BARBAROS TANTAN

BARBAROS TANTAN

Maskeli ve mesafeli yaşam

Maskeli ve mesafeli yaşam

  Hayatımızı derinden etkileyen salgın dolayısıyla hepimiz dehşet dolu zamanlardan geçiyoruz.

   Ülke genelinde "salgınla mücadelede başarılı olduk" havası hakim kılınırken, durumun çok daha kötüye gidebileceği de aşikar.

   Bu nedenle, uzmanlar maskeli ve mesafeli yaşamı öneriyor. Çok dikkatli olunması gereken bu süreçte iyi beslenme, düzenli uyku ile vücut direncini artırmanın da önemi büyük.

   Virüsle yaşamaya alışalım derken gevşetilen önlemler sonrası oluşabilecek ikinci ve de üçüncü dalga, felaketin boyutunu iyice büyütür.

   Bu endişe sadece ülkemiz için değil tabi ki. Rğer koronavirüs Afrika ve Güney Amerika’daki dünyanın en yoksul ülkelerinden bazılarını vurursa, milyonlarca kişi ölebilir. Çünkü, bu kıtalarda, insanlar varoşlarda neredeyse üst üste yaşıyor, hastaneler aşırı kalabalık, yoksullara yardım için para çok az. Her iki kıtadaki ülkelerin birçoğunda insanların evde oturacak ya da gereken temel sağlık hizmetini alacak gücü yok.

   Söz konusu krizin daha da derinleşmemesi için, ölümlerin kontrol edilebilir noktada tutulabilmesi için, ülkelerin ekonomilerinin ayakta kalması lazım.

   Öyleyse, G20 ülkelerine çok iş düşüyor. Bu küresel krize, ancak 

G20 liderleri  bir yanıt verebilir. O liderler, dünyanın en yoksul ülkelerinin borçlarını silmeyi teklif edebilir. Bu sayede bu kıymetli nakit kaynak, insan hayatını kurtarmak için kullanılabilir. 

   Çok iyi biliyoruz ki, yoksul ülkeler zengin ülkeler ve IMF gibi kurumlara milyarlarca dolar borç yükü altında. Eğer mevcut ekonomik olanaklarını borç ödemeye değil de kendi sağlık sistemlerine akıtabilseler, halkın evde kalmalarını sağlayıp virüsün yayılmasını önleyebilirler.

   Peki, bu düşünceden hareketle dünyadaki durum Ne, bir de ona bakalım...

   Pakistan ve Etiyopya şimdiden borç affı talebinde bulundu ve hatta Dünya Bankası da G20 liderlerinden dünyanın en yoksul ülkelerinin borçlarını hafifletmelerini istedi. 

   Bu sayede, iki ülke ellerindeki değerli kaynakları Coronavirüs Oandemisi için harcayabilir.

   Çok geç olmadan bu çağrıyı iyice büyütmek gerekir. Bu ölçekteki bir küresel krizi alt etmenin tek yolu  tüm ülkelerin virüsü kontrol altına almasıdır. 

   Bu krizden bir gelecek tahayyülü yaratabiliriz ama dünya liderlerini harekete geçmeye ve anın gerektirdiği kahramanlar olmaya ikna etmek gerekiyor. 

   Bunu başaracak tek güç ise her zaman olduğu gibi dayanışma ve uluslararası birliktir.

   Var mısınız ?

Bu yazı toplam 2246 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
BARBAROS TANTAN Arşivi