Hamleler, hamleler !

Hamleler, hamleler !

 

Göremiyoruz ya da ustaca gizleniyor. Çünkü, AKP ve Saray ikilisinin hamleleri buna işaret ediyor.

Biliyorsunuz, uzunca zamandır  ‘başkanlık’ tartışması yapılıyor, ama bunun yanı sıra ‘Yeni Türkiye Altyapısı için öngörülen düzenlemeler’ hiç tartışılamıyor. AKP/Saray ittifakının kamuoyu önünden kaçırmayı ustaca başardığı yeni hamlelerden çoğumuz haberdar değiliz.

Oysa, yaşadığımız bu süreçte, ‘yeni rejimin’ kilometre taşları hızla döşeniyor. Son dönemde çıkan yasalar ve Meclis’e sunulan tasarılar ‘tek adam’ rejimine gidişi sağlamlaştırıyor. Bu yeni rejimin karakteristik özellikleri siyasal ve toplumsal yaşamı gericileştirmek, otoriter ve piyasacı tek adam rejimini güçlendirmek olarak özetlenebilir.

Hamlelere bakınca daha iyi anlayacağız…

Mesela, ‘Kişisel Verileri Koruma Yasası’ne içeriyor ?

Hükümetin ‘’AB’ye uyum’’ adı altında gündeme getirerek çıkardığı bu yasa ile ‘istisna’ adı altında MİT, Emniyet, Jandarma ve MASAK’ın fişlemeleri yasal güvenceye kavuşturuldu.

Daha ne olsun ki ?

Mesela, Dokunulmazlık kaldırılması ne anlama geliyor ?

Milletvekilleri hakkından TBMM’ye gönderilen fezlekelerle ilgili olarak dokunulmazlık zırhı kaldırıldı. HDP’li vekillerin neredeyse tamamı ile 50’ye yakın CHP’linin yargılanmasının yolu açıldı. Yani, Meclis bir kez daha devre dışı bırakıldı.

Daha ne olsun ki ?

Mesela, Orduya Koruma, Vali’ye sınırsız Yetki nelere malolacak ?

Bakanlar Kurulu ve Valilikler, ‘Koordinasyon’ adı altında orduyu şehirlerde de görevlendirebilecek. AKP, MHP, CHP’nin desteklediği bu tasarıda, askere katıldığı operasyonlar için verilen yasal zırh gereği, bundan böyle gerekmediği halde yaşanabilecek öldürmelerin hesabı hukuken sorulamayacak.

Daha ne olsun ki ?

Mesela, Maarif Vakfı’nın kurulması ne anlam taşıyacak ?

Kuruluş bütçesinin tamamını bakanlığın karşılayacağı vakıf, hiçbir denetime tabi olmayacak. Milli Eğitim Bakanlığı’nın (MEB) devre dışı bırakıldığı yurtdışı tüm eğitim faaliyetlerinin tümü vakfa devredilecek. Kurulacak bir okuldaki öğretmeni bile vakıf atayacak. Bu durumun adı, ‘’Paralel MEB’’dir.

Daha ne olsun ki ?

Mesela, MEB Teşkilat Yasası neden değiştirilir ?

Tasarı, eğitim sistemindeki kadrolaşmanın önündeki son engelleri de kaldırıyor. Kayırma, bilime aykırı uygulamalar, akademik kadrolara yönelik cezalandırmalar, konusunda iktidarın elini güçlendiriyor. İhalesiz alım olanağı sağlanırken, aktarılan ödeneklerle kamu kaynaklarının peşkeş çekilip, teftiş kurullarının lağvedilebilecek. Böylece, yeni Ensar yurtları ve çocuk işçiliğinin önü de alabildiğine açılıyor.

Daha ne olsun ki ?

Mesela, Esnek ve uzaktan Çalışma Yasası neden dayatılır ki ?

AKP, hayalini kurduğu yeni rejimde, kadınların rolünü de ‘yarım’ olarak niteledi ve ‘devrim’ adı altında bir yalanı yürürlüğe koydu. Bu çalışma biçimi, kadını çalışma yaşamından uzaklaştırmayla sonuçlanacak.

Daha ne olsun ki ?

Mesela, Özel İstihdam Büroları ne anlama geliyor ?

Türkiye’de, kiralık işçi yasal hale getirildi. Bu yasa ile güvencesiz ve esnek çalışmanın tüm emek hayatına dayatılmasına olanak sağlandı. Yasa ile kiralık işçiler, çalışma hayatının en alttakileri olacak.

Daha ne olacak ki ?

Ve;

Danıştay ile Yargıtay’da sıfırlama, Meclis İçtüzüğü Değişikliği ile Elektrik Piyasası Kanunu…

Bunların tamamı, tek adam diktatörlüğünün kilometre taşlarının döşenmesi anlamına gelen yasal düzenlemelerdir.

Şimdi, hamlelerin altını doldurma zamanıdır.

Meydanın boş kalması, yani karşı hamlelerin etkin olamaması halinde ülkeyi cehenneme çevirecek anlayışa onay verilmiş olacaktır.

 

 

Bu yazı toplam 79 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Yazılar
Arşivi