Ah şu liseliler !

Ah şu liseliler !

 

İzmit’te ya da Kocaeli’nde pek yoklar ama İstanbul’da ve İzmir’de varlar ve gittikçe de çoğalıyorlar PROJE OKUL uygulamasına karşı…

Milli Eğitim Bakanlığı, söz konusu proje okul uygulamasının kapsamına aldığı Kadıköy Anadolu Lisesi, İstanbul Erkek Lisesi ve Vefa Lisesi ile İzmir Bornova Anadolu Lisesi'nde, norm fazlası ve 8 yılını doldurmuş öğretmenleri başka okula atıyor.

Bu durum kamuoyunda büyük tepkilere neden olan "proje okul" uygulamasına ilişkin dört lisenin mezunlar derneği biraraya gelip ortak hareket etme kararı aldı. 

Dört lisenin mezunları, yayımladıkları bildiride "Birlikte daha güçlüyüz" mesajı verirken, "son dönemde gündeme gelen "proje okulları yönetmeliği" ile ilgili olarak mevcut uygulamanın hukuki, idari ve eğitim boyutlarını irdelemek üzere aşağıda imzası bulunan mezun dernekleri, 11 Ekim 2016 tarihinde ortak hareket etme" karar almış bulunuyoruz" denildi.

Proje okul, ilk kez 2014 yılında çıkarılan bir yasayla uygulanmaya başlanmış, 155 okul bu kapsama alınmıştı. Temmuz 2015’te belirlenen proje okullara Bakan onayı ile müdür atanmaya başlandı. Bir süre sonra da bu liselere herhangi bir kural olmadan öğretmen atamaları yapıldı, birçok öğretmen de görevden alındı. İlk etapta 44 lisede öğretmenler telefon emri ile merkeze çekildi.

Ağustos 2015’te İstanbul’daki Hüseyin Avni Sözen Anadolu Lisesi’nden 26 öğretmen görevden alındı. Eskişehir Anadolu Lisesi’nde 40 öğretmen il emrine çekildi. Yetersiz bulunan yılların öğretmenlerine, veliler sahip çıktı, birçok okulda protesto gösterisi yapıldı.

Bu yıl çıkarılan bir yönetmelikle de, norm fazlası ve 8 yılını doldurmuş öğretmenlerin başka okullara atanması gündeme geldi. Yönetmelikten sonra 1187 öğretmen başka okullara sürgün edildi.

Öğretmen ve veliler, dayatma olarak adlandırdıkları bu uygulamaya karşı eylem yaptı ve son olarak 71 öğretmeni başka okullara gönderilen Kadıköy Anadolu Lisesi’nin öğrencileri  ‘Ruhumuz yok ediliyor’ diyerek oturma eylemi gerçekleştirdi.

İşte, söz konusu okulların yan yana gelmesi, bu uygulamaya ortak tepki göstermesi, AKP’nin eğitimdeki gericileştirme konseptine dahi ettiği yeni uygulamaların dayatmasını da kırmak anlamına gelecektir.

 

Bu dayanışmaya, Gebze’den ve Kocaeli’den de destek çıkacağına inanıyorum. Çünkü, söz konusu kırılmayı bu noktada yaratamayanlar, yarın gerçekleşecek yeni dayatmalar karşısında güçsüz kalacaklardır.

Bu yazı toplam 119 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Yazılar
Arşivi