BARBAROS TANTAN

BARBAROS TANTAN

Halen ders almadığımız ortada !

Halen ders almadığımız ortada !

 Deprem, ülkemiz ve bölgemizin vazgeçilmez ve gizlenemez bir gerçeğidir. Bu nedenle, herkes bu doğal ve kaçınılmaz sarsıntıyı yaşamadan gereğini yapmalıdır.
   Peki, gerçekten de öyle mi yapılıyor ?
   Bu soruya 'evet' yanıtını vermek pek olası değil. Neden olmadığını, gelin Gebze gerçeği üzerinden analiz edip yanıtlayalım.
   Yanıt için, TMMOB İnşaat Mühendisleri Odası Gebze İlçe Temsilciliği Yürütme Kurulu Başkanı Ahmet Kadı'nın, “Depremde 200 bin çadırı nereye kuracaksınız?” sorusunu öne çıkartmak gerek.
   Bölgemizdeki yapı stokunu en iyi bilen isimlerden olan Kadı'nın, bu bilgilendirmesinde ortaya çıkan acı gerçek, Marmara depreminden sonra bir davranış değişikliği olmadığına işaret ediyor. 
   "Binaları teknik olarak incelemek istiyoruz" dedikleri halde kimseden bir talep gelmediğinin altını kalınca çizen sayın Kadı, aslında hepimizin bu konuda ne kadar duyarsız davrandığını söylüyordu.
   Herkes çok iyi biliyor ki, binalar yaşanan depremlerde insanların bilgisizliğinden, cahilliğinden yıkılıyor. Bunun öncelikli nedenlerinden biri, depremin eğitim sistemine sokulamamasıdır. Ayrıca, depremle ilgili makro afet planımız yok. 
   Sayın Kadı'nın da vurgu yaptığlı üzere, Gebze’de Askeri Kışla ve Hünkar Çayırı olası bir deprem için 'toplanma alanı' diye belirlenmiştir. 
İyi de, nüfusu 400 bini geçen ilçemizde, olası bir depremde 200 bin çadırı kim, nereye kurabilir ?
   "Kamu binaları kullanılabilir" diyen çıkarsa, sayın Kadı buna da "Bir önceki depremde kamu binalarını incelemek istedik. Bu talebimiz reddedildi” diyerek yanıt veriyor.
   Şimdi soru şu;
   Bu sorumsuzluğun sorumlusu kim ya da kimlerdir ?
   Bugüne kadar alınmayan hayati önlemlerin bedeli ne olacak, bunu öngören var mıdır ?
   Gerekenleri yapmayan resmi görevliler için uygulanacak bir ceza yönetmeliği var mıdır ? 
   Varsa uygulanıyor mudur ?
   Kamuoyunun, bu konuda yeterince bilgilendirildiği söylenemez. Bu da gösteriyor ki, kamu yöneticilerinin tamamı, görevlerini gereği gibi yerine getirmemiştir. 
   O zaman, bunca yıldır başlıktaki cümlemizin altını doldurmaktan öte birşey yapılmadığı çok açıktır.
   Ne dersiniz ?

Bu yazı toplam 1643 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
BARBAROS TANTAN Arşivi