Onları mı denetlemek gerek ?

Onları mı denetlemek gerek ?

 

 

 

Madencilerin ölümüyle sonuçlanan facia sonrası ortaya çıkan veriler, işverenlerin yatırımdan kaçınmasından dolayı işçi yaşamını hiçe saymasının yanı sıra iş müfettişlerinin de, teftiş etmek yerine teftiş edilmeye ihtiyaçları olduğunu gösteriyor.

Soma faciasında 301 madenci yaşamını yitirmişti. Bu facia (sözde iş kazası) sonrasındaki verili sonuçların, iş müfettişlerinin denetimlerini de tartışır hale getirmesinden daha doğal bir şey de olamaz. 

Bu konuda, bıkmadan emek harcayan isimlere saygı duymak gerek. O isimlerden ikisi de CHP’nin Manisa milletvekili. Biri Özgür Özel, diğeri de Sakine Öz.

Özel’in Meclis kürsüsünden yaptığı değerlendirmeler faciayı önceden haber verir nitelikteydi, ama sermayenin çıkarı için sınır tanımaz biçimde hareket eden AKP’li vekillerin karşı duruşları sonucu uyarılar dikkate alınmadı, yaptırımlar uygulanmadı.

Milletvekili Sakine Öz de, 301 madencinin ölümüne neden olan faciadan önce olumlu rapor veren müfettişlerin durumunu gündeme taşımak için çok çaba harcıyor.

Bu müfettişlerin soruşturulmasına izin verilmemesine kayıtsız kalmayan Sakine Öz, sorunu Meclis gündemine taşıdı. Gerek Soma Araştırma Komisyonu tutanaklarından, gerekse madencilerin ifadelerinden yola çıkıp, facia öncesinde Soma'da denetimlerin nasıl yapıldığını ortaya koydu.

Öz’e göre, Soma'da müfettişlere verilmeyen izin, büyük bir skandalın gizlenmesine hizmet edebilir.

Bence de…

Çünkü, o ölçekteki bir madende ortaya çıkan eksikliklerin giderilmeden üretime devam edilebilmesi, ilgili ve yetkililerin göz yumması olmadan gerçekleşemez.

Soma'daki denetimlerin nasıl üstünkörü yapıldığını, iş müfettişlerinin birçok yerde olduğu gibi firmaların tuttuğu taksilerle madene taşındığını, kısa süreli ve gelişigüzel denetimlerin ardından şirketlerin ziyafete varan yemek sofralarıyla ağırlandığını bilmeyen yok gibidir.

Bütün bunlara yeniden değinen Sakine Öz, ‘’Şimdi iş müfettişlerine Bakanlık tarafından verilmeyen izinler, facianın arkasındaki siyasi sorumluluğu gölgelemek, adli soruşturmayı ve Meclis Araştırma Komisyonu’nun çalışmalarını aksatmak içindir’’ değerlendirmesini de yapıyor…

Eksiği var, fazlası yok…

Çünkü, Soma Araştırma Komisyonu Başkanı Aksaray Milletvekili Ali Rıza Alaboyun, 'Bu kazada mutlaka bir ihmal var. Olayın bütün resmi ortaya çıkmazsa çözüm üretemeyiz" diyor.

Bu ifade, neden müfettişlere iznin verilmediğini ve neden bilirkişi raporlarının komisyona ile savcılığa ulaştırılmadığını göstermiyor mu ?

Milletvekili Sakine Öz; 

‘’Facianın çok açık ve net ihmaller, kasta varan suiistimaller sonrası geldiği resmi kayıtlara geçmiştir. Öyleyse, bahse konu madene olumlu raporu veren müfettişler hakkında soruşturmaya neden izin verilmiyor ?’’

Son olarak benden de bir soru;

 

İş müfettişleri bu tür işletmeleri nasıl denetliyor ? Yoksa işletmeler yerine onları mı denetlemek gerek ?

Bu yazı toplam 70 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Yazılar
Arşivi