Aktan Uslu

Aktan Uslu

Kimin aday gösterileceği değil nasıl aday olduğu önemli

Kimin aday gösterileceği değil nasıl aday olduğu önemli

14 Mayıs’ta gerçekleşecek Cumhurbaşkanlığı ve milletvekili seçimleri öncesi 6’lı masanın Cumhurbaşkanı adayının kim olacağı gerek ülke geneli, gerekse yerelimizde merak konusu.

Bence yüksek ihtimalle Kemal Kılıçdaroğlu, azımsanmayacak ihtimalle Ekrem İmamoğlu adaylığında seçime gidilecek. İYİ Parti’nin baskısı ve dayatmasıyla İmamoğlu’nun adaylık konumu hala sürmektedir zaten Kılıçdaroğlu’nun adaylığında herhangi bir pürüz olmasaydı, çoktan aday olarak açıklanmıştı kanaatindeyim.

Bence kim olmalı”nın bende somut bir yanıtı yok. Kişilerden ziyade nasıl bir yönetim biçimi olacağıyla yakından ilgili; tek adam yönetimine kişilerden bağımsız olarak kayıtsız şartsız muhalifim.

Milletvekili aday adaylığı durumuna döndüğümüzde ise AKP İl Başkanı Mehmet Ellibeş’in milletvekili adaylığı için istifasına tanık olduk geçtiğimiz hafta içi. Aday gösterilir gösterilmez, milletvekilliğini hak ediyor etmiyor konumlarında asla değilim. AKP bu genel seçimde de milletvekili adaylarını atamayla belirleyeceğine göre, milletvekili sıfatı altında “millet”vekili seçilmiş olacak.

Ellibeş’in istifasının ardından AKP’nin yeni il başkanının kim olacağını belirleyecek organ yönetim kurulu olmalı idi.

Bunun bir örneğini CHP’de yaşadık. İl Başkanı Harun Özgür Yıldızlı’nın milletvekili adaylığı için istifasının ardından yönetim kendi arasında seçimle, yeni il başkanını belirledi.

AKP şimdi “temayül” adı altında belediye başkanları, meclis üyeleri, ilçelerde her kademeden başkan ve yöneticileri ile “oylama” yapacak. Halbuki tasarruf sadece mevcut yönetimde olmalıydı. Bence yine genel merkezin aday olarak işaret ettiği kişi; tüm AKP kongrelerinde yaşandığı gibi “seçilmiş” makyajı altında, atanacak. Her kim atanırsa atansın, diğerlerinden birinin atanmasının hak olduğunu savunanlarca bir süre sosyal medya ağırlıklı aleyhte propaganda yapılacak. AKP tabanında kimse biçimi değil, yine kişileri tartışacak, tartıştıracak.

İçinde bulunduğumuz süreçte milletvekili aday adaylığı konusunda en fazla öne çıkan parti ise, CHP.

İlimizde çok sayıda CHP’li milletvekili aday adaylığını ilan edip aday gösterilmek için çalışmalara başladı.

Taylan Bingöl ve CHP Kocaeli Parti İçi Demokrasi Platformu tarafından başlatılan imza kampanyasına destek göz önünde tutulduğunda ilimizde CHP tabanının çok önemli bir kesimi adayın ön seçimle belirlenmesinden yana. 12 ilçeden, 2 ay içinde 10 bini aşkın partili, ön seçim için imza vermiş durumda.

İçinde bulunduğumuz zaman diliminde tartışılması gereken kimlerin aday gösterilip seçilip seçilmediği değil, aday gösterilme biçimi olmalıdır.

Bir kere daha ve ısrarla vurgulamak gerekir ki daha temiz, daha demokratik ve yüzü halka dönük siyaset için, ön seçim tek seçenektir…

Bu yazı toplam 7284 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Yazılar
Aktan Uslu Arşivi