Madenden çıkış yok mu ? (2)

Madenden çıkış yok mu ? (2)

 

 

 

Dün de belirttiğim üzere;

İşverenlerin aşırı kar hırsı, iş yasalarının yeterli düzenlemelere sahip olmaması, iş güvenliği için uluslar arası standartların göz ardı edilişi, Türkiye’deki maden kazalarından çıkış olmadığı gerçeğine işaret ediyor.

Bir de dünyaya bakmak lazım…

Tarihte meydana gelen en fazla ölümlü 12 maden kazasında 6 bin 811 maden işçisi yaşamını yitirdi. Şimdiye kadarki en çok ölümlü maden kazası, 1942 yılında Çin’de meydana geldi. Çin’deki kazada 1.549 kişi öldü. 

Maden kazaları genellikle gaz sıkışması, metan gazı patlaması, karbonmonoksit zehirlenmesi, kömür tozu patlamasından kaynaklandı.

Dünyadaki o büyük ve en fazla ölümün yaşandığı maden ocağı kazalarını anımsayalım…

-Çin’in Liaoning eyaletindeki Honkeiko kömür madeninde 26 Nisan 1942'de gaz ve kömür tozu karışımı sonucu patlama oldu, 1.549 kişi hayatını kaybetti.

-Fransa’da 10 Mart 1906'da meydana gelen kazada, kömür madenindeki kuyulardan birinde çıkan yangının yol açtığı büyük patlamada 1.099 kişi hayatını kaybetti.

-Japonya’nın Kyuşu adasında Mitsubişi Hojyo kömür madeninde 15 Aralık 1914'te kazada 687 kişi yaşamını yitirdi.

-Çin’in Şanzi eyaletinde Datong yakınında bulunan Laobaidong kömür madeninde 9 Mayıs 1960 tarihinde metan gazı patlaması oldu, 684 kişi hayatını kaybetti.

-Japonya’da 9 Kasım 1963'te kömür tozu patlaması sonucu meydana gelen kazada 458 madenci karbonmonoksit zehirlenmesi nedeniyle yaşamını yitirdi.

-Galler’de 14 Ekim 1913 tarihinde yaşanan Senghenydd Kömür Ocağı’ndaki felaket sonucu yer altında kömür tozu patlaması 439 kişinin ölümüne neden oldu.

-Zimbabve'nin Wankie kömür madeninde 6 Haziran 1972'de yaşanan patlama sonucu 126'sı Rodezyalı olmak 426 maden işçisi hayatını kaybetti.

-Hindistan'ın Jharkhand eyaletinideki Dhori kömür madeninde 28 Mayıs 1965'te yaşanan grizu patlaması ve yangın sonucu 375 madenci hayatını kaybetti.

-Hindistan’ın Dhanbad bölgesindeki Chasnala maden ocağında 27 Aralık 1975'de metan gazının alev alması sonucunda yaşanan patlamada 372 işçi yaşamını yitirdi.

-İngiltere'de, Güney Yorkshire'daki Oaks kömür ocağında 12 Aralık 1866'da yaşanan iki ayrı grizu ve kömür tozu patlaması sonucu 361 kişi hayatını kaybetti.

-ABD'nin Monongah kömür madenlerinde 6 Aralık 1907'de yaşanan grizu ve kömür tozu patlaması sonucu 361 madenci hayatını kaybetti.

Sonuçları, aslında hiç farklı değil…

Ama, dünyadaki ve bizdeki maden ocaklarında yaşanan patlamalar ve yangınların yarattığı sonuçlara bakarken, bu kazaların yaşandığı tarihlere de çok dikkat etmek gerekir.

Dünyada, büyük sayılabilecek maden patlamalarının en sonuncusunun (mevcut istatistiklere bakıldığında) 1975 yılında yaşandığını göreceksiniz. Yani, dünya maden kazalarının acısını 40 yıl önce yüreğine gömmüş ve gereken önlemleri almış.

Biz de ise 2014 yılının Mayıs ayında yaşanıyor, neden mi ?

‘’Madenden çıkış yok ki’’ ve ‘’bu işin fıtratında var, kader’’ ön kabulü öncelikli gerekçe. Sonrasında gereken yasal düzenlemelerin, kamu ya da özel sektör işvereninin maliyet yüzünden iş güvenliği için gereken yatırımları yapmaması yüzünden yaşanıyor bu facialar. Çalışanların dikkatsizliği ise en sonuncu neden olabilir.

 

Madenden çıkış elbette var, ama önce niyet ve maliyet…

Bu yazı toplam 97 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Yazılar
Arşivi