Tuncer Altunbulak

Tuncer Altunbulak

KONUŞMAK İNSAN OLMAKTIR

KONUŞMAK İNSAN OLMAKTIR

Annemin öldüğü geceyi hiç unutmadım ve unutmayacağımda çünkü unutamam. Öldüğü o anlarda kız kardeşim ölme anne ne olur ölme konuş bir şeyler söyle demişti. Keşke konuşabilseydi çünkü konuşmak bir hayat belirtisidir. İnsanlar dertlerinden sıkıntılarından ancak konuşarak kurtulabilirler. Dertlerimizi konuşarak anlatabiliyoruz. Benim psikoloji tedavi görmemin nedenlerinden biri de konuşmayı unutuğum dan dolayı idi. Birden bire lal olmuştum.

Tabi çok konuştuklarından dolayı tedavi olmak için gelenlerde vardı. İlginçtir doktorlar hem konuşmayanlardan hem de çok konuşanlardan para alıyorlar. Birde kendi kendilerine konuşanlar var tımar haneler bu işe yarıyor. Tabi konuşmak güzel şey ama boşa da konuşmamak gerekiyor. Dostoyevski herkes, herkesten sorumludur diyor. İnsanlar yaşadıklarına ve durdukları yere göre göre değer yargıları oluşturuyorlar. J. J. Rousseau ben hayatı ve insanları kendilerini soylu sayan insanların şatolarında onlara hizmet ederken öğrendim. Rousseau dünyanın önemli düşünürlerin den birisidir.

Marktan çok daha önce kapitalizmin analizini yapmış. Sömürü sistemini anlatmış halka da çok önemli bir eleştiri yapmış. Çok ilginç bir eleştiridir derki halk kendini ezen sömürenleri kendinden daha çok sever ve onlara kendisinden daha değer verir. Maalesef bu bugün de böyle sömürü bu yüzden devam ediyor. Halk böyle yaparak maalesef kendi kendinin gardiyanı oluyor. J. J. Rousseau Avrupa`yı anlatmıştır. Dünyanın her yanında kendini soylu kabileden asil sanan üstün gören insanlar var mesela bizde de ağalar, beyler olduğu gibi asil sananlarda var. Bu soydan gelen bir kültürdür. Şener Şen in oynadığı Züğürt ağa bunlardan birisidir. Bu insanlar çok yerler. Bir yerde okumuştum. Çok yiyip rahatsız olunca kusturucu kullanırmışlar. Yoksulların rüya da bile görmediklerini onlar kusuyormuşlar tabi ki bu çok büyük bir adaletsizliktir.

Adamların tek işi var o da yemek, uyumak birde sömürmek. Başta Amerika, İngiliz, Alman, Fransız sömürücüleri çok yeme sıkıntısı çekiyorlar. Çünkü tüm dünyayı sömürüyorlar. Yeme sıkıntısı çekenlerden bir kaçı Neron Sezar Cali Gula Hitler dünyayı sömüren bu insanlar, Tevfik Fikret in dediği gibi çatlarlar patlarlar. Kimilerine göre bu söylediklerim saçma gelebilir gelsin. Hani Orhan Gencabay diyor ya ben zaten her acının tiryakisi olmuşum gel sor şu halime bir teselli ver.

İnsanın için de iyiliği de kötülüğe de yer var. Hangisini alacağınız size bağlı. Bir sorun daha var oda bu kendini asil sayanların eşlerinin yaptıkları. Yine bir yerde okumuştum. 17 ve 18 inci yy da doğum yapan Fransız burjuva kadınları doğurur doğurmaz hemen bebelerine sütanne bakımlarına dadı ve ev hizmetleri için hizmetçi tutarmışlar. Tabi ki parası olan tutar. Beni ilgilendiren yanı bu paranı nereden gelişi böyle şeyler Türkiye de de oluyor.

Türk aile yapısı çatlamış duruma bu gün dilimiz yok olmuş. On kişi evlenirken yüz kişi boşanıyor. Her yıl 500 kadın öldürülüyor vesaire politikacılar nedense bu konuyu hiç konuşmuyorlar. Konuştuklarının çoğu boş konuşma. Hayata karşılığı olmayan şeyler doğruyu söylemek gerek Hazreti İsa’yı biliyorsunuz doğruyu söylediği için Romalı yönetenler çarmıha gerdiler. Neymiş halkı isyana teşvik ediyormuş. Ünlü Rus yazarı Tolstoy ve Dostoyevski İsa’yı bunun için çok severler.

İtiraf edeyim ben de peygamberimiz Hazreti Muhammedi çok severim. En çokta yoksul kalmak için Allaha yalvarışını severim. İki hurmayla gününü geçiren büyük bir insan. Sevgili dostlar biliyorsunuz insanın dışındaki tüm canlılar ekip biçmezler ama hiç aç kalmazlar ama eken biçen insan aç kalır.                                                                         

Bu yazı toplam 2789 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Tuncer Altunbulak Arşivi