Dilan Çin

Dilan Çin

EMZİRME ve EMZİKLİLİK DÖNEMİNDE BESLENME

EMZİRME ve EMZİKLİLİK DÖNEMİNDE BESLENME

Doğum sonrası emziriyorsanız beslenmeniz; hem çocuğunuzun gereksinimlerini karşılamak hem de gebelik ve doğum esnasında kaybettiğiniz vücut komponentlerini tamamlamak için önemlidir.

Öncelikle sevgili annelerimiz yeni doğum yaptıysanız kilo vermek için acele etmeyin. 6-8 ay kadar önceliğiniz  çocuğunuzu emzirmek ve onun sağlıklı gelişimini takip etmek olsun.

Emzirmede başarı hemen doğum sonrasında bebeğin emzirilmesi ve sağlıklı tartı artışının izlenmesi ile mümkündür. Bu süreçte annenin psikolojik tutumu ve bebeğiyle olan ilişkisi çok önemli bir etmendir.

İlk birkaç gün gelen koyu sarı renkteki -kolostrum adını verdiğimiz- süt, protein ve büyüme faktörleri açısından zengindir. Bu sütü mutlaka bebeklerimize verelim. Emzirme sırasında ilk önce süt şekeri, daha sonra ise proteinler ve yağlar, yani bebek için asıl doyurucu ve gelişimine katkı sağlayıcı kısım, gelir. Bu yüzden bebeğinizi 20-30 dk arası emzirmeye özen gösterin.

  • Anne, yaklaşık olarak günlük 700-800 ml süt salgılar. Bu da günlük beslenmesine ek 500 kkal demektir. Toplumda çok yaygın olan şekerin süt yaptığı algısı maalesef ki yanlıştır. Bu sebeple bu dönemde fazla şekerli, fazla yağlı, fazla unlu gıdalar size kilo artışı olarak dönecektir.  
  • Süt yapımı için bol bol su tüketmeniz yararınıza olacaktır. Günlük 3 lt kadar su tüketmelisiniz bu dönemde. Çay, kahve gibi içecekler ise süt verimini azaltmaktadır. Bunlar yerine ıhlamur, nane, papatya, kuşburnu gibi bitki çayları tercih edilmelidir.
  • Emzikli kadınlarda gebelik ve doğumla beraber anemi olguları arttığından günlük beslenmeye kuru üzüm, karaciğer, yumurta gibi kaliteli demir kaynakları eklenmeli, şeker kaynağı olarak pekmez  tercih edilmeli, demir kaynakları C vitamini ile beraber tüketilmelidir.
  • Emzirmeyle kalsiyum geçişi olduğundan kalsiyum kaynağı süt, yoğurt, peynir gibi gıdalar günlük beslenmede mutlaka yer almalıdır.
  • Kuru incir ve ceviz süt yapımını arttıran besinlerdir. Ara öğünlerinizde yer verebilirsiniz.
  • Aynı zamanda kuru meyveler demir ve kalsiyum bakımından da zengin olduğu için emziklilik döneminde artan gereksinmeyi karşılamaya yardımcıdır.
  • Bu dönemde iyot gereksinmesi artar. İyotlu tuz kullanımına özen göstermeniz gerekmektedir.
  • Koyu yeşil yapraklı sebzeler ve bol su tüketimi beyin gelişimi için önemli bir detaydır. Bu yüzden bunu da göz ardı etmeyelim.
  • Nane, soğan, sirke, adaçayı gibi gıdalar ağır kokuya sahip olduğu için süte geçecek ve çocuğunuz muhtemelen emmeyi reddedecektir. Bu sebeple bu gıdalardan uzak durunuz.
  • Yine bu dönemde aşırı tuzlu, salamura besinler, acı/baharatlı besinler, fazla kafeinli, fazla nişastalı besinleri tüketmeyelim.

 

Bu yazı toplam 3506 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Yazılar
Dilan Çin Arşivi