Mehmet Faruk Habiboğlu

Mehmet Faruk Habiboğlu

KOMPAKT KENT: GEBZE

KOMPAKT KENT: GEBZE

Gebze'ye dair söylemim dinmiyor. Aklımın bir köşesini hep meşgul ediyor. Varlık içinde yokluk çeken kent çünkü. O kadar büyük potansiyeli ve o kadar çok imkanı olup da bu kadar küçük yaşamak zorunda bırakılmış başka bir belde var mıdır?

 

Evet ısrarla ve tekraren söylüyorum Gebze il olmalıdır. Yoksa gittikçe daha devasa bir köy irisi olmaktan öte geleceği görünmüyor.

 

Şehircilik biliminde Kompakt Şehir diye bir model var. Kentbilimci Burgess tarafından 2000 yılında dile getirilen  kompakt kent kavramı, kentsel fonksiyonların yoğunlaşmasından kaynaklanan çevresel, sosyal ve küresel sürdürülebilirlik arayışında, yapı ve nüfus yoğunluklarını artırmak, kentsel ekonomik, sosyal ve kültürel aktiviteleri yoğunlaştırmak ve kentsel büyüklük, biçim, yapı ve yerleşim sistemlerini idare etmek şeklinde tanımlanmıştır.

 

Gebze neden bir KOMPAKT KENT olmasın?

 

Araç kullanımının, işe gidiş gelişin en aza indirgendiği, doğa ile içiçe olunan şehir neden olmasın?

 

Siyasal çıkar ve hesaplardan uzak bir planlama ile Darıca, Çayırova ve Gebze ilçeleri birleşik bir Gebze Kompakt Kenti'ni meydana getirebilir.

 

Ülkemizin de ilk kompakt kenti olmakla süregelen diğer bölgelerdeki (Mesela Tarsus...) şehircilik sorunlarına da bir rolmodel olabilir.

 

Bu yazı toplam 29468 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Yazılar
Mehmet Faruk Habiboğlu Arşivi