ZEYNEP ESKİ

ZEYNEP ESKİ

Anne baba arasındaki TUTUM

Anne baba arasındaki TUTUM

Kıymetli Gebze Yeni Haber Gazetesi ve www.gebzehaber.net okurları.        

 Bu haftaki yazımız yine eğitimin içinden devam ediyor. Aslında dikkatimi çeken en önemli sorunlardan bir tanesi anne ve babaların sıkça sorduğu ve çaresiz kaldığı bir meseledir.

Çocuğuma nasıl davranmalıyım?

Bu hafta bizimde veli görüşmelerimiz başladı. Özelikle annelerin dile getirdiği bir sorun olarak karşımıza çıkan “Benim hayır dediğime, babasının evet demesi üzerine yol alamıyoruz” sitemine dikkat etmekte fayda var. Eğer bir evin içinde bir kural yoksa yol almamızda pek mümkün değil. Tabi ki robot gibi çocuklar yetiştirmeyelim. Lakin evde iş yapmalarını, kendi üstüne düşen sorumluluklarını almasını sağlayıp hayata katılmaları konusunda yönlendirelim. Anne baba olarak; “hayatlarını çok fazla kolaylaştırmayalım”

Ev içinde basit gibi görünen işleri çocuklarımıza yaptıralım. “Sorumluluk çalışma ahlakı kazandırır

Bunlarda hayatta başarıya gitmesini sağlar.

“Aslında olaya sadece küçük sorumluluklar diye bakmamak lazım, bugünün sorumlulukları yarının büyük adımları olacaktır” 

 

Aman benim oğlum/kızım yapamaz, yatağını ben toplamalıyım”, “O masayı kuramaz ben kurayım”, “Bana yardım edemez ben yaparım” demeden, çocukların kendi alanında kendine güvenerek yetiştirilmesi anne babanın sorumluluğundadır.

Çocuklarınızın ileride başarılı bireyler olmasını sağlayan şey, onlar için yaptıklarınız değil, onlara kendi başına yapmayı öğrettiklerinizdir”

Bunu yaparken tabi ki katı anne baba olarak rol almayalım. Neyi neden yaptığımızı çocuğumuza anlatalım. Anne baba net olmazsa; biri kızarken biri sarılırsa, ya da biri telefonu yasakladığında diğeri “İstediğin kadar oynayabilirsin” derse yol almamız mümkün değildir. Çocuk ikinizin de çocuğu. Kararlar anne, baba ve çocukla ortak verilmeli. Telefonla oynamayı biliyorsa, bırakması gereken zamanı ayarlıyorsa bu bir sıkıntı değildir.

Çocuklarımıza kendi alanlarında mutlu olmaları için fırsat vermek zorundayız. Mutsuz bir çocuk hayattan keyif alamaz. Çocuklarımız bizim en kıymetlilerimiz. Onlara anne baba olarak bazen düz yollar sunamasak dahi,  çakıl taşları ile dolu yollarda yürümeyi öğretebiliriz.

Çocuklarımızın başarısı anne ve babaları mutlu eder. Her alanda başarılı olacak diye bir kural yok, başarılı olmak için kendi alanlarını seçmelerine yardımcı olabiliriz. Her çocuğun yeteneği kendine özeldir. Önemli olan o yeteneği keşfetme noktasında ona destek olmaktır.

O zaman onlara daha fazla vakit ayırıp olan sorunların çözümünde yardımcı olmak zorundayız. Kendi kararlarını kendileri verirken, size yanlış gelen kararlarda,  “Ben onun arkasındayım” diye sabit bir görüş içinde değil de, “Bu kararı vermek senin için doğru değil” deyip olumsuzluklarda oluşacak sorunları anlatmak zorundayız. Çocuklarımıza rehber olmak zorundayız.

Çünkü tecrübe kimsenin para ile satın alamayacağı mükemmel bir bilgi birikimidir.

O zaman bu tecrübeyi, “Bizim zamanımızda böyle değildi” şeklinde değil de onların zamanına uygun olarak aktarmak zorundayız.

Haftaya yine bu sütunlarda sizinle olmak temennisi..

Öneri ve katkılarınıza dair [email protected] üzerinden şahsımla iletişime geçebileceğiniz duyurusuyla..

 

Bu yazı toplam 7198 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Yazılar
ZEYNEP ESKİ Arşivi