Halil Yeni

Halil Yeni

KENTSEL DÖNÜŞÜMCÜYE OY YOK

KENTSEL DÖNÜŞÜMCÜYE OY YOK

 

 

Geçtiğimiz haftalarda Çayırova ve Gebze ilçelerinde yaşayan halk, kendilerine bildirilmeden alınan kentsel dönüşüm kararına çok büyük bir tepki gösterdi. Uzun bir süredir kentsel dönüşüme karşı mücadele eden halk, o gün mahallelerinden kent merkezine yürüyerek büyük bir eylem gerçekleştirdi. Binlerce kişinin katıldığı eylemde konuşanlar yerel seçimlerde kentsel dönüşümü savunan partileri mahallelerine sokmayacaklarını bildirdi.

 

Nedeni malum. Bu yüzden kentsel dönüşüm değil, rantsal dönüşüm diyoruz. İstanbul sanayisinin Gebze ve Çayırova bölgelerine kayması, bölgede bulunan arazi değerlerinin artmasını da beraberinde getirdi. İstanbul’a sınır olan Gebze ve Çayırova ilçelerinin büyük bir bölümünde kentsel dönüşüm kararı alan rantçılar, bölgede yaşayan halkın evlerine de geleceklerine de göz dikti.

 

Tüm uyarı ve tepkilere rağmen devam eden kentsel dönüşüm uygulamalarına karşı İnönü, Adem Yavuz, Cumhuriyet, Hürriyet, Yavuz Selim ve Ulus Mahalleleri tarafından kurulan Rantsal Dönüşümle Mücadele Platformu o gün mahallelerinden başlayarak kent merkezine büyük bir yürüyüş gerçekleştirdi. Binlerce kişinin katıldığı eyleme Gezi ruhu damgasını vurdu. "Bu daha başlangıç mücadeleye devam"’ , "Direne direne kazanacağız" sloganları atıldı.

 

Eylemde Kocaeli Çağdaş Hukukçular Derneği adına söz alan avukat Recep Dursun afet yasası, 2/B sayılı yasası, Belediye Kanunu ve İmar Kanunu gibi kanunlar ile halkın elini kolunu bağlamaya çalıştıklarını bildirdi. Zengin sınıfların tercihleri doğrultusunda kentlerin dönüştürüldüğünü bildiren Dursun, Gebze ve Çayırovada gerçekleştirilmek istenen kentsel dönüşümle yoksul halkın kent dışına itilmeye çalışıldığını bildirdi.

 

Rantsal Dönüşümle Mücadele Platformu adına söz alan Hüseyin Aktaş ise, evlerini rantçılara asla vermeyeceklerini, halkın sahiplenmediği hiçbir projeyi hayata geçiremeyeceklerini bildirdi. Dönüşümün kapalı kapılar ardında kendilerine bildirilmeden yapıldığını söyleyen Aktaş ‘’Bizleri yerlerimizden etmeye çalışıyorlar. Bu evleri kendimiz yaptık. Kimseye de yıktırmayız’’ dedi.

 

6 farklı mahallenin birleşerek gerçekleştirdiği mitinge 160 günden fazladır direnişte olan FENİŞ alüminyum işçileri de destek verdi.

 

 

Rantsal Dönüşümle Mücadele Platformunun talepleri ise şöyle: "Kentsel dönüşümden derhal vazgeçilsin. 2/B arazileri üzerinde oturan yoksul mahalle halkına söz konusu araziler bedelsiz tapusu ile beraber tahsis edilsin. 6306 sayılı kanun iptal edilerek ülke çapında doğurduğu mağduriyetler giderilsin. Kamuya ait araziler toplum yararına kullanılsın. İşte bu kadar net, bu kadar basit…

Bu yazı toplam 878 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Halil Yeni Arşivi