Siyasi partiler ve adayları (2)

Siyasi partiler ve adayları (2)

 

 

Önceki günlerde, TBMM’de grubu bulunan partiler AKP, CHP, MHP ve HDP’nin 25. dönem milletvekili genel seçimleri için belirlediği aday listeleri üzerinden yaptığım değerlendirmelerimi sizlerle paylaştım.

Şimdi, TBMM dışında olan yani sokakta muhalefet yapan partilerin durumuna bakma zamanı geldi.

Seçime katılma yeterliliği bulunan 32 parti önceden tespit edilmiş ve oy pusulasındaki yerleri belirlenmişti. Ama yeniden anımsatmak gerekiyor, 12 parti çeşitli nedenlerle oy pusulasından çıkartılıyor.

ÖDP, HAZİRAN hareketinin ‘bağımsız politik hat izleme’ kararına katılıyor.

Demokratik Gelişim Partisi, Genç Parti, Hak ve Adalet Partisi, Hak ve Eşitlik Partisi, Hak ve Özgürlükler Partisi, Halkın Yükselişi Partisi, Hür Dava Partisi, İlk Parti, Muhafazakar Yükseliş Partisi, Türkiye Komünist Partisi ise seçimler için aday göstermedi.

Gelelim, diğerlerine…

Demokratik Sol Parti’nin (DSP) sıralamasında Meral Uçarı, Selman Gürpınar, Kadir Uğur Yılmaz, Yügeday Çağlı Bakan, Çiğdem Akıncıbaşı, Murat Zorlu Sönmez, Recep Keskin, Meral Oral, İbrahim Ekşi, Ender Özkan, Nuri Özkara yer aldı.

Bir önceki seçimde en fazla oy alıp ANAP ve MHP ile yapılan koalisyonun birinci partisi konumuyla Başbakan çıkartan DSP, 2002’de baraj altında kalıp Meclis dışına çıktıktan sonra henüz toparlanamadı. Ama, buna rağmen kadroları umutlu ve çalışkan.

Demokrat Parti (DP) ise hala 1946’nın siyasi mirasını yiyerek politika yapmanın peşinde. Oysa, o zeminden çıkan çok sayıda parti zaten onlarca hükümet kurdu ve ülkenin geleceğinde rol oynadı. ‘’Eskiye rağbet olsa bir pazarına nur yağardı’’ sözcükleriyle oluşan bir halk deyimi vardır. DP’den çıkan siyasi partiler o geleneği devam ettirdi, ülkenin daha da piyasacı ve işbirlikçi iktidarlara sahip olmasını sağladı. Ama, muhafazakar kültüre dayalı taban asla DP ismiyle yeniden siyaset sahnesine çıkılmasına izin vermedi. Bu kez de vermeyecek gibi görünüyor. O yüzden, adaylar Murat Aydoğdu, Erhan Türkan, Hatice Bozdoğan, Erdem Açıkel, Mustafa Nazlıgül, Mükerrem Ocakoğlu, Ahmet Cengiz, Aynur Kurt, Nebi Gönenç, Ali Yılmaz ve Uğur Saral’ın işi oldukça zor.

Bilindiği üzere, Saadet Partisi (SP) ile Büyük Birlik Partisi (BBP) seçim ittifakı yapıyor. Buna göre, SP’li adaylar listenin 1, 3, 5, 7, 9 ve 11, BBP’li adaylar ise, 2, 4, 6, 8 ve 10. sıralarnda yer alacak.

SP, 1. sıraya Hasan Bitmez’i, seçim ortaklığı dolayısıyla da BBP 2. sıraya Serhat Duyar, 4. sıraya Remzi Kaya, 6. sıraya Mustafa Arha, 8. sıraya Ercan Keleş ve 10. sıraya Zülküf Eta’yı gösterdi.

Bilgi sahibi olabildiğim partilerin adayları böyle…

Bir de, bağımsız adaylar var tabi ki.

Gebze’den Mehmet Doğan, İbrahim Layık ve Ahmet Karan, Gölcük’ten ise Kadir Yıldırımel bağımsız aday olmuş.

Seçilirlerse, yüzlerini kent halkına dönüp hangi sorunlarla boğuşmak zorunda olduklarını birebir sorunların sahiplerinden öğrenip, çözüm için çalışma perspektifini de onlarla birlikte oluştursunlar.

Partileri iktidardaysa etkin önlemler alınması için her türlü mekanizmayı zorlasınlar. Eğer partileri muhalefette kalırsa da, sorunların çözümü için izlenen yolun peşini asla bırakmasınlar.

Halkın takdirini kazanmak ve kalıcı yer edinmek için yapılabilecek tek şey budur. Halk için, halkla beraber çözüm üretmeye çalışan siyasiler, yıllar geçse de, halkın gözündeki kredilerini korur.

Daha söyleyecek çok şey var belki, ama şimdilik bu kadarını yeterli görüp, son bir çift söz, yolları açık olsun…

 

 

Bu yazı toplam 96 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Yazılar
Arşivi