Aktan Uslu

Aktan Uslu

Bu neyin sessizliği

Bu neyin sessizliği

Çayırova’da geçtiğimiz hafta meydana gelen, dördü öğrenci beş yurttaşımızın hayatını kaybettiği feci kaza sonrası hala yetkili kurumlardan en küçük bir açıklama gelmiş değil.

Ne kaymakamlar, ne ilçe milli eğitim müdürleri, ne de başsavcılık kazanın detaylarına ve ortaya atılan iddialara dair iki cümlelik bir açıklamada dahi bulunmadı.

Araç sürücüsünün madde bağımlılığından servisin, öğrenci taşımacılığı yapmak için gerekli donanımlara sahip olup olmadığı başta olmak üzere yanıt bekleyen çok sayıda soru var, tık yok.

Kaza sonrası göstermelik olduğu aleni denetimlerle birlikte çok sayıda servis aracı bağlandı.

Bu saatten sonra alınacak hiçbir önlem yitirdiğimiz canları geri getirmeyecek.

Ölümün bu kadar basit ve sıradan olduğu bir ülkede, yaşantımızı sürdürmeye çalışıyoruz.

Eğitim-Sen Gebze Şubesi’nin kazaya dair açıklamasında şu detaylara dikkat:

“İktidar, eve yakın okul türü olarak imam hatip ve meslek liselerini dayatmaktadır. Bu durumu reddeden aileler, çocuklarını, mahallesinde erişebileceği bir Anadolu Lisesi veya akademik eğitim alabileceği bir okul türü olmadığı için kilometrelerce uzaktaki bir okula göndermek zorunda kalıyor. Okullara ulaşımın ücretsiz ve güvenli bir şekilde gerçekleştirilmesi de sosyal devletin sorumluluğudur. Ancak siyaseten yapılan tercihler sonucunda öğrencilerimizin kamusal eğitimi için ayrılmayan kaynaklar ya sermayenin, servis şirketlerinin ihtiyaçları ya da vakıfların, derneklerin gereksinimleri için kullanılmaktadır.

 

Ayrıca servis araçları yönetmeliği ve bu araçların denetimi ile kazalar engellenebilecekken 2021-2022 Eğitim-Öğretim yılı başında servis araçları yönetmeliğinde yapılan değişiklikle yaşanılacak yeni “kazalara” zemin hazırlanmıştır. Canımızı yakan bir kaza da bölgemizde yaşanmıştır. 9 Kasım Cuma günü Gebze Emlak Konutları Anadolu Lisesi servis aracı, okul çıkışı, Beylikbağı mevkiinde bir yayaya çarpmış ve ardından dere yatağına düşmüştür. Kazada yaya yurttaşımız ve üç öğrencimiz hayatını kaybetmiştir. Yaralı ve ağır yaralı öğrencilerimize acil şifalar diliyoruz. Yaşamını yitiren öğrencilerimizin ailelerine, sevenlerine sabırlar diliyoruz.

 

Bir daha böylesi bir kazanın yaşanmaması için yapılması gerekenler çok nettir. Ulaşım mutlaka ücretsiz olmalı, kullanılacak araçlar mutlaka kamuya ait olmalı ve taşıma hizmeti  kamu görevlileri eli ile verilmelidir. Yaşanan kazaların ve can kayıplarının önlenmesi ancak ulaşım hizmetinin kamucu bir bakış açısıyla gerçekleşmesi ile mümkündür. Bu hizmetten ekonomik kar değil, toplumsal fayda gözetilmelidir. Kaybettiğimiz her öğrencimizin yaşamından kamusal eğitim hakkının gereğini yerine getirmeyen siyasi iktidar, kamu yöneticileri sorumludur.”

 

İlave olarak şu soruyu eklemek mümkün.

Bu neyin sessizliği…

Bu yazı toplam 7122 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Yazılar
Aktan Uslu Arşivi