2016 Gebze’de böyle geçti…

2016 Gebze’de böyle geçti…

 

 

2016 yılının bitmesine sayılı günler kaldı artık. Acısıyla, tatlısıyla, iyisiyle ve kötüsüyle bir yılı daha geride bırakıyoruz. 

Peki Gebze’de 2016 yılı nasıl geçti?

En çok konuşulan, şikayet edilen ve gündemde yer alan konu hiç kuşkusuz Gebze’nin trafik sorunudur. Önceki yıllarda zaman zaman gündemin alt sıralarına inse de, 2016 yılında özellikle Anibal kavşağındaki çalışmalar, GOSB ve sanayi güzergahındaki kavşaklarda radikal çözüm bulunamaması nedeniyle trafik yoğunluğu gittikçe eziyet dozunu artırıyor.

Bölgemize dair gündemde yer alan diğer bir konu başlığı iş hayatıyla ilgili. Sanayiciler nitelikli eleman bulamamaktan, işsizler de iş bulamamaktan yakındı. 

Gebze’de asayiş olayları yine devam etti. Cinayet, yangın, işçi ölümleri, kavga-dövüş, intiharlar eksik olmadı. Ersen Esen’in intiharı ise şok etkisi yarattı.

15 Temmuz darbe kalkışması ve ardından OHAL süreci ise bizi bambaşka bir siyasi ve toplumsal bir sürece getirdi. Demokrasi mitingleri, FETÖ ayrışması, PKK, IŞİD gibi terör örgütlerinin ülkeyi kana bulayan eylemleri, Gebze olarak şehit verdiğimiz fidan gibi gençlerimiz gözyaşımız oldu.

Gebze Ticaret Odası ve Nail Çiler bu yıl da gerçek bir sivil toplum kuruluşu örneği sergiledi. Sadece ekonomik değil sosyal, kültürel, sportif ve şehrin sorunlarına yönelik ciddi öneri ve çalışmalarla en çok adından söz ettiren kişi oldu.

Kültürel ve sanatsal alanda Osman Hamdi Bey Kültür merkezi bir buluşma noktası oldu. Müdür Ufuk Eser’in kişisel gayretlerini alkışlamak lazım. Öte yandan Gebze Center kitap fuarı ve Gebze Kütüphane Müdürü Tevhide Buğan’ın kitaba dönük çalışmaları da övgüye değer. Gebze’de yazar ve kitap alışkanlıkları değişiyor, gittikçe gelişiyor. Kültür-sanat alanında Efsa Organizasyon’un sahibi Çiler Boylu’yu da unutmamak lazım.

Sportif anlamda Darıca hem futbol hem de atletizm alanında sadece bölgemize değil tüm Türkiye’ye damga vurdu. Darıca’da futbol ve atletizm, Gebze ise tenis ve karate alanında başarılıydı. Gebze Tenis Kulübü başkanı Ali Tokaç ve Karate dalında Adnan Şamdan’ı alkışlamak gerek. Fenerbahçe’nin Gebze’nin Denizli köyündeki dev yatırımı da hiç kuşkusuz 2016’ya damga vuran olaylardan birisidir. 

2016 yılında Gebze’de siyaset, ülke siyasetine endeksli ve oradaki gelişmelere paralel olarak gelişti. Gebze, 2016 yılında da kendi siyasetini yetiştirecek kadrolara sahip olamadı. İzmit lobisi her partide etkinliğini sürdürüyor. 

Yerel yönetimler konusunda diğer yıllara göre değişen bir şey yok. AKP’li belediyeler kendi programlarına devam etti, CHP’li meclis üyeleri ise muhalefete…

2017 yılına ilişkin en büyük beklenti ise, elbette trafik sorununun bir an önce sona ermesi. Bunun yanı sıra otopark sorununun çözülmesi, çarpık şehirleşmenin engellenmesi, adli olayların azalması, çevre sorunlarının olmaması, iş ve trafik kazalarının önlenmesi gibi ana başlıklar sayılabilir.

 

 

Bu yazı toplam 119 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Yazılar
Arşivi