BARBAROS TANTAN

BARBAROS TANTAN

Biz biliyorduk, ama...

Biz biliyorduk, ama...

 Kocaeli, ülke sanayisinin can damarı illerin başında geliyor. Ama, aynı zamanda işsizliğin de tavan yaptığı illerde en önlerde.
   Bu tezi yıllardır savunurum ama resmî makamlar yaptıkları açıklamayla bunu çürütmeye çalışır. Ne ki, güneş balçıkla sıvanamıyor.
   Bu dönem herkes dem vurarak şikayetçi oluyor. Kentimiz ve ülke için asıl başbelası sorun olan işsizlik yine gündemden düşer gibi oldu diye düşünüyordum ki, Türkiye Esnaf ve Sanatkarlar Konfederasyonu (TESK) Başkanı Bendevi Palandöken bu acı gerçeği anımsattı. 
   Çünkü, ülkedeki ve bu kentteki işsizlik ekonomiyi olumsuz etkiliyor ve bu durum üyeleri esnafa negatif yansıyor.
   Ülkede ve kentteki durumun esnafı çok zor durumda bıraktığını biz zaten biliyor ve söyleyi yazıyorduk. Ama, yine de yetkililerin kulakları tıkalıymışcasına sorunun yakıcılığını anlatamıyorduk.
   Aynı şeyi şimdi söyleyen TESK Başkanı olunca il yöneticileri kulak kabartıp dikkatlerini o yöne çevirince, yerel basın da konuyu manşetlere taşıma gereği hissetti.
   Bu, çok da iyi oldu, durum gerçekten de çok vahim...
   Palandöken, "Kocaelinin en büyük sorunu işsizlik" derken, işsizlerin sadece devletten iş beklediği, özel sektör işverenlerinin ise eleman bulmakta zorlandığı tezini öne çıkayor. Ve, bugüne kadar olduğu gibi yine sorunu kökünden uzak değerlendirme yoluyla (bilinçsizce de olsa) önemsizleştiriyor.
   Kentte, 2016 yılında 97 bin, 2017'de 132 bin 300, 2018'de 85 bin civarında kişi işsiz olduğu için İŞkur'la başvuruda bulunmuş. 2019 rakamlarının da geçen yıldan düşük olması beklenmiyor.
   Hal böyle olunca açık ya da gizli işsizlik elbette ki en önemli sorun. 
   İyi de, yatırımların neredeyse durma noktasına geldiği, devletin neredeyse tamamen üretimden çekildiği ülkemizde ve kentimizde yeni istihdam alanları nasıl yaratılabilir ki ?
   Hizmet sektöründe büyüme ile övünenlerin elindeki ekonomik politikalar ne üretimi artırır ne de istihdam yaratıp işsizliği azaltabilir.
   Başkan Palandöken'in dillendirdigi gerçeği biz gazetecilerin olduğu kadar kent halkı da biliyordu. Ama, yönetici sınıf ısrarla meseleyi sümenaltı ederek sorunu yok saymayı tercih ediyordu. İşte, TESK Başkanı istemeden de olsa bu tekere çomak soktu.
   Neyse, aklıma gelmişken sorayım, istihdam seferberliği sonuçları ne oldu bilen var mı ?
   İldeki İŞKUR Müdürlüğü ya da Valilik bir açıklasa da bilgi sahibi olsak.
   Nasıl olur dersiniz ?

Bu yazı toplam 1662 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
BARBAROS TANTAN Arşivi