Halil Yeni

Halil Yeni

Nefret Salgın Bir Hastalık Gibi Toplumsallaşıyor

Nefret Salgın Bir Hastalık Gibi Toplumsallaşıyor

Saygısızlıktan mı sevgisizlik doğuyor yoksa sevgisizlikten mi kaynaklı bu saygısızlık, bilmiyorum. Bildiğim şey her ikisinin de nefrete, kulakları sağır edercesine kapı araladığı. 

Bir çocuğun top peşine koştuğu gibi koşar adım nefret tohumu ekiliyor insan aklının bahçesine. İnsanın beyninde nefret, kök salıyor. Boy veriyor, yeşeriyor sonra. Duygudaşlıktan uzak yeşeriyor. Kalbi acımaktan bile bi çare yeşeriyor. ‘’Oh olsunlar, beter olsunlar’’ eşliğinde… ‘’Yok olsunlar, gebersinler,’’ homurdanışı peşine yeşeriyor. 

İnsanın aklından bir pire misali zıplayıp bir başka insanın aklına geçiyor. Zehirliyor yapıştığı yeri. Onun da bedenini kaplıyor. İki kişi oluyor nefret. Sonra yüz, sonra bin, sonra milyonlar… Bir salgın hastalık gibi toplumsallaşıyor. 

İnsan ayaklarıyla toprağa akıtıyor zehrini, yediğimiz bala, içtiğimiz suya karışıyor. Ülkenin resmi dili de nefret oluyor. Nefret bayrağı dalgalanıyor gökyüzünde kanlı, yırtık. Nesilden, nesile aktarılıyor bu miras. Yeni çıkan kimliklerin baba adı; nüfusa kayıtlı yeri, yenileme sebebi karşısında ‘’Nefret’’ yazıyor.

Nefret dili insanları, gazeteleri, haberleri… Nefret dili okulları, parkları, bahçeleri, iş yerlerini… Nefret dili insan adımının atıldığı, düşüncesinin girdiği ve dilinin kullanıldığı her yeri kuşattı. 

Nefrete karşı sevginin savaşı daha fazla direnemedi. İyiliğin gardı düştü, güzellik zindan edildi. Saygı susturuldu. Ve zafer ganimeti olarak yağmalandı; hayata dair ne varsa rengârenk olan. Daha büyük barikatlar kurup daha derin cepheler kazısak da şimdi her şey gri ve siyah.   

Geçtiğimiz hafta Yunanistan'ın başkenti Atina'nın doğusundaki Mati bölgesinde başlayan orman yangınında 81 kişi alevler arasında kalarak can verdi. Yunan halkı yangında hayatlarını, kimileri yangınla ilgili yaptığı yorumlarla insanlığını kaybetti. 

Takvim gazetesi, Yunanistan'da en az 81 kişinin hayatını kaybettiği yangına ilişkin 'kelime oyunu' yaparak 'Yananistan' başlığı attı. Haberde, yangın için, 'cehennem ateşi' benzetmesi yapıldı.

Daha da kötülerini hep birlikte okuduk. Yangın ile ilgili bazı sosyal medya hesaplarından yapılan yorumlar insanlık ve vicdan namına utanç vericiydi. Yangına ve verilen kayıplara sevinenler üzülenlere de hakaret etmeyi de ihmal etmedi. 

Bu yazı toplam 6919 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Halil Yeni Arşivi