorsunuz ?

Evet, sokağa çıkmanın yasaklandığı ülkeyi yönetmek gerçekten de kolay…

 

Bölge için allaya pullaya gündeme getirdikleri ‘’ÇÖZÜM SÜRECİ’’ iflas edince, buldukları çözüm bu.

Bu yazı toplam 82 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Yazılar
Arşivi