Türkçe ‘nizani’ mi yoksa ?

Türkçe ‘nizani’ mi yoksa ?

 

 

AKP’nin açılım politikalarına denk düşecek bir başlıkla toparlamak istedim bugünkü yazımı. Kürtçe’de ‘Nizani’ olarak okunan Türkçe karşılığı ‘habersiz’ olan kelimenin içeriğine cuk diye oturan bir AKP etkinliğinde tanık olduklarımı paylaşacağım.

AKP Gençlik Kolları Dünya Çocuklar Günü dolayısıyla yürüyüş yolu üzerinde bir fotoğraf sergisi açarak, dünyada çocukların karşılaştığı zulümlere dikkat çekmeye çalışmışlar.

Sergiyi, ayaküstü ben de gezdim ve dikkatimi çeken fotoğraflar ve tanımlamalar olduğu için hepsini görüntüledim. Sonradan, AKP Gençlik Kolları’nın o yazıların içeriğinden ya da dünya çocuklarının başına gelen zulümden kimlerin sorumlu tutulacağının farkında olmadıklarını anladım.

Fotoğraflarla birlikte sergilenen o yazılara göz atalım…

‘Her 24 saatte 6 bin çocuğun organ mafyaları tarafından kaçırıldığını biliyor muydunuz ?’ (Son kelimeyi bitişik yazmışlar, anlaşılan dilbilgisi sorunları var)

‘Somali’de 490 bin yetim olduğunu biliyor muydunuz ?’ (Son kelimeyi bitişik yazmışlar, anlaşılan dilbilgisi sorunu sürmüş)

‘Suriye’deki iç savaştan dolayı 1 milyon çocuğun mülteci olarak değişik ülkelerde yaşadığını biliyor muydunuz ?’ (Son kelimeyi bitişik yazmışlar, anlaşılan dilbilgisi sorunu sürüyor)

‘Irak’ta 5 milyon yetimin olduğunu biliyor muydunuz ?’ (Son kelimeyi bitişik yazmışlar, anlaşılan dilbilgisi sorunu sürüyor)

‘Savaş, işgal, afet, yoksulluk, hastalıklar nedeniyle ailelerini kaybeden, sahipsiz ve korumasız kalan yetimlerin çoğu İslam coğrafyası üzerinde bulunuyor.’

‘1979 Sovyet işgali ve 2001 yılında ABD müdahalesi ile Afganistan’da 400 binin üzerinde sakat çocuk olduğunu biliyor muydunuz ?’ (Anlam kaybı var. ‘400 binin üzerinde çocuğun sakat kaldığını biliyor muydunuz’ olmalı. Ayrıca, son kelimeyi bitişik yazma alışkanlıklarını sürdürmüşler.)

‘Yılda 2.5 milyon çocuğun satıldığını biliyor muydunuz ?’ (Son kelime halen bitişik, dilbilgisi sorunu sürüyor)

‘1987 ve 2007 yılların arasında 1 milyon çocuk organ mafyası tarafından kaçırıldığını biliyor muydunuz’ (Son kelimedeki bitişik yazım sürerken, bu cümlede dil birliği de yok olmuş)

’200 milyon yetimin sokaklarda yaşadığını biliyor muydunuz ?’ (Son kelimenin yazımındaki dilbilgisi hatası duruyor)

‘Hergün 10 bin çocuk savaş, doğal afet, hastalık gibi nedenlerle yetim kaldığını biliyor muydunuz ?’ (Son kelimenin yazımındaki dilbilgisi hatasının yanı sıra dil birliği sorunu da büyüyor gibi)

‘Dünyada 300 bin çocuğun savaşa zorlandığını biliyor muydunuz ?’ (Son kelime halen bitişik, dilbilgisi sorununu sürdürme konusunda kararlılar)

‘Dünyada 400 milyon yetim bulunduğunu biliyor muydunuz ?’ (Son kelime halen bitişik, dilbilgisi sorununu sürdürme konusunda kararlılar)

‘Saatte 300, yılda yaklaşık 2 milyon çocuğun açlıktan öldüğünü biliyor muydunuz ?’ (Son kelimenin yazımı konusundaki soruna bir de kronoloji hatası eklenmiş. Saatteki rakamsal değerin ardına gün ve ay eklenmeden yıl eklenmiş)

‘Dünyada 300 bin çocuğun savaşmaya zorlandığını biliyor muydunuz ?’ (Son kelime üzerindeki dilbilgisi hatası duruyor)

Bu sergiyi hazırlayan AKP Gençlik Kolları yöneticilerinin, Türkçe ve dilbilgisi ile bir sorunu oldukları çok açık.

 

Böyle olunca da, başlıktaki soruyu sormak doğal bir hak değil mi ?

Bu yazı toplam 158 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Yazılar
Arşivi