Aktan Uslu

Aktan Uslu

Tek çözüm kamulaştırma

Tek çözüm kamulaştırma

Gerek Gebze bölgesi, gerek Kocaeli ili ve eminim ki Sakarya Elektrik Dağıtım AŞ – SEDAŞ’ın “hizmet” verdiği diğer illerde de kangren haline gelen sorun, elektriktir.

SEDAŞ yani elektrik başta olmak üzere benzer tüm kurumların özelleştirilmesine karşı çıkan bir birey olarak, gazeteci sıfatımla şahsıma da gelen şikayetlere karşın hiçbir zaman, “Özelleştirilirken tepki gösterenler vardı. Neredeydiniz veya o tartışmaların neresindeydiniz?” demeye gönlüm kısmen razı ama tek eleştiri noktası o olmamalı. Böyle bir söylemi bu konu üzerine aktif siyaset yapanlar dahil olmak üzere her kim söylerse söylesin, yanlış yapmış olur. Kişi kusuru önce kendisinde aramalı. Demek ki bu tip kurumların özelleştirilmesinin ne kadar zararlı olduğu, topluma ne tür zararlar vereceği, “toplumsal düşmanlık” içerikli neoliberal çalışmalar olduğu yeterince anlatılamamış.

 

Meseleyi çok ama çok iyi tahlil etmek lazım ki SEDAŞ ve benzeri kurumların özelleştirilmesi ulusal değil uluslar arası, neoliberal bir proje üzerinden gerçekleşmiştir. Vahşi kapitalist sistem içinde SEDAŞ da aslında gereğini yapmaktadır. Nihayetinde SEDAŞ, siyaseten vahşi kapitalist duruşlu bir şirkettir. Vahşi kapitalizmin doğası gereği zenginleyip gelişmesi, başkalarını ezmekten geçmektedir. Kimselere haber vermeden, faturaların zamanında ödenmemesinden ötürü yaptığı elektrik kesintileri işini yüksek ihtimalle taşeron firmalar aracılığı ile yürütmektedir. Çünkü bu işi taşeron firmalar yapmazsa, SEDAŞ’ta sendikal örgütlülük daha da artacaktır. İşi yürüten taşeron firmanın kazancının önemli bir kısmını da şekil o ki elektriğini kestiği yerler belirlemektedir. Taşeron firma da vahşi kapitalizm gereği birkaç günlük gecikmeden ötürü elektrikleri şakkadanak kesmekte ve küpünü doldurmaktadır.

Yani tüm mesele bundan ibarettir sevgili okur ve sevgili SEDAŞ mağduru. Ve gerçekçi olmak lazım ki elektriği tüketen kişi, faturasını zamanında ödemek durumundadır. Yani pratiği uygulayan vahşi kapitalistlerin ele avuca sığan dayanakları vardır. Denemek isterseniz, Gebze Adliyesi orada. Gidin, firmayı “şakkadanak elektriğimi kesti” diye savcıya şikayet edin, aleyhlerinde dava açın. Bence Adliye’ye kadar dahi zahmet etmeden verecekleri yazılı bir yanıtla, şikâyeti ve olası davayı düşüreceklerdir.

Elektrik sorununda tek çözüm, kamulaştırmadan geçmektedir. 

Bu yazı toplam 7382 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Yazılar
Aktan Uslu Arşivi