Halil Yeni

Halil Yeni

ÖZGÜRLÜK SEMT EVİ

ÖZGÜRLÜK SEMT EVİ

Uzun yıllar emek verdiler bu kente, emekçilerin dertleriyle ilgilendiler. Zaman zaman duvarlarını güneşten afişlerle, kapıları bildirilerle süslediler. Alınlarında ki aydınlıkla grev ziyaretleri, işçi toplantıları, emek etkinlikleri düzenlediler. Özellikle fabrika işçileriyle kurdukları bağ, tohum oldu, serpilip gelişti ve sonunda ekin verdi. 2021 yılının Eylül ayında Gebze İşçi Evi’nin, 2022 yılının Eylül ayında ise Çayırova Özgürlük Semt Evi’nin açılışını gerçekleştirdiler.

 

 

Türkiye Komünist Partisi 2018 yılı Eylül ayında gerçekleştirdiği konferansta işçi sınıfı ile bağlarının güçlendirilmesi, emekçi mahallelerindeki yaygınlığın artırılması ve daha köklü ilişkiler geliştirilmesi yönünde bir karar alarak semt yada işçi evleri açmaya başlamıştı.

 

 

Gebze’de ilk açılış Mevlana Mahallesinde gerçekleşti. Fakat pandemi döneminde kapanıp kendini işçi Evine dönüştürerek çarşı merkeze taşındı. Son olarak Gebze’nin sınırlarını aşan çalışmalar Çayırova’da önemli bir mevziiye oturdu ve Özgürlük Semt Evi olarak 26 Eylül’de hayat buldu.

 

***

Açılış konuşmasını yıllarca Özgürlük Mahallesi'nde yaşayıp motor mekanik ustalığı yapan Ferhat Aygün yaptı.  Aygün "Beni buradaki herkes tanır. Küçük yaşlardan bu yana çalışmaktayım. Sadece ben değil bu bölgenin çocuklarına biçilen roldür bu. Emek vermek güzeldir. Fakat sömürülmek kötü... O yüzden bu semt evi bu alçak sömürüden kurtulmak için kuruldu"dedi.

Ardından TKP'nin Kocaeli milletvekili adayı Rüveyda Betül Süslü konuşma yaptı. Semt evi açılırken epey emek harcadıklarını ama buna değdiğini belirten Süslü, dayanışmanın emekçiler için çok önemli ve gerekli olduğunu belirtti. Betül konuşmasında mahalle halkını semt evine uğramaya, sohbet etmeye, dayanışmanın parçası olmaya çağırdı.

Kapanış konuşmasını yapan TKP Merkez Komite Üyesi Alpaslan Savaş ise Bilişim vadisinde 18 milyar dolar ihracatla övünen patronlara değinerek burada ödül alanların içerisinde bu değeri üreten emekçilerin olmadığını ve tüm zenginlikleri üreten emekçilerin, yoksullukla boğuştuğunu söyledi. Savaş, TKP'nin ülkede yaşanan tüm sorunlara gerçekçi ve kökten çözüm üreten bir programı olduğunu da dile getirdi.

***

Çayırova Özgürlük Semt Evi’nin bence bir diğer önemi de şu; Sosyalist hareketler açısından Çayırova, Darıca yada Dilovası gibi ilçelerde yapılan siyasi çalışmalar, daha çok Gebze merkezli planlanan ve yürütülen çalışmalardı. Yani Gebze’de toplanılıp bu ilçelere gidilir, çalışma bitince Gebze’ye geri gelinirdi. Şimdi ise Çayırova’nın merkezinde yerleşik ve kentli bir semt evi var. Bu semt evi bölgede TKP’nin yerelleşmesi, sosyalizmin toplumsallaşması açısından önemli bir rol oynayacak.

Çünkü semt evinde ücretsiz çocuk etkinlikleri, kitap okuma grupları, işçi hakları eğitimi, memleket sohbetleri ve çeşitli kültür, sanat etkinlikleri yapılacak. Özgürlük Semt Evi her geçen gün ağırlaşan ve zorlaşan yaşam içerisinde Çayırova halkının dayanışma adresi olacak.

Bu yazı toplam 4935 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum
Halil Yeni Arşivi