Aktan Uslu

Aktan Uslu

…ve CHP’de antiçarşafçı aday adayı

…ve CHP’de antiçarşafçı aday adayı

Kocaeli Gazetesi haber merkezi emekçilerinden; mesleğimizin genç ve gelecek vaat eden yeteneklerinden Dilara Polat imzalı habere göre CHP Genel Başkan aday adaylarından Ünal Karahasan, CHP İl Örgütü’nün hafta sonu gerçekleşen kongresinde çarşaf listeye dair değerlendirmesinde, “Çarşaf liste daha çok tecavüze uğrar” dedi.

https://l24.im/1keHw5

Çarşaf liste ancak genel sekreterliğe dayalı sistematik şekilde işlenirse anlamlanır ve yön verir” de buyurdu.

Anlam yükleyemedim.

Son cümle –haberdeki- olarak, “Atatürk’ü herkes sever ama Kemalist olmak farklı bir şey” demiş. Kısman atılıyorum ve itiraf etmek gerekirse, şahsıma da tercüman olmuş ama Atatürk’ü herkesin sevdiğini söylerken ‘herkes’in kapsama alanı ülke geneli sınırsızsa, çuvallamış.

**

Bu yorumun ana fikrine dair bir tezatlığa da dikkat çekmek istiyorum. Şöyle ki;

Avukatlık; mesleğimize en yakın meslek dalı.

CHP dâhil olmak üzere aktif siyasette en çok yer alan meslek grubu veya meslek gruplarından biri.

İlimizden örneklemek gerekirse; İzmit’in CHP’li, Gölcük ve Kartepe’nin AKP’li belediye başkanları, avukat. CHP, 2019’daki yerel seçimlerde Gebze ve Derince’de avukat adaylarla yarıştı. Gebze’de öngörüldüğü gibi açık ara ama Derince’de kılpayı ıskaladı. Darıca’da AKP’nin avukat ilçe başkanı, belediye başkan aday adaylığı için istifasını verdi. Saadet Partisi’nin İl Başkanı, İYİ Parti’nin 28 Mayıs sonrası istifa eden eski ilçe başkanı, MHP’nin bir önceki il başkanı avukat…

Avukatların baroya, ilimiz avukatlarının Kocaeli Barosu’na üyeliği, mecburi. Farklı bir tanımlamayla;

Tüm seçimlerine çarşaf listeyle gidilen, genelde birden fazla adayın yarıştığı kongrelerde demokrasi doğrudan uygulanmakta; düşünsel anlamda çok seslilik sağlanmaktadır.

Bir diğer takdir ettiğim yöntemleri;

Kongreler sonrası ilçe temsilcilerini atama yetkisi, yönetimdedir. Gebze temsilciliği, merkez İlçe İzmit’ten sonra en çok üyeye sahip temsilciliktir. Atama sürecinde, sonuncusunda olduğu gibi tek aday varsa direk atanır. Ancak birden fazla aday varsa; üstelik hiçbir yasal mecburiyeti olmamasına karşın Gebze’de sandığa gidilir. Baro yönetimi, sandıktan çıkanı göreve atar. Kayıtsız şartsız, seçileni atar.

**

CHP Genel Merkezi, yılını hatırlamıyorum ama sittin sene süreceğini öngördüğüm Kemal Kılıçdaroğlu döneminde aldığı bir kararla, il ve ilçe örgütlerinin kongrelerinde seçime, çarşaf listeyle gidileceği kararını aldı.

Ancak katıldığım her kongrede tanığı oldum. Katılmadığım kongrelerde de aynı görüntü yaşandı. Divana, “Kongrede seçime blok liste ile gidilmesi” temennisiyle önerge verildi. Ekseri oy çokluğuyla olsa dahi, önerge kabul edildi ve seçime, blok listeyle gidildi…

**

Anti-iki-parantez;

CHP Genel Başkan aday adayı Ünal Karahasan’ın söylemine hatırlatma bazında dönecek olursam, ““Çarşaf liste ancak genel sekreterliğe dayalı sistematik şekilde işlenirse anlamlanır ve yön verir” diyor.

İlerleyen süreçte, “Kongrelerde de aday adaylığı süreci olmalı. Aday adayı genel sekreterliğin süzgecinden geçip kongreye, genel merkezin atadığı tek adayla gidilmeli. AKP iktidarını bu ‘demokratik’ uygulamaya borçlu” dese, şaşmam.

**

… CHP’de ne yazık ki; Kocaeli Barosu’nda yönetimi çarşaf listeyle belirleyen avukat üyeler bile, -yanılmıyorsam- partisinin kongresinde blok listeci.

Halbuki; siyaset bir yaşam biçimi ve evde başlar.

Teori ve pratiğiniz bir olmalı.

Aktif siyasette yer alan bir er kişi olarak; cinsiyet farketmeksizin “Eşitlik” deyip eve gittiğinizde eşinize en ufak bir ev işinde destek olmuyor; akşam yemeği için hiç olmazsa salatayı hazırlayıp yemek sonrası hiç olmazsa oluşan bulaşığı, bulaşık makinesine dizmiyorsanız, sizin nereniz eşit?

Aktif siyasette yer alan bir hatun kişi olarak; “Kadın cinayetlerine hayır. Kadına şiddete hayır” deyip akşam evde günümüzün popüler fiyaskosu “Hudutsuz sevda”ya kaptırıyorsanız, sizin nereniz cinayete, şiddete karşı? Tezatlıkta hudut tanımadığınız, aşikar.

**

Yine ve yeni bir yerel seçimde “Ön seçim” olasılığının bence “hikayeden” tartışıldığı süreçte antiçarşafçı CHP Genel Başkan aday adayı Ünal Karahasan’ı tanır, ederim.

Atatürkçü Düşünce Derneği – ADD Şube Başkanlığı yaptı.

Yeniden canlandırılan *Anadolu ve Rumeli Müdafaa-i Hukuk Cemiyeti’nin Darıca’daki yürütücüsü oldu. Sonra ses soluğu çıkmadı ya da çıktı da ben ıskaladım.

“Atatürk’ü seviyor” dememe gerek bile yok, aynı zamanda bir Kemalist.

Atatürk’ün ilke ve devrimlerini yaşatmak için mücadele ediyor.

Bilindiği üzere Atatürk, kadına seçme ve seçilme hakkı tanımada dünyanın ilk liderleri arasında yer alıyor.

Yine hatırlatmak gerekirse; “Beni görmek demek, mutlaka yüzümü görmek değildir. Benim fikirlerimi, benim duygularımı anlıyorsanız ve hissediyorsanız bu kâfidir” demiş, diyorum.

Daha ne diyim.

Önceki kongrelerde CHP İlçe başkanlarının bazılarının il başkan adayı işaret etmesinin ne kadar doğru olduğu tartışılırken son kongresinde tüm ilçe başkanlarının aday işaret ettiği CHP’de;

Antiçarşafçı genel başkan aday adayı da türemiş, de diyorum.

CHP İl kongresine yönelik değerlendirmelerimi gün aralıklı veya aralıksız, değerlendirmeyi sürdüreceğim diyorum. Bugünün konusuna dair, başka da bi’şi demiyorum.

* Anadolu ve Rumeli Müdafaa-i Hukuk Cemiyeti, Mondros Mütarekesi'nden sonra Anadolu'nun ve Rumeli'nin çeşitli şehirlerinde, işgallere karşı kurulan millî cemiyetlerin 7 Eylül 1919 tarihinde Sivas Kongresi'nde birleştirilmesinden sonra oluşan yeni cemiyete verilen isimdir. (Kaynak: Vikipedi)

Bu yazı toplam 5941 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Yazılar
Aktan Uslu Arşivi