Aktan Uslu

Aktan Uslu

Toplu taşı(yama)ma

Toplu taşı(yama)ma

Kocaeli’nin kanayan yaralarından toplu taşıma ya da daha doğru tanımla toplu taşıyamama, yeni eğitim öğretim döneminin başlangıcıyla birlikte sorunlar yumağı olarak yine kendini gösterdi.

Yeni dönemin başladığı ilk günlerde belediyenin resmi otobüsleri ve halk otobüsleri ile birlikte toplam araç sayısı, arz talep dengesinde yetersiz kaldı.

Hala pek çok okulun öğrencisi okullarına ulaşmakta çok zorluk çekiyor.

Çayırova’daki Ertuğrul Kurdoğlu Anadolu Lisesi başta olmak üzere çok sayıda okulda servis, hizmet olmanın dışına çıktı. Mecburiyet haline geldi.

Bunda yeni yapılan okulların yerleşim yerlerinin çok dışına konuşlandırılması, otobüslerin neredeyse hiç geçmediği yerlere binaların dikilmesi de etken oldu.

Hala ilçe merkezlerinde kalan çok sayıda okulun yerin tahliyesi zaman zaman tartışılıyor. Burada iştah kabartan ise merkezi yerden okulların boşaltılıp başta ticaret olmak üzere farklı amaçlarda kullanılmak istenmesi.

Zaten gerek eğitim gerek sağlık olmak üzere kamu yararına verilmesi gereken hizmetlerin ticarete dökülmesiyle, özelleşmesiyle veya bu alanlarda özel sektörün önünün alabildiğine açılmasıyla yaşanan olumsuzluklar yerli yerinde dururken..

Vakti zamanında toplu taşıma hizmetinde yapılan özelleştirmelerin bir getirisi olarak da günümüzdeki sorun sarmalı ile karşı karşıyayız.

Başta Kocaeli Büyükşehir Belediyesi olmak üzere belediyelerden basına servis edilen haberlerde yer alan Kocaeli’ye bakacak olursanız her şey güllük gülistanlık.

İlimize gelen bakanların ilçelere ve belediyelere yaptığı ziyaretlerde, tam puan verdiklerine dair haberler ile de haşır neşir olduğumuz zamanlara tanıklık ettik.

Ancak hiçbir algı, reklam, imaj çalışması bir takım gerçeklerin üzerini örtemiyor ve vatandaşın yaşadığı sıkıntıyı ifade etmiyor.

Yakıcı bir vaka haline gelen toplu taşımada çözümün ne olabileceğine dair teknik fikir yürütecek bilgi birikimine sahip olmayabilirim ancak sorunun kaynaklarından biri, toplu taşıma dahil olmak üzere sosyal belediyecilik hizmetlerine bakış açısında.

Bu bakış açısı sürdüğü müddetçe de toplu taşı-yama-ma olarak varlığını sürdürecektir…

Bu yazı toplam 5172 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Yazılar
Aktan Uslu Arşivi