BARBAROS TANTAN

BARBAROS TANTAN

Haberiniz var mı?

Haberiniz var mı?

Kocaeli'nde, lastik fabrikalarında yeni dönem toplu iş sözleşmeleri imzalama süreçleri her zaman gündem olmuştur. Çünkü, üç büyük fabrikada çalışan işçilerin aylık ücretleri hep yüksek, sosyal haklar ise tatmin edici olmuştur. 
Hatta, kent esnafı ve piyasasındaki beklentileri de lastik fabrikalarındaki sözleşmeler belirlemiştir.
Ancak, bu tablo Lastik-İş Sendikası'nda şeffaf yönetimin terk edilişiyle birlikte sona erdi ve toplu sözleşmeler adeta kamudan kaçırılarak imzalanır hale getirildi. 
Ve imzalamaların ardından kamuoyuna hep "en iyi sözleşmeler" olarak lanse edilmek istendi. Ama, her sözleşme sonunda söz konusu fabrikalardan işçi çıkarımı konusunda kamuoyu ile paylaşılan bilgi olmadı.
Bu döneme gelince...
Brisa, Promoteon ve Pirelli'de anlaşma yapılıyor. İşçilere yapılan duyuruya göre, üretim işçilerinin ücretlerine ilk altı ay yüzde 7, ikinci ve üçüncü altı ay için enflasyon oranında zam yapılacak. Dördüncü altı ay ise enflasyon artı bir puan zam. 
Buna göre;
1 Ocak itibariyle üretim işçisinin aylık gelir toplamı yüzde 8.3 artarak 12 bin 270 TL civarına ulaştı. 
İkinci altı aylık artışlar da dikkate alındığında, üretim işçilerinin gelirleri birinci yıl için yaklaşık yüzde 14'e, destek işçilerinin ise yaklaşık yüzde 18'e tamamlanmış olacak. 
Bu arada;
taşeron sisteminin sona erdirildiği fabrikalarda toplu sözleşme hakkına kavuşan toplam 900 "destek işçisi"nin aylık toplam gelirleri de ortalama yüzde 12.5 arttı. 
Destek işçilerinin fazla mesai oranları ve ikramiye gün sayıları da yükseltilirken, eş ve çocukları işyerlerinde uygulanan sağlık sigortası kapsamına alındı. Bu gruplara, sosyal yardım olarak ilk yıl yüzde 20-56 arasında değişen oranlarda zam yapıldı. Bu yardım, ikinci yıl 12 aylık enflasyon oranında artacak.  
Ayrıca; 
Gelecek yılın başında işçiye 5 bin lirası borç, 3 bin lirası da hibe olmak üzere 8'er bin lira verilecek. 
Taşıt lastiği işkolunda faaliyet gösteren bu işyerlerinde çalışan 4 bin civarında işçiyi kapsayacak biçimde 28 Nisan'da sağlanan ve 1 Ocak'tan itibaren 2 yıl geçerli sayılacak.
İşçi sendikası, sözleşmeye ilişkin yaptığı açıklamada diyor ki ;
"Bu sözleşme ile var olan hükümlerde önemli iyileşmeler sağlanmış, kazanılmış haklar tümüyle korunmuş ve yeni güvenceler elde edilmiştir."
Böyle olup olmadığını zaman gösterecek. Bize 'hayırlı olsun demek düşer. Bunu söylerken, sendika içi demokratik isleyişlere daha fazla önem verilmesi, tabanın söz, yetki ve karar hakkına daha fazla saygı gösterilmesinin unutulmaması gerektiğini vurgulamanın da görevimiz olduğunu anımsatmalıyım...

Bu yazı toplam 1690 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
BARBAROS TANTAN Arşivi