Fena olmayacak, ama !..

Fena olmayacak, ama !..

 

Bu kentte yaşayan insanlarımız en fazla özlediği şeylerin başında, kamu hizmetlerinin kalitesi geliyor. Özellikle de, sağlık alanındaki kamusal hizmetler.

Bu alandaki özel sektör hizmetlerine değinmek istemiyorum. Çünkü, onlar, özelleştirmelerle birlikte ayrıntısız sağlık hizmeti vermek yerine 5 yıldızlı sağlık tesisleri yaparak yola çıkmayı tercih ettiler ve bu çizgiden yürümeyi sürdürüyorlar. Dolayısıyla, sağlık hizmeti kalitesini artırmaya yönelik hamlelerinin gecikmesine gerekçe üretebilirler.

Ama, ya devlet ?

Sağlık alanının önemli bir kamusal hizmet alanı olduğunu unutmadan, bu hizmetlerin kalitesini artıracak önlemleri almak öncelikli görevleri arasında olması gerekmez mi ?

Hadi buradan başlayalım, yani kamusal sağlık hizmetinin verildiği kurumların fiziki yapıları ve diğer donanımlarından söz edelim.

Aile Sağlığı Merkezleri’nin önemli bölümünün fiziki yetersizlikleri ortada. Buralarda çalışan sağlık personeli (hekim, hemşire, ebe ve diğer yardımcı personel) sorunları diz boyu.

Devlet hastanelerinin de fiziki yetersizlikleri dolayısıyla bazı poliklinik ya da servis hizmetleri veremediği biliniyor. İşte, sosyal devletin özlediğimiz özelliklerinin başında gelenlerden biri de bu. Kaliteli kamusal sağlık hizmeti.

Bu arada, vatandaşın söz konusu kaliteli kamusal sağlık hizmeti alması için, bundan yararlanacağı birimlerin fiziki yapıları yeterli olabilmeli. Eğer yeterli değilse, tıpkı Kocaeli Devlet Hastanesi’nde yaşanan sorunlar gibi çok sayıda sorunla boğuşmak zorunda kalırsınız. Bu boğuşma, hastane personelini olduğu kadar sağlık hizmeti alanları da yoruyor.

İşte, bu yorgunluğu giderecek adımların ilki önümüzdeki ay atılacakmış. Yani, Kocaeli Devlet Hastanesi için yeni bina yapımına başlanacak. Temeli atılmaya başlandı bile.

Yeni binada sağlık hizmeti ancak gelecek yıl alınabilecek. Bu da, yılın ortası mı sonu mu henüz belli değil.

Fena olmayacak, iyi olacak, Yeni binada belirtilen tarihlerde sağlık hizmeti alınıp alınamayacağı konusunda kesin bir fikrim yok.  Ama, fiziki şartların iyileştirilmesi, yenilenmesi ve daha yeterli hale getirilmesi hem personelin hem de yurttaşların ihtiyacının karşılanması açısından önemli.

Çünkü, nitelikli sağlık hizmeti almak herkesin hakkı…

Sağlık personelinin daha nitelikli birimlerde görev yapması da en doğal hakkı…

Devletin en önemli görevlerinden biri de, kamusal sağlık hizmetinin verildiği birimlerin fiziki ve diğer açılardan yeterli hale getirilmesidir.

Aksi halde, ne yüzyılımıza, ne de yurttaşlarımıza yakışan bir durum yaşanmaz. Mevcut sorunlar katlanarak devam eder ve hergün orasından burasından yama yaparak ayakta tutulmaya çalışılan sistemin işleyeceği zemin bile kurtarılamaz.

Biz, ‘parasız sağlık’ derken karşımıza ‘her şeyin bir bedeli var’ diye özelleştirmeleri savunanlar, bilindiği üzere her kurumu özelleştirmediler. Gerektiği kadarını kullanmak için kamunun elinde tuttular. O zaman, insanımıza ve çağa yakışan bir hale getirmelidirler ki, sorun giderek büyüyüp sorumlularını da boğmasın.

Evet, yeni Kocaeli Devlet Hastanesi yapılması önemlidir ve fena olmayacaktır. Ama, zamanlaması ve yapıldıktan sonraki işleyişi de, en az fiziki sorunun giderilmesi kadar önemlidir.

 

Onu da, önümüzdeki süreçte hep birlikte göreceğiz…

Bu yazı toplam 76 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Yazılar
Arşivi