Hanifi Yasin Çelik

Hanifi Yasin Çelik

Klopp’un Öğrencileri İmkân Tanımadı

Klopp’un Öğrencileri İmkân Tanımadı

İngiltere Premier Lig’de haftanın maçı “Kuzey-Batı Derbisi” Liverpool-Manchester United karşılaşmasıydı. Tarihi 1894 yılına dayanan derbi, İngiltere tarihinin en rekabetçi ve rağbet gören fikstürlerinden biridir. Öyle ki, bir dönem bu kalabalığı kontrol etmekte zorlanacaklarını düşünerek taraftarların oyun öncesi ve sonrası alkol içmelerine engel olmak için derbiler öğle arası oynanmıştır. Tarihine değindiğimiz bu maçı Anfield’da Liverpool 4-0 yendi ve şampiyonluk adına önemli bir engeli daha aştı.

Liverpool’un Manu’yu rahat geçmesi aslında beklediğimiz bir gelişmeydi. 2015’ten beri takımın başında olan Klopp transferleri yapılmış, altyapıdan gelecek oyuncuları belirlenmiş ve kendi oyununu uzun süredir aynı oyuncularla oynayan bir kadro kurdu ve bu kadronun yenilmesi çok zor bir yapı olduğunu kabul etmek gerekir. Özellikle kapanmış takımlara karşı savunmayı aşma taktikleri göz alıcı. Hemen bu maçtaki gollerden bahsedelim. İlk golde, orta sahada sağ çizgi yakınlarında Trent’e bir baskı görüyorlar ve hemen Salah ve Mane orta sahaya yaklaşarak stoperlerin öne çıkmasını sağlıyor. Trent, o baskıdan Salah ve Henderson’la tek paslarla çıkıyor ve Mane topu ayağına aldığında sağda 2 oyuncunun savunma arkasına kaçtığını görerek topu önlerine ustalıkla bırakıyor ve gol geliyor. 2. golde, Matip 2. bölgeden topu taşıyarak pas bağlantısı arıyor ve Luis Dias sırtında Jones’la birlikte topu almak ve Salah’la Mane’ye alan açmak için geri geliyor. Ardından tek pasların sonunda Mane’nin harika ara pasıyla Salah o boş alanı değerlendirerek golü atıyor. Böyle çeşitli taktiklerle oynayan hocaların, bir süre sonra kurdukları kadro kalitesi de arttıkça kaliteli işlerini rahatlıkla görebiliyoruz. Liverpool, Klopp Hoca’mın ellerinde harika bir teknik direktör takımına dönüştü ve meyvelerini daha da toplayacaklar gibi görünüyor.

Manchester United için tam bir hezimet. Maguire bir gün öncesinde verdiği röportajda sezonun ilk yarısındaki 5-0’lık mağlubiyetin intikamını alacaklarını söylemişti ama bu kez de 4-0 yenildiler. Manchester ekibi sezon başı kurulan yanlış kadronun acılarını çekmeye devam ederken maç maç bakıldığında da taktiksel anlamda gelişen bir takım göremiyoruz. 3’lü savunma oynanıyor ancak takım savunması patlak verdiği için her yerden pozisyon yiyebiliyorlar. Elbette Maguire’nin hakkını yiyemem, en çok onun tarafından pozisyon yiyor takım. Hücumdaki 3 oyuncunun 3’ü de driblingci oyunculardan kurulu ve top kullanacak, oyun kuracak yetenekte birinin olmadığını görüyoruz. Oysa sezon başı 85 m€’ya alınan Jadon Sancho ise yedeklerde. Kırmızı Şeytanlar’ın iyi bir yapılanmaya gitmesi şart görünüyor. Diğer türlü bir üst seviyeye bu şekilde çıkmaları imkansız.

Bu yazı toplam 4418 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Yazılar
Hanifi Yasin Çelik Arşivi