CHP Kocaeli’de aynı listeyle seçime girerse…

CHP Kocaeli’de aynı listeyle seçime girerse…

 

7 Haziran seçimleri, 1 Kasım seçimleri için bir prova oldu. Tüm siyasi partiler, 7 Haziran’daki milletvekili aday listelerinin sonuçlarını gördüler ve şimdi bu sonuçlara göre değerlendirmeler yaparak 1 Kasım seçimlerinde yeniden aday listeleri oluşturacaklar.

Böyle bir durum bugüne kadar yaşanmadı.

7 Haziran seçimlerinden sonra koalisyonun kurulamaması ve 2 ay sonra bir erken seçim yapılmasına karar verilmesi, milletvekili aday listelerinin daha sağlıklı yapılması için çok güzel bir fırsat yarattı.

Bakalım CHP bu fırsatı değerlendirecek mi? 7 Haziran seçimlerinin sonuçlarını iyi değerlendirip, eksiklikleri göz önünde bulundurup –gerekirse- değişime gidebilecek kararlılığı gösterecek mi?

Bir değerlendirme yapılacaksa, elbette ki soyut yorum ve değerlendirmelerden ziyade somut rakamlar ön plana çıkacak.

Türkiye genelinde oy oranının düştüğü bazı iller var. Gaziantep ve Kocaeli gibi. Oy oranı düştüğü halde listelerin aynı kalması bile bile lades olmaz mı?

CHP, 7 Haziran seçimlerinde Kocaeli’de yüzde 24,3 oy aldı. Bu, Türkiye ortalamasının altında bir rakam. Oysa son yerel seçimlerde oy oranı yüzde 26,2’ydi.

Gebze bölgesinde de 2014 seçimlerinde alınan oy oranı, 7 Haziran’daki seçimlerde düşüş gösterdi. Bu bölgeleri ele alacak olursak, Gebze’de yüzde 23,8’den 21,7’ye, Darıca’da 22,8’den 19,7’ye, Çayırova’da yüzde 23,7’den 21,3’e ve Dilovası’nda yüzde 32,8’den yüzde 6,5’e düştü.

Bu rakamlara baktığımızda, Fatma Kaplan Hürriyet, Haydar Akar ve Tahsin Tarhan’ın ilk üçte yer alarak milletvekili seçildiği listenin mevcut oyları korumak bir yana, düşürdükleri görülüyor.

Oy oranının yanı sıra aslında hiç kimsenin dikkat etmediği bir ayrıntı var. CHP, 3’üncü milletvekilini yani Tahsin Tarhan’ı sadece 4 bin oy ile meclise gönderebildi. Yani eğer CHP 4 bin az oy alsaydı CHP’nin Kocaeli’de milletvekili sayısı 2’ye düşecekti.

Peki bu risk ortadan kalktı mı?

Aynı koşullarda, aynı listeyle seçime girip farklı bir sonuç beklemek ne kadar mantıklı bunu umarım ki CHP genel merkezi değerlendirecektir.

CHP eğer, “3 milletvekilini koruyalım, yeter’ hedefiyle 1 Kasım seçimlerine hazırlanırsa bu seçmende bir umutsuzluk ve kırgınlık yaratabilir.

1 Kasım seçimlerinin ne kadar önemli olduğunu hepimiz biliyoruz. Kocaeli için de çok önemli sonuçlar doğuracak.

AKP, kaybetmiş olduğu 7’nci milletvekilliğini yeniden kazanabilmenin yarışında olacak. MHP ise yabancı oylarla sürpriz bir şekilde kaybettiği 2’nci milletvekilini kazanmaya çalışacak. HDP ise ilk kez Kocaeli’de ‘ben de varım’ dedi ve seçmeni de partisinin gücünü gördü. O milletvekilini kaybetmemek için çok daha fazla çalışacaklar.

CHP’nin önünde ise iki hedef var. Ya 3 olan milletvekili sayısını 4’e çıkarmak için kararlı bir şekilde listede değişiklik yapacak, ya da 3’e razı bir tavırla aynı listeyle seçime gitmeyi tercih edecek.

 

İkinci seçeneğin, CHP’ye bir milletvekili daha kaybettirebilecek üçüncü bir seçeneğe neden olabileceği de unutulmamalı. 

Bu yazı toplam 93 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Yazılar
Arşivi