BARBAROS TANTAN

BARBAROS TANTAN

Metal sektöründe yine sancı

Metal sektöründe yine sancı

Metal iş kolundaki toplu sözleşme görüşmeleri hep gergin geçer ve de işçilerin beklentilerine yanıt vermekten uzak biçimde sonuçlanır. Çünkü, işçiler adına masaya 3 ayrı konfederasyona bağlı sendikalar oturur.
   Bu işkolunda, ilk sözleşmeleri Türk-İş'e bağlı Türk Metal Sendikası yapar. Bu sendika işverene yakınlığıyla tanınan ve mücadelede 'sarı sendika' diye anılan bir yapılanmadır.
   Hak-İşe bağlı Çelik-İş çok yaygın örgütlenmesi olmadığı için Türk Metal ve sonrasında en fazla üyeye sahip DİSK'e bağlı Birleşik Metal-İş Sendikası'nın sözleşmelerinden çıkan sonuca göre tavır belirleyip adım atar.
   Bu süreç işlerken, Birleşik Metal-İş'e daha fazla mücadele etmek ya da direniş örgütlemek düşer. Çünkü, Türk Metal ne yapıp edip işçiye en az ücret zammı veren sözleşmeyi bir an önce imzalar ve diğer sendikaları ateş çukuruna atar.
   İşte yine böyle bir sürecin ileri günlerini yaşıyoruz.
   Birleşik Metal-İş Sendikası ve MESS arasındaki Grup Toplu İş Sözleşmesi görüşmelerinde 7 Ekim'de başladı.
   İşçi sendikasınin toplusözleşma taslağı 93 madde ve 3 yönetmelikten oluştu. Masada yapılan 5 toplantıda, bunlardan 36 madde kabul edilirken, 66 madde ve 2 yönetmelik kabul edilmedi. Ve, beşinci toplantıda Uyuşmazlık Tutanağı tutuldu.
   Nasıl uzlaşma sağlanabilirdi ki ?
Birleşik Metal-İş Sendikası ilk 6 aylık dönem için ücret zammı teklifini ortalama ücret bazında yüzde 34 olarak belirlerken, işveren sendikası MESS'in aynı süreye denk düşen ücret teklifi yüzde 6.05 oldu.
   Sosyal haklar konusunda da, tarafların teklifleri arasında uçurum var. İşçi sendikası ortalam yüzde 55 isterken, işveren sendikası yüzde 15.01 önerdi. Ayrıca, Tamamlayıcı Sağlık Sigortası'nın kaldırılmasını da önerdi.
   MESS, adeta alay edercesine sunduğu bu tekliflerle, metal işçisine açlık ve sefaleti reva görüyor. 
   Hava, görüldüğü üzere ısınacak ve de sendikal rekabetin uzantısı sonuçlar yine işçi kayıplarıyla anılır olacak.
   1990'lı yılların başında grev ve direniş alanlarında "Dünya yerinden oynar, işçiler birlik olsa" sloganı sıkça duyulurdu.
   O sloganın yakıcılığı güncelliğini halen koruyor. Hem de, daha fazla anlam yüklenecek şekilde koruyor.

Bu yazı toplam 2198 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
BARBAROS TANTAN Arşivi