BARBAROS TANTAN

BARBAROS TANTAN

 'Önce yaya'

 'Önce yaya'

 Trafikte, herkesin çok önemsemesi gereken şeylerin başında saygı ve can sağlığı gelir.
   Türkiye'de, bir yılda yaşanan trafik kazası, o kazalarda meydana gelen ölüm ve yaralama vakalarının sayısına bakıldığında, ilk paragrafta değindiğim konunun önemi daha iyi anlaşılacaktır.
   Trafik kazalarını önlemede, sürücülerin birbirine ve yayalara olan saygısını mutlaka artırmak, mevcut kurallara da eksiksiz uymalarını sağlamak herkesin öncelikli görevidir.
   İçişleri Bakanlığı'nın, 'önce yaya' başlıklı kampanyasını bu açıdan önemsiyorum. Söz konusu uygulama, tüm yurtta olduğu gibi ilimizde önce Gebze'de ardından İzmit'te başlatıldı.
   Trafikte yaya önceliği bilincinin oluşturulmasını amaçlayan uygulama için ilk günler yaya geçitlerinde görevlendirilen polisler, “Önce Yaya" görsellerini sürücülerin görebileceği şekilde yaya ve okul geçitleri önüne çizdi.
   Kocaeli'nin yeni Emniyet Müdürü Veysel Tipioglu da, uygulama baslangıcında bulunup yaşananları gözlemledi ve denetledi.
   Kampanya başlangıcında, alana çıkan öğrencilerin 'önce yaya' sloganları atarak farkındalık yaratmaya çalışması da ayrıca renkliydi.
   81 ile gönderilen genelgede, şöyle deniyor:
“Sürücüler, görevli bir kişi veya ışıklı trafik işareti bulunmayan ancak trafik işareti ve levhalarıyla belirlenmiş kavşak giriş ve çıkışları ile yaya ve okul geçitlerine yaklaşırken yavaşlamak, varsa buralardan geçen veya geçmek üzere bulunan yayalara durarak ilk geçiş hakkını vermek zorundadır."
   Son derece doğru bir yaklaşım. Sıra, artık sürücü ve yayalarda saygının içselleştirilmesine geldi.
   Tabi ki, bu işten arzu edilen sonuçların alınması için yapılması gereken işler var.
Şöyle ki...
   Yaya ve okul geçitleri öncesinde sürücüler yer/zemin işaretleriyle uyarılacak. Bu alanlarda yavaşlamaları ve yayalara durarak geçiş hakkı vermeleri konusunda bilgilendirilecek.
   Yaya ve okul geçitlerinin bulunduğu noktalarda yatay ve dikey işaretlemede tespit edilecek eksiklikler en kısa sürede giderilecek.
   Araç sürücülerinin, yaya ve okul geçidine yaklaşırken, güvenle yavaşlayabileceği ya da durabileceği uygun mesafe göz önüne alınarak uyarılması sağlanacak.
   'Önce Yaya' görselleri şeritlere ve geçiş çizgilerinin önüne uygun şekilde çizdirilecek.
   Bunları yapmaya çalışırken, sürücüler ve yayalar olarak hepimiz mantıklı hareket edip karşılıklı saygıdan vazgeçmemeliyiz.
   Sağlığımız ve yaşamımız için...

Bu yazı toplam 1497 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
BARBAROS TANTAN Arşivi