Muhtarların doğalgazı  suyu elektriği belediyeden

Muhtarların doğalgazı suyu elektriği belediyeden

Gebze Belediyesi muhtarların, muhtarlık makamlarında tüketilen doğalgaz, elektrik ve su faturalarını üstlendi. Karar oy birliğiyle alındı. Büyükgöz, CHP Grubu’nun karardaki şerhine dair, “Akaryakıt ve sekretarya gideri desteği hukuka aykırı” dedi

Gebze Belediye Meclisi’nin ocak ayı olağan toplantısında muhtarlara yapılacak yardım da karara bağlandı. Buna göre muhtarların mekânlarında kullandıkları doğalgaz, elektrik ve su faturalarının bedelini ayni yardım adı altında belediye üstlenecek. Başkan Büyükgöz bunun dışında akaryakıt ve sekretarya dahil hiçbir maddi desteğin hukuki zemin olmamasından sebep dahil edilemeyeceğini söyledi. Gebze Belediye Meclisi CHP Grubu önergeye Büyükgöz’ün sözünü ettiği gerekçelerden sebep şerh koydu ancak karar oy birliğiyle alındı.

BU BİR BAŞLANGIÇTIR

Başkan Büyükgöz komisyonun yaptığı araştırma sonucunda hukuk çerçevesinde nakdi yardımın mümkün olmadığının tespitinde bulunulduğunu kaydedip, “Yine hukukun elverdiği çerçevede doğalgaz, elektrik, su ve diğer ayni ihtiyaçlarla alakalı tespit edilecek bir düzenlemeyle muhtarlara ayni yardım konusunda bir çalışma yaptılar. Gönül ister ki çok daha hukuk elversin. Hukuki mevzuat zorlanarak, görüşler alınarak oturtuldu. Bu bir başlangıçtır” dedi. Büyükgöz şöyle devam etti:

MEVZUAT BU KADAR UYGUN GÖRÜYOR

“Zaten muhtarları en çok yoran kırtasiye ve dezenfektan malzemelerini Büyükşehir karşılıyor, biz karşılıyoruz. Elektrik, su ve doğalgaz faturalarını da karşıladığımız taktirde kendilenin sarfiyat anlamında ihtiyaçlarının olmayacağı açıktır. Kira ödemiyorlar. Belediyeye ait mekânlar kullanılıyor. Devletin verdiği maaştan sarfiyata dönük giderleri söz konusu değil. Gönül ister ki dahası ama mevzuat bu kadar uygun görünüyor.”

ÜÇ KALEMDE DESTEKLE

SINIRLANDIRMA VAR

Karar onaylanmadan önce CHP Grubu adına söz alan Avukat Saide Arslan Çalışkan muhtarlara destekle ilgili olarak bugüne kadar iki önerge verdiklerini hatırlatıp, “Konuyla ilgili karşı duruşumuz yok. Yalnız sorun şu: Her türlü ayni yardım’ dediniz. Bir kere karar açık. Ama elektrik, su ve doğalgaz, bir sınırlandırma var. Sadece bunlar karşılanacak” dedi. Çalışkan, harcamada üst sınırın olmamasının da hukuka aykırı olduğunu öne sürdü.

KARA GEÇMEYİNCE ŞERH YAZDIK

Çalışkan yine üst sınır konulması kaydıyla muhtarların kendi aracı veya başkasının aracıyla yaptıkları akaryakıt gideriyle yanlarında eleman çalıştıranların sekretarya giderlerinin de belediyece üstlenilmesi gerektiğini savunup, “Komisyon kararlarına geçmediği için bu şerhimizi kararın altına yazdık. Şerhimiz yanlış anlaşılmasın” dedi.

NAKDİ DEMEDİK!

Başkan Büyükgöz, “Nakdi yardım yapılması önerisi, hukuka aykırı” deyince Çalışkan, “Nakdi demedik” deyip önerdikleri kalemlerin de ayni yardıma girdiğini kast etti. Büyükgöz sözlerine bu sefer üslup tarzı değiştirerek devam etti:

ÖNEREN “KAHRAMAN”

RET EDEN “KÖTÜ ADAM”

“Biraz önce sekretaryadan söz ettiniz, hukuka aykırı. Değerli meclis üyesi arkadaşımız diyor ki, ‘Biz hukuka aykırı teklifte bulunuruz. Bu muhtarlarımıza ve kamuoyuna şirin gelir. Biz kahraman oluruz. Bunu ret ettikleri için de diğer meclis üyesi arkadaşlar ‘kötü adam’ olur.”

Çalışkan: Böyle bir tutumumuz yok, lütfen çarpıtmayın.

Büyükgöz: Hukuka aykırı bir teklifte bulunmak kahramanlık çıkışı olmamalı.

Çalışkan: Nakdi yardım demiyorum. Üst sınır konulması lazım. Ne kadara kadar karşılayacaksınız?

Büyükgöz: Orada, ‘Bütçe imkânları ölçüsünde başkanlık belirlemesiyle yapılır’ diyor. Hukuka karşı ne kadar hassas olduğum bilinir. Hukukta karşılığı olmayan bir şeyi teklif edip kahramanlık yapmaya hiç gerek yok. ‘Burada biz bunu yakalamaya çalıştık’ diyebilirsin ama sonuç itibariyle biz de burada bütçe imkânları ölçüsünde, hukuk mevzuatları çerçevesinde muhtarlarımıza ayni yardımlar konusunda gereken yardımı sürdüreceğiz. Kimsenin şüphesi olmasın.

Çalışkan: Hatalı değerlendirmede bulunuyorsunuz. Biz ayni yardımdan söz ediyoruz.

Büyükgöz: O zaman ayni yardıma evet deyin, niye hayır diyorsunuz?

Çalışkan: Evet diyoruz. Elektrik, su, doğalgaz ile sınırlı kalmasın.

Büyükgöz: Hukuka aykırı

Çalışkan: Orada sadece en azından 40 litre yakıt karşılayalım diye bir önerimiz oldu. Bunu şerh olarak koyduk. Üst sınırın açık bırakılması doğru mu? Şov yapmıyorum. Üst sınır gerekir mi, gerekmez mi? Sorun yoksa bizce de yok.

Büyükgöz: Başkanlık oluruna bırakıldığı için üst sınır şartı yerine getirilmiş oluyor.

Yaşar Çakmak: Hizmet binasına ait elektrik, su ve doğalgaz faturası diye geçiyor. Muhtarın oturduğu yer değil.

Büyükgöz: Çok açık, daha izaha gerek yok. Sekretarya ve benzin hukuka aykırı. Mekanda kullanılanlara eyvallah.

Çalışkan: Belediye hizmetlerinde araç giderini kim karşılıyor?

Büyükgöz: Kamu karşılıyor. Eşleştirmeyelim. Alakası yok.

Çalışkan: Biz de kamu hizmetinden söz ediyoruz

Kayhan Özler: Yapılacak yardımlarda mahallelerin nüfus ve yüzölçümüne bakılarak, mesela büyük mahalleler var. Daha fazla destek olur mu? İlçe nüfusuna yakın mahallelerimiz var. Materyalleri daha fazla

Büyükgöz: Mekanın büyüklüğü bazı şeyleri belirleyecek. Üst sınır ondan koymadık. 150 metrekare, 30 metrekare yer kullanan da var. Gebze harcama cetveli ortaya çıkacak ve ona göre yardımda bulunulacak. Mutlaka farklılık oluşuyor.

mahmut-yandik-001.jpgmahmut-yandik-001.jpg

Mahmut Yandık: Muhtarlarımız devletin mahallesindeki temsilcisi, kamudaki temsilcisi. Son derece saygın makam. Seçimle geliyorlar. Ne yapsak azdır. Komisyonda çok ciddi müzakere yaptık. Ancak nakdi yardım konusu İstanbul’da deneyen belediye olmuş. Sayıştay zimmet çıkartınca birçoğu durdurmuş. Ayni yardımda da elektrik, su, doğalgaz başlangıç olur. İleride mevzuat değişir. Biz de uygularız.”

 

Uzun tartışmaların ardından karara oy birliğiyle varıldı.

salon-040.jpg

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.