Çalışınca oluyor

Çalışınca oluyor

 

Çevre kirliliği ve doğa katliamı, ülkemizde son 15 yıldır en fazla konuşulan konuların başında geliyor. Kentimiz ise bu konuları konuşmaya başlayalı 30 yılı aşkın bir süre oldu.

Çevreye bırakılan her türlü kirletici unsurun yanı sıra atık elektrikli aletler ve elektronik eşyalar da, toprağa ve suya karışarak doğada geri dönüşü mümkün olmayan hasarlar bırakmaktadır.

Konuya dikkat çekenlerden biri de, ilimizin CHP Milletvekillerinden Dr. Mehmet Hilal Kaplan. AKP’nin, 3 Kasım 2002 seçimlerinden sonra siyasi hayata slogan olarak armağan ettiği ÇALIŞINCA OLUYOR deyiminin içini doldururcasına adımlar atan sayın Kaplan, aynı zamanda TBMM Çevre Komisyonu üyesi. Verdiği kanun teklifinde, Atık Elektrikli ve Elektronik Eşyalarla (AEEE) ilgili olarak Belediyeler Kanunu’nda değişiklik yapılmasını istedi.

O teklife göz gezdirmekte yarar olduğunu düşünüyorum…

‘’Türkiye’de yıllık 800 bin ton elektronik atık oluşuyor. Bunların sadece yüzde 1’i (8 bin ton) geri dönüştürülebiliyor. AEEE'lerin geri dönüşümü ve toplanması noktasında Avrupa’nın çok gerisindeyiz. Avrupa’da, yılda kişi başına 17 kilogram atık toplanırken, ülkemizde bu oran kişi başına 0,3 kilogramda kalıyor. 15 ton elektronik atıktan ortalama 1 ton bakır elde edildi düşünülürse, bunların doğada ne büyük tahribatlar yarattığı görülür. Bir bilgisayarda ortalama 7kg civarında PVC’de bulunan plastik bulunur. PVC en tehlikeli plastiktir. Buzdolabı gövdesinden ütü, alüminyum içecek kutularından uçak gövdesi, monitör plastiğinden bank yapılabilir.

Elektrikli ve elektronik ekipmanların bazıları kurşun, cobalt, arsenik, berilyum, baryum ve civa gibi çevre ve insan sağlığını tehdit eden toksik 40 çeşit madde içermektedir. Bilgisayar monitörleri ve televizyonlar yaklaşık 4 kg. kurşun içermektedir. İç yüzeydeki kaplamaları ise tehlikeli atık sınıfına giren fosfor içermektedir. Çevre ve insan sağlığını tehdit eden AEEE'lerin yönetimini sağlamak amacı ile Belediyeler tarafından ücretsiz toplanıp elektronik atıklar AEEE tesislerinde; “tekrar kullanılabilir”, “geri dönüştürülebilir” ya da “imha edilmelidir” şeklinde sınıflara ayrılmalıdır.’’

‘’Büyükşehir belediyeleri ile nüfusu 100 binin üzerindeki belediyeler, Atık Elektrikli ve Elektronik Eşya Toplama Merkezleri açmak zorundadır’’ cümlesinin de bulunduğu teklifte, AEEE'lerin ekonomiye geri kazandırılması sonucu doğal kaynakların korunacağı, enerji tasarrufu sağlanacağı, atık miktarının azalacağı ve geri dönüşümle geleceğe yatırım yapmış olunacağı vurgusu da yapılıyor.

Önemli tespitler, önemli vurgular…

Sayın Kaplan’ın çevre kirlenmesi ve doğal facialar yaşanması sonrası gündeme gelen bu tür konuları, derli toplu bir kanun teklifi haline dönüştürmüş olması son derece önemsenecek bir çalışma.

Demek ki, ÇALIŞINCA OLUYORmuş…

 

 

  

Bu yazı toplam 125 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Yazılar
Arşivi