ZEYNEP ESKİ

ZEYNEP ESKİ

Akran Öğrenmesi

Akran Öğrenmesi

Kıymetli Gebze Yeni Haber Gazetesi ve www.gebzehaber.net okurları.

Yazılı haftasını bu hafta geride bıraktık. Önümüzdeki hafta çocuklarımız bir haftalık ara tatil dönemine girecek. Kısada olsa dinlenme zamanını iyi değerlendireceklerdir. Tatil demek hiç kitap açmamak değildir. Bunun farkına vararak zaman planlamasını yapmakta fayda vardır.

Bundan önceki yıllarda başarı düzeyinin ilerleyerek artığını dikkatimi çeken bir grup öğrencilerimizde görmüştüm Akran öğrenmesinin farklılığını. O zamandan beri en iyi öğrenme yolu olduğunu düşünüyor ve araştırıyorum.

Aralarda sürekli soru tartışan çocuklar aslında birbirlerinin dillerini en iyi anlayan öğrenme biçimi ile yoluna devam edip başarıya ulaşabiliyorlardı.   Akran öğrenmesi; öğrencilerin birbirlerine yardım etmesi, bilgi ve tecrübelerini birbirlerine aktarması biçiminde uygulanan bir öğretim yöntemi olarak tanımlanabilir. Bu yöntemde öğrenciler öğreterek öğrenirler. Aslında bu yöntemde başarılı olmanın asıl nedeni çocukların birbirinin dilinden daha net anlamasıdır. Akran öğretiminde öğreticinin konuyu öğrenciye anlatırken veya anlatacağı biçime sokarken tekrar ettiğini ve daha iyi öğrendiğini vurgulayan çalışmalar mevcuttur. Ayrıca, öğrencilerin öğretme süreci hakkında duygu ve düşüncelerini paylaşma fırsatı bularak öğrenme hakkındaki görüş ve bilgileri artmaktadır. Sosyal becerileri düşük bir öğrencinin, sosyal becerileri yüksek bir öğrenci ile eşleştiğinde ondan uygun davranışı öğrenmesi sağlanabilir.

 Kurumumuzda da bir araya gelen çocukların sohbet ortamlarına girdiğimde konuşulan ve tartışılan konuların güzelliği bazen kendine hayran bırakacak şekilde de olabiliyor. Cümle kurmada ve kendini ifade etmede o kadar anlamlı konuşmalar geçiyor ki, bazen onları dinlerken ne kadar durgun bir zamanda büyüdüğüm ve bazı durumlarda onlara imrendiğimi söylemeden geçemeyeceğim. Çalışmayan soru çözmeyen öğrenciyi kendi alanında yönlendirmelere girmeleri bizi oldukça mutlu etmekte. Farklılaşan yeni nesil gençlerimiz içinden, kendini oldukça geliştiren ve konuşmaları ile kendine hayran bırakan bir gençlik olduğunu bilmek ayrıca gurur verici. Gençlerin her alanda gelişmesi ve birbirlerini desteklemesi ayrı bir güzel.

Burada dikkat edilmesi gereken asıl durum birbirini çalıştırmayı düşünürken, zamandan çalma ve konu hakkında ilerleyememedir. Her yanyana gelen öğrenci birbirini başarılı şekilde çalıştıramamaktadırBunun farkına varan öğrenci çalışma şeklinde değişikliğe gitmek zorundadır.

“Kendi kendini yetiştirmiş biri diye bir şey yoktur. Hedeflerinize sadece sizi yönlendirenlerin yardımıyla ulaşacaksınız”

Haftaya yine bu sütunlarda sizinle olmak temennisi.

Öneri ve katkılarınıza dair [email protected] üzerinden şahsımla iletişime geçebileceğiniz duyurusuyla

 

Bu yazı toplam 7697 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Yazılar
ZEYNEP ESKİ Arşivi