Gebze’de Bir Romanın İzinde: Yağmurdan Sonra Bahardan Önce”
Gebze’de edebiyatın nefes aldığı bir buluşmaya tanıklık ettik. Makina Mühendisleri Odası Gebze İlçe Temsilciliği ile Bilim Sanat Kooperatifi BİLKAR’ın ortak davetiyle gerçekleşen söyleşi ve imza gününde, “Nergis Hanım Hakkında Bazı Şeyler” ve “Yağmurdan Sonra Bahardan Önce” kitaplarının yazarı Devrim Koçak bizlerleydi.
Edebiyat, okuru ve yazarıyla bir bütün olduğu gibi, bu tür etkinlikler de üreteni ve katılanıyla anlam kazanıyor. Bu bütünün ayakta kalabilmesi, emek verenlerin ve katılanların varlığıyla mümkün. İşte bu yüzden Gebze’de okur-yazar buluşmalarını mümkün kılan BİLKAR Edebiyat Atölyesi’ne, Makina Mühendisleri Odası Sosyal Etkinlikler Komisyonu’na, etkinliğin görünmeyen emeği Duygu Yılmaz’a ve en önemlisi bu emeği anlamlandıran katılımcılara teşekkür ederiz.
Arada kalmış bir kentte edebiyatın sesini yükseltmek, yazarları ulaşılabilir kılmak bizler için çok değerli. Ankara’dan kendi imkânlarıyla gelip bizlerle buluşan Devrim Koçak’a şükranlarımızı sunarak söyleşimize başladık.
Koçak, 2021’de yayımlanan ve Everest Yayınları İlk Roman Ödülü’nü kazanan “Nergis Hanım Hakkında Bazı Şeyler” ile geniş bir okur kitlesine ulaşmıştı. Yazar, ikinci romanında da toplumsal meselelere duyarlı yaklaşımını sürdürdü.Eylül 2025’te yayımlanan “Yağmurdan Sonra Bahardan Önce” romanında; 10 Ekim Ankara Katliamı, 12 Eylül darbesi ve göç olgusu gibi yakın tarihin önemli kırılma noktalarına yer veriyor.
Söyleşide soruları yanıtlayan Koçak, yazarlık serüveninin uzun yıllara dayandığını, edebiyatla ilişkisinin yoğun bir okuma pratiğiyle başladığını ifade etti. İlk romanının, bir kadın hikâyesi üzerinden tanımadığın birine mektup yazma isteğiyle ortaya çıktığını söyleyen yazar, ikinci kitabı yazarken oluşan beklentiyi hissettiğini ancak odağını anlatmak istediği hikâyede tutmaya çalıştığını dile getirdi.
Yeni romanında özellikle “hayatta kalanların hikâyesine” odaklandığını belirten Koçak, İnci karakteri üzerinden travma, iyileşme ve yaşamın yükünü anlatmayı amaçladığını söyledi. Romanda yer alan göç temasıyla ilgili olarak ise, karşılaştığı bir aileden etkilenerek bu hikâyeyi kurguladığını ifade etti. Koçak ayrıca iki romanı arasında görülen ortak karakterler ve temaların bilinçli bir tercih olduğunu, aynı evrende ilerleyen, birbiriyle konuşan hikâyeler kurmayı hedeflediğini belirtti.
Etkinlik sonunda Devrim Koçak, kitaplarını imzalarken, Gebze’deki edebiyat buluşması katılımcılar tarafından ilgiyle karşılandı.
Bu tür etkinlikler Gebze için yalnızca kültürel bir buluşma değil, aynı zamanda bir direniş biçimi. Çünkü herkesin “Gebze’de hayat yok, imkân yok” dediği yerde bizler, edebiyatı ve sanatı yaşatmaya çalışıyoruz. Bu kent için çok değerli şeyler yapıyoruz; belki adımız hiçbir zaman anılmayacak ama emeğimizin izi, bu buluşmalarda ve belleğimizde kalacak.
Ve şimdi, bir başka önemli buluşmaya hazırlanıyoruz: Sivas Katliamı, 33. yılında Gebze’de düzenlenecek özel bir etkinlikle anılacak. Kentimizde her yıl farklı konu ve konuklarla gerçekleştirilen anmalar, bu kez Sivas’ta hayatını kaybeden şair Behçet Aysan’a adanıyor. Etkinliğin başlığı ise “Şair Behçet Aysan Anısına: Sivas’ı Unutmamak, Laikliği Savunmak” olarak belirlendi. Bu anlamlı buluşmada, şair Behçet Aysan’ın kızı yazar Eren Aysan ile yazar Mahmut Aslan konuk olacak.
Görüşmek dileğiyle…
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.