BARBAROS TANTAN

BARBAROS TANTAN

Endişelendiren rapor… 

Endişelendiren rapor… 

Kocaeli Bölgesi Sanayi Sektörü İnceleme Raporu, bölgesel anlamda acı gerçeklere işaret ediyor.
CHP Milletvekili Tahsin Tarhan'ın açıkladığı raporda yer aldığı üzere, Kocaeli’nde 30 fabrikanın kapanırken, 27 fabrika ise yurt dışına taşındı.
Bu bilgiler, Çayırova, Dilovası ve Gebze'de kapanan fabrikaların sahipleri, çalışanları, işçi ve işveren örgütleriyle görüştükten sonra derlenen raporda yer alıyor.
Bilindiği üzere, kent genelindeki 13 organize sanayi bölgesinin (OSB) 9'una Gebze, Darıca ve Çayırova ev sahipliği yapıyor.
Yine aynı raporda bir başka soruna daha vurgu yapılıyor. O sorun da, Gebze'nin yanı sıra Kocaeli'nin geneli ve Bursa'daki birçok fabrikanın vergilerinin İstanbul'a gitmesi. 
Bölgedeki 21 meslek okulundan 6'sının kapandığına, bunun da çok ciddi bir kalifiye ara eleman sıkıntısı yaşattığına vurgu yapılan raporda, 
bölge sanayisinde kullanılan ham maddenin çoğunun Çin'den geldiği anımsatılarak, Corona virüsü nedeniyle gelecek süreçte ham madde sıkıntısı yaşanabileceği ifade ediliyor.
Rapor incelendiğinde, ekonomi ve yönetime ilişkin güvensizliğin yeni yatırımların önünü tıkadığı görülüyor. 
Ŕapor, çok çarpıcı başka bir tespite de yer veriyor. O tespit şöyle:
"Kapanan 30 civarında fabrikanın yanı sıra 27 fabrikanın yurt dışına taşınmasının nedenlerinden birisi de, bankaların, bilançosu bozulan zor durumdaki sanayi kuruluşlarına kredi kullandırmaması sonucu firmaların çok yüksek faizle finans kurumlarına borçlanıp batma noktasına gitmeleridir." 
Bu noktaya gelinmesinin bir de açtığı sosyal yara var tabi ki...
İflas eden ve taşınan fabrikaların sonucu olarak 5 bin civarında istihdam kaybı yaşanması yeni bir işsizlik dalgasının adıdır.
Raporun bütününe bakıldığında endişelenmemek olası değil.

Bu yazı toplam 1953 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
BARBAROS TANTAN Arşivi